Alma, en sån klippa!
FOTO: Anna Isaksson/Vuollerims RK

Alma från Vuollerim - en läromästare som kan allt!

2019-06-18

Hon är ridskolans drömrekrytering och kom till klubben för att hon kan nästan allt! Fjordingen Alma, 24, jobbar hos Vuollerims RK i Lappland, vid Murkisträsk, två mil söder om polcirkeln.

Hon är en perfekt läromästare. En supersenior i topptrim som fixar hoppning, dressyr, uteritter, barnridningar, tolkning, voltige, sitsträningar, gymkhana…  Och med sitt milda sinnelag gör hon den mest rädda och ovana till en riktig modig hästmänniska. 

- Hon kan lära alla allt och det finns ingen häst som vi litar så fullständigt på, säger Anna Isaksson som nominerade Alma till Svenska Ridsportförbundets tävling Årets ridskolehäst, där Alma tog en given plats bland de 20 finalisterna.
Innan Alma kom till klubben var hon privathäst och tävlade upp till LA i hoppning.
Som ridskolehäst har hon fortsatt att tävla och varit rosettplockare i dressyr och hoppning. Det är många som gjort sin tävlingsdebut på Almas trygga rygg, även om hon idag taggat ner på tävlandet.
- Det var en stor lycka när vi fick köpa henne och vi njuter varje dag av vår stjärna. Vi förstår att det kommer att bli svårt att hitta hennes like igen, säger Anna Isaksson.

Hästarna hos Voullerims RK går på lösdrift där de blir trygga i sin flock. Som ridskolehäst här är det viktigt att ha ett brett register och vara trygg i skog och mark.

- Vi har mycket uteritter och på somrarna kommer många för att upptäcka den storslagna fjällvärlden och se midnattssolen från hästryggen, berättar Anna.
Turerna i naturen hör till Almas favoriter.
Liksom gymkhana, där hon gjort succé.
Alma lär sig turerna på banan på ett kick och lägger in turboväxeln när sekunder står på spel.
- Tack vare henne fixade våra ungdomar guld i Distriktsmästerskapet, säger Anna stolt.

Ridskolan i Vuollerim startades för 30 år sedan av några föräldrar för att deras barn och unga skulle ha någonting att göra. Den ideella föreningen har tre egna ridskoleponnyer och en häst; Lillen, Star, Alma och Affe. Ridskolan ligger stadigt på cirka 40 ridande i veckan och det fylls på med nya ridande från byn. Stall och ridhus har rests och rustats med frivilliga händer och all verksamhet drivs helt ideellt.
- Även våra instruktörer är ideella. Vi hade en anställd tidigare men det blev för dyrt.

Vi utser varje år Årets ridskolehäst för att uppmärksamma alla fantastiska ridskolehästar som gör ett sådant viktigt jobb på våra ridskolor. Vi får massor av fina nomineringar och väljer ut en vinnare och 19 värdiga utmanare från hela landet. Alma är en av dessa fantastiska ridskolehästar. Totalt finns cirka 10 000 ridskolehästar i Sverige.  Snart är det dags att nominera 2019-års ridskolehäst. Håll koll på hemsidan för mer information.

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons