En bra arbetsmiljö?
FOTO: Roland Thunholm/arkivbild

Arbetsmiljöverket kräver förbättringar

2018-06-13

Arbetsmiljöverket har presenterat sin rapport från inspektioner hos hästnäringen, i stallar, på ridskolor, träningsanläggningar och tävlingsplatser. Arbetet startade 2016. 520 arbetsplatser har besökts. 49 procent fick krav att göra arbetsmiljön säkrare på olika områden.

Så här skriver Arbetsmiljöverket i sitt pressmeddelande:

”Kraven handlar om att förebygga arbetsskador, första hjälpen och krisstöd samt förbättra arbetsmiljön för minderåriga på ridanläggningar.”

Rapporten

Svenska Ridsport arbetar med arbetsmiljöfrågor. I arbetet ingår bland annat egenkontroller via distriktens besöksgrupper, kvalitétsmärkning och utbildningar.
Målet är att hästjobb ska vara trygga.
Svenska Ridsportförbundet uppmanar alla, som har arbetsgivaransvar att följa de regler och lagar som finns på arbetsmarknaden. Det är en grundläggande arbetsgivarfråga som har högsta prioritet.
- Svenska Ridsportförbundet företräder föreningar anslutna till förbundet. Vi har sedan 1970-talet ett system med egentillsyn på ridskolor och anläggningar. I varje distrikt finns besöksgrupper som gör ett besök och en genomgång, där man följer ett besöksprotokoll, berättar Anna Reilly

Vid besöket så informerar gruppen om systematiskt arbetsmiljöarbete och om det finns anställningsavtal och arbetsbeskrivningar. Vid besöket tittar gruppen på säkerheten för människan och hästen på anläggningarna.

Svenska Ridsportförbundet har cirka 900 föreningar och av dem har cirka hälften ridskola. Föreningen är arbetsgivare och för att ge styrelse och ridskolans anställda verktyg i det arbetet  stöttar Svenska Ridsportförbundets kansli med råd.

Alla föreningar med ridskola anslutna till förbundet fått boken Trygga hästjobb och HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, har tillsammans med hjälp av material ifrån Arbetsmiljöverket, Kommunal, LRF tagit fram en Arbetsmiljöhandbok som också finns tillgänglig för förbundets föreningar. Läs mer här.

Inom förbundet finns ett system för Kvalitetsmärkning. Läs mer om det HÄR:

Svenska Ridsportförbundet uppmanar alla att följa de regler och lagar som finns på arbetsmarknaden. Det är en grundläggande arbetsgivarfråga som har högsta prioritet.

Innebörden av arbetsgivaransvar och vikten av försäkringar ingår som en självklar del i ridlärare- och tränarutbildningar.

Arbetsmiljöverket, och nu Konsumentverket, granskar hästnäringens verksamheter och det är en stor hjälp för föreningar och ridskolor att bli ännu bättre som arbetsgivare.
Läs mer HÄR 

Trygga Hästjobb

Mer om Konsumentverkets arbete HÄR

Som stöd för våra medlemsföreningar i dessa frågor finns Ridskolerådgivare Anna Reilly: anna.reilly@ridsport.se, 0220 456 27

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons