Säker hantering till hagen

Att leda hästar till och från hagen hör till ett av de mest riskfyllda momenten i hästhanteringen och många olyckor med hästar inträffar mellan hagen och stallet. Ofta beror det på bristfällig träning och avsaknaden av genomtänkta rutiner och regler om vad som gäller vid in och utsläpp på en anläggning.

Häst i grimma är det samma som grimma plus grimskaft. Låt absolut inte tummen eller handen ta grimskaftets plats, ett enkelt sätt att få ett finger mindre. När du leder med grimma är det säkraste sättet att låta ett kedjegrimskaft löpa under hästens käke. Vira aldrig grimskaftet runt handen, du kan fastna och bli släpande efter om hästen gör en oväntad manöver.

Använd alltid ledträns eller stigbett om du är tveksam på om du kan kontrollera hästen. Träna gärna på att leda din häst korrekt till och från hagen. Gå alltid vid hästens bog. Hästen ska kunna stanna lugnt, även på väg hem till stallet. De flesta unghästar tenderar att trängas - lär den av med det på en gång så slipper du bli trampad eller nedsprungen.

Vid hagen
Tänk på att grinden eller slanorna ska öppnas helt och sättas fast innan du för in hästen i hagen. Om flera hästar ska släppas samtidigt - tänk på säkerhetsavståndet - tre meter. För in alla hästar i hagen. Vänd dem mot staketet och släpp samtidigt handen om nosryggen på hästen. Lämna hagen lugnt och stilla - en klapp på hästens bak kan vara livsfarligt i det här läget! Ta helst in alla hästar från hagen vid samma tillfälle. Lämna aldrig en ensam häst kvar i hagen.


Senast uppdaterad: 2018-06-17
070128 Ny hjälm1 låg

Aktuell forskning

om säkerhet

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Annons