Annons

    Hem / Grenar / Sportkörning

Sportkörning

I sportkörning tävlar man med häst eller ponny i fyrspann, par och enbet. Sportkörningen har, liksom fälttävlan, tre delprov - dressyr, maraton och precision.

Körning dressyr   dressyren körs ett program i gångarterna skritt och trav, för enbet även i galopp. I dressyrprovet ser domaren även till hästarnas och vagnens skick och till kuskens och medhjälparnas klädsel med mera, det ska vara snyggt och propert och utrustningen ska blänka.
     
Maratonprovet påminner om fälttävlans uthållighetsprov. Ekipagen forcerar hindren genom de portar som angetts. Tidtagningen startar när ekipaget går in i hindret och stoppas när ekipaget kört ut genom portarna.        Körning maraton
     
--LINNEA KRISTIANSEN SWE2022.05.15 Karolina Swärd.jpg   Det avslutande precisionsprovet körs på en bana mellan koner med vätskefyllda plastbollar på toppen. Banan körs på tid och ingen boll får trilla ner.
     

Vill du testa sportkörning?

Sugen på att testa sportkörning? För att du och din förening enkelt ska komma igång har vi har tagit fram ett material och en handledning för ledare. Materialet vänder sig till personer med hästvana.
Vi hjälper gärna till med att till exempel komma i kontakt med en licensierad tränare eller svara på frågor. Kontakta vår sportavdelning.

Du vet väl att det går att söka medel inom Projektstödet för att testa nya grenar i föreningen? Kör på!

  Handledning, Prova på sportkörning 

HÄR finns en folder där du hittar grunderna

Handledning för utbildare


Här finns en karta över alla tävlingsanläggningar för sportkörning!

En översikt över klubbarnas tävlingsanläggningar har tagits fram i en första version. Den är under utveckling och ändringar och kompletteringar sker löpande. Kartan baserar sig på information från Google Maps.

Vill du lägga till något i kartan?
Hör av dig till This is a mailto link.