Full rulle i stallgången hos Varbergs Ridskola.
FOTO: Lotta Månsson

Varbergs RK är Årets ridskola

2016-12-13

Vinnande samarbeten och en välkomnande atmosfär är två starka ingredienser i framgångsformeln som gör Varbergs Ridklubb till vinnare av prestigepriset Årets Ridskola. Ett pris som delas ut i samarbete med Folksam.

- Vi tar fantastisk bra hand om varandra och våra hästar hos oss,  säger Pia Nilsson, stolt ordförande i  den västsvenska ridklubben. 
- Varberg är i många delar ett skolexempel på framtidens ridskola, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Anläggningssektion som i samarbete med Folksam står bakom utmärkelsen.

Varberg Pia NilssonPia Nilsson, stolt och aningens överraskad ordförande. Här med favoriten Ming. Foto: Lotta Månsson

Så här lyder motiveringen:
För en föredömlig, flexibel och framgångsrik ridskoleverksamhet med en genuint välkomnande atmosfär. Genom vinnande samarbeten, målmedveten styrning och en tydlig röd tråd erbjuder Varbergs Ridklubb en varierad ridskoleverksamhet för alla. Med säkerhet i fokus och efter elevernas och hästarnas unika förutsättningar. Hästlekis, prova på-grupper, happy-hours, speciallektioner, seniorgruppen ”de återuppstigna” och möjligheten att testa egen häst är bara en bråkdel av utbudet hos den kreativa klubben.  Varbergs Ridskola är ett kunskapscentrum som alltid vill mer. En formel för framtidens ridskola.

- Det här är en ridskola med en bra och strukturerad verksamhet med en långsiktig planering. Hela föreningen andas gemenskap och man är bra på att skapa goda och framgångsrika samarbeten, både inom och utanför föreningen fortsätter Markku Söderberg.

Varberg Igor litenJag har ridit i hela världen men Varbergs Ridskola är det absolut bästa stället hittills, säger Igor Rychlik som gör sig redo för hoppspecial.

Tjejer hos VarbergElin. Klara och ponnyn "Abbey" trivs på Varbergs Ridskola.

Johanna Wigermo är ridskolechef sedan tio år, en uppgift hon delar med Charlotte Wettberg,. och en av fyra hippologer som undervisar på ridskolan.
- Utveckling har alltid varit drivkraften i mitt arbete, både när det gäller elever, hästar och personal, säger hon.

Johanna Wigermo mindre
- Att se alla växa, det är nog det som är roligast i mitt jobb.
- Vi är ett bra team som hjälper varandra. Man kan inte vara ensam i det här jobbet.

Varbergs RK PersonalGlatt ridlärarteam hos Årets ridskola: Lina Karlsson-Budde, Ida johansson , ridskolechef Johanna Wigermo och Charlotte Wettberg.

Kreativ klubb med kö till ridskolan
Varbergs Ridklubb är en ideell förening med 660 medlemmar som äger stall, ridhus och utebanor och står för reparationer och underhåll. Här finns en också en aktiv tävlingsverksamhet som kan skryta med en färsk svensk mästare; Robin Ingvarsson som red hem guldet hoppning i november.

Ridklubben ansvarar för ridskoleverksamheten som drivs genom ett samarbete med Ridskoleservice i Varberg AB. Totalt finns 35 hästar och ponnyer i stallet.
Ett positivt samarbete finns också med kommunen, där Varbergs Ridklubb är en del av ”Hästalliansen” som är de ridklubbar som får del av totalt 4,5 Mkr under en treårsperiod. Klubben har sedan flera år också ett samarbete med ridgymnasiet.

På fyra år har antalet uppsittningar per vecka ökat från 300 till 450. Numera är det kö för att få en plats. Både barn och vuxna knackar på.
På tisdagsmorgnar rider till exempel de allra mest seniora, ”husmodersgruppen” ett glatt gäng mellan cirka 65-80 år. Fredagarnas happy-hour utan krav på abonnemang är fullbokade jämnt och lördagens prova-på-grupper har också blivit en hit...
Utbudet på ridskolan utvecklas hela tiden i nära kontakt med eleverna.
- Ibland får vi nästan hejda oss, säger Johanna Wigermo.
- Vi gillar att testa nya grepp men satsar framförallt på ett brett basutbud. Dels med större grupper som inte är så dyrt där man kan ha en mysig och kravlös stund med hästarna och sina kompisar. Men för de som vill mer finns det till exempel ett upplägg med halvfodervärdar där man kan prova på hur det är att ha egen häst, kanske tävla lite men hela tiden ha stöttning av ridlärare.
För de elever som vill går det att boka ett elevcoachsamtal med ridläraren för att få individuell vägledning. Samtal som också ger ridläraren bättre möjligheter att matcha elevens ambitioner. 

Ordförande Pia Nilsson är själv ridskoleryttare sedan många år.
-Jag rider tre gånger i veckan och det är mitt sätt att inte ha egen häst. Det är mycket billigare och jag har dessutom alltid en frisk häst, säger hon och skrattar.

Bra ridskolehästar - största utmaningen
Bra och trygga hästar är en förutsättning för en bra ridskola. På Varbergs ridskola trivs hästarna ”på jobbet” och spenderar många timmar i stora hagar varje dag. Att ridlärarna rider och utbildar hästarna regelbundet borgar för kvalitet.
- Men att hitta bra ridskolehästar som är både ridbara, hållbara och ”bra i huvudet”, är en av våra största utmaningar, säger Johanna Wigemo.
- Därför köper vi ibland in yngre hästar som vi utbildar själva och som vi långsiktigt skolar in i verksamheten.
Fast i ridsporten!Stefan Allert testade att rida på en "drop-in-lektion för 3,5 år sedan och blev fast direkt.
- Jag blev helt tagen. Det är en sådan häftig känsla, säger Stefan som numera rider tre gånger i veckan på ridskolan.

Välkomnande är ledordet
Den vänliga atmosfären sitter numera i stallväggarna hos den snart 50-åriga ridklubben. Det är viktigt att alla trivs och känner sig delaktiga, och bland personalen är just ”välkomnande” ett av ledorden i arbetet. För att lyssna in stämningar i stallet och vad eleverna tycker om verksamheten, görs regelbundna undersökningar.
Varbergs RK publik
Härlig stämning som smittar av sig hos Varbergs RK.
Varbergs RK lördagFul aktivitet i stallet!

Årets ridskola 2016 1I Varberg finns havet in på knuten. Här är det stallvärdinnorna som sommarbadar.

Ledstjärnorna visar vägen
Genom ett tydligt mentorssystem – ledstjärnorna– tar de äldre ungdomarna hand om de yngre på ridskolan. Klubben lägger också stora resurser på utbildning i ledarskap, kamratskap och självkänsla.

- Skulle det gnissla någonstans agerar våra ridlärare direkt. De har järnkoll på hur eleverna mår, säger Pia Nilsson.
Varbergs ridskola är mer än en skola i ridning. Det är en plats att växa och må bra.
- Ibland ser vi ungdomar som har det lite jobbigt och dröjer sig kvar i stallet. Många gånger är det ju just då som det är så viktigt att få vara med en häst och klappa en mjuk mule, avslutar Pia Nilsson.

Årets ridskola utses efter nomineringar. Priset, ett utbildningsstipendium på 40 000 kronor delas ut i samband med Ryttargalan på Rondo i Göteborg den 22 februari 2017 i samarbete med Svenska Ridsportförbundets huvudsponsor Folksam.

- Ridsporten engagerar många av våra kunder och vi är väldigt stolta att få dela ut det här priset. Ridskolan är ju själva navet i folkrörelsen ridsport och står för många av de värden som vi representerar. Vi gratulerar Varbergs Ridskola som är ett föredöme på många sätt och en värdig vinnare av utmärkelsen, säger Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott.

Fikastund på dagridläger.Varbergs RK sommarFikastund på somamrens dagridläger.

Varbergs RK hoppavslutningHoppasvlutning där alla får diplom.

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons