Att hästen står rätt på sina ben är en förutsättning för hållbarheten

Hästens exteriör


Exteriören, hur hästen är byggd, har stor betydelse för vilket arbete hästen passar för och hur hållbar den är. Exakt hur en häst ska se ut varierar från ras till ras, beroende på vad den är tänkt att användas till. Men oavsett vilket, ska det vara en hållbar häst. Att den står rätt och riktigt på sina ben, är en bra början.

Benställning

Normal benställning innebär att om du drar ett streck genom benet uppifrån och ner ska strecket komma precis i mitten av benet. Då har hästen korrekta, raka ben. På samma sätt ska benen vara raka sett bakifrån. Felaktiga benställningar ökar risken för felbelastningar och skador.

Exempel på felaktiga benställningar är: marktrång, tåtrång, tåvid, hjulbent och kohasig.
 

Gångarter

Hästens grundgångarter är skritt (fyrtaktig), trav (tvåtaktig) och galopp (tretaktig). Skritt är den långsammaste gångarten, trav är lite snabbare och galoppen är snabbast. Islandshästen är en av de raser i världen som dessutom har två extra gångarter; tölt och passgång.

Hur högt upp på hästen räknas hästens fot? På frambenen är det från framknäet och nedåt. På bakbenen är det från hasleden och nedåt. På framsidan av foten har du sträcksenor och på baksidan finns böjsenor. Visste du att hästens steg delas in i fyra moment? Det börjar med nedsättning av hoven, sen kommer den så kallade genomtrampningen, då belastas kot- och hovleder. Därefter avlastas traktområdet i hoven och slutligen lyfts hoven upp i luften och steget avslutas med ett svävningsmoment.


Senast uppdaterad: 2009-02-10

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons