Viktigt snack säkerhet och bra tips i vår livepodd!

Respekt och rutiner säkra tips i ridsporten

2019-04-17

- Hästarna är mina bästa vänner och vänskap bygger på respekt.Det är viktigt att dom respekterar mig och att jag respekterar dom. Det säger Malin Baryard Johnsson i ett samtal om säkerhet med Cecilia Berglund Bergåkra och Elisabet Lundholm. Lyssna och lär!

Tillsammans med vår huvudsponsor Folksam jobbar vi för att sprida kunskap om säker ridsport på hästarnas villkor och framförallt till unga. Därför har vi samlat några av Sveriges kunnigaste ryttare för kloka hästsnack på temat under en roadshow; ”Säker med häst On Tour” 

Under EuroHorse i Göteborg tog tre generationer ryttare och ”hästmänniskor” plats i vår livepodd: hoppryttaren Malin Baryard Johnsson, dressyr- och hoppryttaren Cecilia Berglund Bergåkra och moderatorn Elisabet Lundholm. Elisabet är bland annat Master-tränare i dressyr, tidigare förbundskapten i dressyr och dressyrcoach inom svensk fälttävlan.
Grymt mycket kunskap samlad på ett ställe med andra ord!

Här hittar du hela sändningen
Hoppryttarna Rolf-Göran Bengtsson och Cornelia Rylén var först ut på ”Säker med häst on Tour”.
Här får du deras säkra tips och länk till clinic.

Livepodden som vi fixade tillsammans med vår Centrala Ungdomssektion tog vid direkt efter superfinalen i kunskapstävlingen ”Folksam Hästkunskap Cup” och samlade många vetgiriga åhörare på plats.

-Det här är en bra och viktigt satsning, både för säkerheten i sporten men också för ökad hästvälfärd, säger Elisabet Lundholm.
- Bra rutiner och kunskap om hästens naturliga beteende och behov är de viktigaste nycklarna till en säkrare ridsport. Trygga hästar är också säkrare hästar. Och precis som både Malin och Cecilia handlar poängterar handlar säkerhet inom ridsporten mycket om ömsesidig respekt mellan häst och människa.

”Hästarna är mina bästa vänner”
- Jag måste bli bästa kompis med mina hästar. Det är också viktigt att dom respekterar mig, understryker Malin Baryard Johnsson 

Respekt vilar på bra kommunikation och många viktiga detaljer i stallvardagen.

-Det är allt ifrån att när jag öppnar boxdörren, då ska hästarna förstås inte springa över mig utan de ska vänta till jag ber dem att gå. Och ber jag dem stå stilla så ska de vara stilla. Men har jag en häst som kanske inte gillar det, ja då måste ju också jag försöka anpassa mig litegrand också och till exempel promenera en stund.

 ”Hästarna måste få vara hästar” 
Genom att ta hänsyn till hästarnas naturliga beteenden och behov blir ridsporten säkrare. Hos Cecilia Berglund Bergåkra som bor mellan Bollnäs och Järvsö i Hälsingland, är det bra att vara häst.

- Jag skulle nog beskriva det som ganska naturligt. Vi har ju väldigt fin natur runt om gården så jag passar på att rida ut mycket i skog och mark och vi har också en strand där vi har mycket träning. Det kan bli lite långtråkigt för både mig och hästarna i ridhuset.
På gården finns olika slags hästar i träning och många elever är i rörelse eftersom ett naturbruksgymnasium huserar här.
- Men vi har en bra dialog i stallet och kring säkerheten och hur vi ska sköta hästarna. Hästarna måste få vara hästar men samtidigt ska de ha respekt för oss alla.

Lär dig läsa din häst!
Eftersom hästar är individer gäller det att lära sig läsa sin häst, hela tiden och från dag till dag, understryker Malin Baryard Johnsson.
- Oftast när jag ska rida till exempel så hoppar jag upp precis utanför stalldörren, jag har en pall där. Men är det blåsigt ute så kanske jag väljer att gå in i ridhuset eller på ridbanan och sitta upp eftersom att då vet jag att det kan spraka till och det är dumt att vara på stallplanen om det bär av.

-Det gäller att hela tiden läsa, vilket humör är hästen är på? Vad är det för dag idag? Är nerverna på utsidan och då gäller det att känna av det och vara lite försiktig.

Säker med häst är en långsiktig satsning på säkerhet och skadeförebyggande arbete inom ridsporten och ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och ridsportens huvudsponsor Folksam. Målet är att öka kunskapen om säkerhet och hästvälfärd bland unga ryttare/kuskar och inspirera till att ständigt lära mer. ”Säker med häst on Tour” är en kunskapsserie med gratis clinics och föreläsningar på temat. Satsningen innehåller också en riktad kampanj mot unga i sociala medier.

Dinultimataföljare mindreOm du är under 22 så kanske du stött på den här hästen i sociala medier.  Ett fint och färgstarkt manér som står ut i flödet är viktigt i vår digitala kampanj som sprider säkra tips till unga.

SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer
Ridklubben en resurs bild

Ridklubben och kommunen

Svenska Ridsportförbundet arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner. 

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons