Din säkerhet med häst

2015-05-13

Hästar är fantastiska djur som är till stor glädje för många människor i olika åldrar. Vare sig du rider eller sköter om en häst är rätt hantering och bra utrustning mycket viktig för både dig själv och hästens säkerhet. Hantera din häst på rätt sätt så blir samvaron med din häst både tryggare och roligare.

När man börjar rida är en godkänd ridhjälm och rejäla skor det viktigaste. Hjälm kan man låna på ridskolan i början och bra skor är stövlar eller kängor som sitter stadigt och har en ordentlig klack.

Låt hästen få vara häst

Hästen har varit människans husdjur i flera tusen år. Ändå har hästen i hög grad kvar de instinkter som var nödvändiga för att kunna överleva som vildhäst. Hästen är fortfarande ett flockdjur som styrs av flyktinstinkten. Hellre fly än illa fäkta - det är hästens motto. Om en häst upptäcker en fara uppmärksammas det genast av resten av flocken. På bråkdelen av en sekund drar en häst som flyr med sig alla de andra.

Flock- och flyktinstinken hänger ihop och påverkar hästen i alla situationer. Lär dig förutse hur hästen reagerar. Var beredd på vad som kan hända. Behåll ditt eget lugn så smittar det av sig på hästen. Lägg ner mycket tid på grundutbildningen och på att skapa förtroende mellan dig och hästen - det har du igen många gånger om längre fram. Ett bra sätt att komma till rätta med flock- och flyktinstinkter är att släppa ut hästen i hagen ett par timmar varje dag. Där kan den rasta av sig, träna sitt flyktbeteende och få vara häst tillsammans med sina kompisar. Och du får en lugn, harmonisk, rastad häst som gjort sig av med sin överskotts energi.

Två filmer om säkerhet

Film_Sakerhet2014_2

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och DinSäkerhet.se har tillsammans med Svenska Ridsportförbundet och Konsumentverket tagit fram en film som ger tips och råd om hur du kan minska risken för olyckor när du är tillsammans med din häst. Filmen visar bland annat hur du på ett säkert sätt hanterar din häst och vilken utrustning som är viktig.

Se filmen här


Senast uppdaterad: 2015-04-13

070128 Ny hjälm1 låg

Aktuell forskning

om säkerhet

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Annons