Sommarbete är härligt!

Sommarhagen

De flesta hästar mår bra av att gå på sommarbete under en period för att få vila och äta gräs. Betessäsongen i Sverige sträcker sig från maj till augusti/september. Alla hästar som ska gå i samma hage under perioden bör släppas samtidigt så att de får göra upp rangordningen redan från start. Om hästen har bakskor skall de tas av innan betessläpp.

Det går alldeles utmärkt att ha hästen ute dygnet runt när den går på bete. Du kan rida även om hästen går ute, men anpassa träningen efter dagsformen. Det finns hästar som är känsliga för insektsangrepp och därför kan behöva vara inne på nätterna. Tänk på att hästens hårrem och skyddshår skyddar mot insekter, så klipp och tvätta inte hästen före betet.

Innan du släpper din häst på grönbete måste hästen vänja sig vid gräs. På våren och försommaren är gräset kraftigt och hästen kan få problem med magen om det blir för mycket gräs på en och samma gång. Risken för fång är också större. Under våren bör hästen handbetas en stund varje dag, så att magen och tarmarna vänjer sig. Fortsätt sedan att ha hästen i gräshage några timmar om dagen, öka på antalet timmar successivt tills hästen kan gå ute hela dagarna.

Vid sommarbetet behöver hästen daglig tillsyn inklusive visitation, friskt vatten och tillgång till saltsten. Någonstans i hagen ska det finnas rejält med skugga och svalka för varma sommardagar.

Giftiga växter
Var uppmärksam på vad som växer i hagen, det finns växter som är giftiga för hästar. Är det gott om gräs väljer hästarna vanligtvis bort farliga växter. Se upp med följande växter; kabbeleka, sprängört, idegran och skelört. Idegran och sprängört är dödliga för hästar även i små doser. Andra arter som är giftiga vid större mängder är bland annat smörblommor, ekollon, stånds och åkerfräken. 

Vilket stängsel ska jag välja?
Det bästa stängslet är ett bra bete. Oavsett vilken hage det gäller ska staketet alltid vara säkert, rejält byggt samt tillräckligt högt så att hästen inte lockas att hoppa ur hagen.

Det är viktigt att häststängslet syns ordentligt. Det vanligaste är trästaket, plaststaket eller elstängsel. Elstängsel ska vara försett med säkerhetskoppling som löser ut om någon häst skulle fastna. Taggtråd får inte användas som häststaket.

Ett säkert staket är ett helt staket. En slak tråd orsakar lätt en olycka, liksom ett dåligt trästaket. En annan fara i hagmiljön är lösa föremål som hästen kan göra sig illa på. Finns det områden i hagen som kan skada hästen, exempelvis en liten damm, ett vasst stenparti eller sankmark så måste dessa hägnas in.


Senast uppdaterad: 2017-05-31

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons