Annons

    Hem / Om oss / Hållbar ridsport / Hållbara tävlingar och evenemang

Hållbara tävlingar och evenemang

Miljöcertifiera er tävling

MiljöChecken är en miljömärkning för tävlingsarrangörer framtagen av Svenska Ridsportförbundet i samarbete med Lövsta Future Challenge. MiljöChecken innehåller en lista med tips och råd för tävlingsarrangörer om hur man arrangerar en miljösmart tävling. Miljömärkta tävlingar markeras med en fyrklöver i Tävlingsdatabasen och når genom TDB omkring 450 arrangörer och 45 000 aktiva TDB-användare.

Svenska Ridsportförbundet driver ett långsiktigt hållbarhetsarbete, där MiljöChecken är ett steg på vägen. Med MiljöChecken vill Svenska Ridsportförbundet inspirera och motivera arrangörer att minska miljöpåverkan i samband med tävling och samtidigt bidra till ökad miljömedvetenhet bland tävlande och åskådare.

Ladda ner MiljöChecken här

Frågor & Svar

Hur går det till?

Vid ansökan om en tävling i Tävlingsdatabasen tipsar vi om MiljöChecken. På så sätt når checklistan arrangören i ett tidigt stadium vilket gör att arrangören har god tid på sig att börja bocka av så många insatser som möjligt. När tävlingen är godkänd och propositionen ska skrivas har tävlingsarrangören möjlighet att miljömärka sin tävling genom att bekräfta att MiljöChecken följs. Det gäller såklart att kunna bocka av det mesta på listan. Miljömärkta tävlingar märks med en fyrklöver i TDB.

Hur många punkter måste man checka av för att en tävling ska uppfylla MiljöChecken?

Tanken är att Miljöchecken ska vara en inspiration och morot för arrangörer snarare än en pekpinne samt bygga stolthet hos arrangörerna. Vi har därför inte regler för hur många punkter man måste följa för att få miljöcertifiera sin tävling. Självklart räcker det inte med en eller ett par punkter för att en tävling ska bli miljösmart utan det gäller såklart att bocka av så många insatser som möjligt men vi litar på att arrangörerna själva kan göra den bedömningen.

Kommer ni att kontrollera så att arrangörerna verkligen lever upp till det de lovar i MiljöChecken?

Tanken är som sagt att Miljöchecken ska vara en inspiration och morot för arrangörer snarare än en pekpinne samt bygga stolthet hos arrangörerna. Vi gör inga kontroller, men vi finns till hands i en rådgivande roll för att hjälpa våra arrangörer att göra klimatsmarta val.

Ytterligare frågor? Kontakta Elin Gustavson This is a mailto link