Hov i genomskärning som visar hovmekanismen

Hästens hovar


Hästens framhovar är större än dess bakhovar. Det beror på att 60 procent av hästens kroppsvikt ligger på frambenen. Räkna därför med att framskorna är ett nummer större än bakskorna.

För att hoven ska utvecklas på rätt sätt måste hoven hållas i rörelse och därför behöver i synnerhet föl och unghästar vara ute och röra sig i hagen så mycket som möjligt. Hovarna är utsatta för stor belastning när hästen rör sig. För att hoven ska kunna dämpa stöten vid isättning och dessutom klara en stor belastning, gäller det att hoven är elastisk. När hoven belastas utvidgas den i trakterna och går tillbaka igen när belastningen upphör. Den här rörelsen kallas för ”hovmekanismen”. Den är också viktig för blodcirkulationen i hoven.

En hov växer ungefär 1 centimeter i månaden. En hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen var 6-8 vecka.

Hästen kan skos på alla fyra hovarna eller bara framhovarna. Anledningen till att hästens skos är för att skydda hoven mot slitage. Genom att sko hästen kan man även brodda, vilket ger ett halkskydd. Vissa specialskor kan även fungera som sjukbeslag.Senast uppdaterad: 2009-02-18

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons