Hästens välfärd ska alltid stå i centrum
FOTO: ROLAND THUNHOLM

Sofie Viksten hedrad för hästvälfärdsarbete

2018-11-09

"För sitt forskningsprojekt om mätning och uppföljning av hästvälfärdsbedömningar tilldelas Sofie Viksten utmärkelsen Årets Hedersomnämnande av Stiftelsen Hästforskning."
Missa inte tillfället 30 november kan du höra Sofie föreläsa under Sweden INternational Horse Show.

Med temat Ridskolehästen i fokus föreläser Sofie om hästvälfärd vid tre tillfällen. Hon har doktorerat i ämnet.
Det finns ett fåtal platser kvar till föreläsningen under Sweden International Horse Show.
Vid sidan av Sofie står under föreläsningen "Årets Ridlärare 2017", Leif Hall, från Gävle, tillsammans med Anna Reilly, ridskolerådgivare hos Svenska Ridsportförbundet. Men får det finns en chans till under Gothenburg Horse Show, femte april.
Inbjudan

 Sofie Vikstens avhandling handlade om att utveckla ett återkopplingssystem för resultat från hästvälfärdsbedömningar samt att bedöma den reella effekten av olika sorters återkoppling. Syftet var att kunna identifiera vilken sorts feed-back till hästhållaren som resulterade i förändringar vilka förbättrade hästvälfärden till kommande bedömningstillfälle.

Projektet Ökad hästvälfärd genom utvärdering och återkoppling genomfördes av Sofie Viksten under ledning av sin handledare Harry Blokhuis, professor i etologi vid SLU.

 - Intresset för och kunskap om hästens välfärd växer sig allt starkare. Ett led i denna viktiga utveckling är detta projekt som redan satt avtryck ute på fältet, säger Peter Kallings, forskningschef Stiftelsen Hästforskning.

 - Jag är mycket hedrad över utmärkelsen och det är roligt att projektet på något sätt lever vidare även nu ett par år senare. Intresset för resultaten är fortfarande stort och används även praktiskt. Delar av protokollen tillämpas inom besöksverksamheterna hos både Svensk Travsport och Svenska Ridsportförbundet, säger Sofie Viksten, som just nu även är ute på en föreläsningsserie med fokus hästvälfärd på 20 travbanor från norr till söder.

 Hedersomnämnandet deladess ut idag, den 9 november, av stiftelsens forskningschef, Peter Kallings, vid årets Veterinärkongress som hålls på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

 

Fakta

Läs om forskningsprojektet i projektbanken:

Länk till avhandlingen Improving horse welfare through assessment and feedback:

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons