Arkivbild
FOTO: Peter Gustavsson

Så gör du med ridbanan under torkan

2018-08-02

Ridbanor och torka är inte den bästa kombinationen. Det stora problemet nu i sommar är att alla ridbanor behöver vatten och vatten kan man naturligtvis inte slösa med, framförallt inte nu. Lars Roepstorff, Professor i Biomekanik vid Sveriges Lantbruks Universitet (SLU) berättar mer.

- Det finns två anledningar till att från början använda vatten på sin ridbana. Det första är att vatten påverkar ridbanans egenskaper, du får mer svikt och dämpning speciellt om de finns vatten i de djupare delarna av banan. Det andra är att fukten behövs för att binda damm, förklarar Lars.

Sommaren 2018 kommer gå till historien med bristen på nederbörd.
- Har man inte vatten så har man inte, det som kan hjälpa är att binda dammet med olika salter. Det finns flertalet olika sätt att göra det på. Mängden salt som behövs för att binda fukt är inga problem för hästen så länge den inte har några sår eller mugg. En frisk häst med bra glasyrlager på hovarna störs inte av de små mängder som behövs för att hålla ridbanan torr eller för den delen frostfri på vintern, säger Lars.

- Det är fortfarande så att det finns inga dåliga underlag, utan bara dåliga sätt att använda underlagen på.  Om vi ska tänka i mer i biologiska termer, så är det inte så att hästar inte klarar av att gå på torra underlag. Vissa underlag blir torrare och vissa blir lösare vid torka, berättar Lars.

Men de flesta banor blir hårdare när de blir torra, därför behöver hästar vänja sig vid hårdare underlag.
- Det ger även en träningseffekt. Det gäller att vänja in hästen under en lång tid. Hoppa inte stora hinder på en bana som är hård. Men en häst som fått vänja sig, har inga problem att gå på hårt underlag, vi vänjer ju hästarna vid hårt underlag (såsom grusväg o asfalt) även andra årstider, så det finns möjligheter. Men det är ingen snabb process, det måste gå över flera månader, att rida på ett varierat underlag innebära att rida varierat året om, säger Lars.

Råd i det akuta skedet:

 - Samla vatten från t.ex. en å eller sjö med vattenpump utan att ta från grundvattnet.

- Salta för att binda damm.

-  Anpassa träning och arbete (då ingår vad hästen har gjort för träning på hårt underlag tidigare)

- Samla kunskap och förståelse.

- Framöver tänk långsiktigt med att förbereda.

- I Sverige är vi vana att bara dränera men i framtiden bör vi tänka som man börjat göra inom lantbruket; hur vi kan reglera och samla vatten istället. Att vi börjar tänka mer i termer för att hushålla med vattnet över året. När vårfloden kommer; hur kan vi ta tillvara på det vattnet så att det räcker längre, avslutar Lars.

 

Läs mer om ridbaneunderlag

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons