Mästaren Rolf-Göran Bengtsson spred kunskap om säkerhet i Helsingborg tillsammans med Cornelia Rylén och moderator Sara Johansson.

Kloka råd i clinic om säkerhet

2018-11-01

- Mobiltelefon hör inte hemma på hästryggen, säger Rolf-Göran Bengtsson bestämt. 
Under en clinic på temat säkerhet i samarbete med Folksam hos Helsingborgs FRK, delade han och clinicdebutanten Cornelia Rylén med sig av kloka råd. Och sådant där som ska sitta i ryggmärgen.

Du kan se hela clinicen på Equisport eller vår facebooksida 

Clinic RGB 1

En av de sörsta säkerhetsriskerna som många ryttare utsätter sig själva och sin häst för är att prata i mobiltelefon till häst.

- Med mobiltelefon tappar du uppmärksamheten helt, säger Rolf-Göran Bengtsson.
- Och det behöver ju inte vara din häst som orsakar faran, det kan hända saker runt omkring som du inte hinner reagera på!

Hur man långsiktigt bygger upp en bra relation med sin häst är en grundbult i ridsporten, och en viktig förutsättning för en säker ridsport.

-Hästen kan inte kommunicera i ord med oss men vi måste försöka läsa vad hästarna försöker säga med olika uttryck. Ibland förstår man och ibland inte, men man lär sig med tiden. Försök vara öppen. Gå inte bara in i problemen utan var öppen för det som är positivt.

- Ungdomarna måste lära sig läsa av sina hästar och ta god hjälp av någon som har kunskaperna!
Clinic Helsingborg (3)

Cornelia Ryléns säkra tips handlar också om att läsa hästarna och förutse vad som kan hända, för att kunna agera innan det inträffar en olycka.
- Beåll lugnet oavsett situation och fundera alltid på om det finns någonting i miljön som din häst kan bli rädd för eller skada sig på.

Långsiktig satsning på säkerhet

”Säker med häst” är en långsiktig satsning på säkerhet och skadeförebyggande arbete inom ridsporten och ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och ridsportens huvudsponsor Folksam.
Målet är att öka kunskapen om säkerhet och hästvälfärd bland framförallt unga.
En roadshow – ”Säker med häst on tour” - är en del i satsningen för att sprida ”klokskap”.
Första stoppet på touren var inför SM i hoppning för ponny och children hos Helsingborgs FRK, där hoppryttarna Rolf-Göran Bengtsson och Cornelia Rylén höll en clinic tillsammans med proffsiga Sara Johansson som moderator i manegen.
- Det här är jättebra och superviktiga frågor, säger Rolf-Göran Bengtsson som brinner för ämnet.

Unik möjlighet att lära av mästaren
Få ryttare har så mycket rutin som mästaren Rolf-Göran Bengtsson.
Två OS-silver, EM-guld och Jerringpris är bara några av höjdpunkterna i hans långa och guldkantade hoppkarriär.
Genom ödmjukhet, tålamod och förtroende har han lotsat häst efter häst mot världstoppen.
- Ja det har hänt en del längs vägen, säger han ödmjukt.
Idag sitter det mesta han gör djupt i ryggmärgen, och han tummar aldrig på rutinerna, vare sig hemma i stallet eller på tävling.
Själv fick han med sig hästkunskaperna mer eller mindre från födseln.
- Mina föräldrar lärde mig mycket. Jag behövde inte lära mig genom att göra misstag, säger Rolf-Göran, som själv red SM och tog medalj på ponny i både dressyr, hoppning och fälttävlan.

Dubbelpremiär för Cornelia
Cornelia Rylén är bara 24 år och i början av sin karriär, men redan en erfaren hästutbildare.
Cornelia hade också förmånen att fostras på bra ponnyer i flera grenar och har också fått med sig kunskaper hemifrån.
Som att det tar tid att bygga förtroende med sin häst.
- Min mamma sa alltid att det tar ett år att lära känna en häst och det ligger mycket i det, säger hon.
I Helsingborg gjorde Cornelia debut i clinicsammanhang.
- Och så får man börja med att göra det  med Rolf-Göran Bengtsson! Det var såklart lite nervöst, säger hon och skrattar.
Debuten gick utmärkt. Liksom premiären att rida en unghingst.

Breeders Trophy-vinnaren Baloué (e. Balou du Rouet-Clearway-Corrado) som fick 10/10 på både hoppning och ridbarhet, var en helt ny bekantskap för Cornelia och deras möte blev en lektion i sig.
Baloué ägs av Malin Karlsson och har ridits av Arnold Assarsson.

Om det tar år att bygga upp en relation med sin häst, hade Cornelia bara en kort stund på sig att hitta knapparna på Baloué i Helsingborg.
Lugnt lyssnade hon in och läste den blott fyraåriga hingsten, som var hur cool som helst inför allt ståhej runt omkring.
- En helt fantastiskt häst! Jag spanade faktisk in honom på webbtv från Breeders Trophy och tänkte att hjälp, vilken häst, en sådan skulle man ju vilja rida någon gång. Och så får jag göra det här idag!

Både Rolf-Göran och Cornelia visade och berättade hur de lyssnade in sina hästar och vad de tänkte på när de red fram och sen styrde sina nya bekantskaper över några hinder.

Rolf-Göran red nioåriga stoet Thaleia (e Sheraton-Nobel. Ägare: Ivan Martincic) som gått klasser upp till 1.35 med Jörgen Larsson.

Alla deltagare på SM i hoppning för ponny och children var inbjudna till clinicen och fick med sig många kloka tävlingsråd.

- Gör en plan, undvik stress och se till att ditt team vet vad de ska göra. Sen är det viktigt att fundera och analysera efteråt. Vad kan jag göra bättre?

-Vi vill ju alla att det ska gå så bra som vi kan. Ibland gör det det och ibland inte.
- Det allra viktigaste är att ha roligt med sin häst!

 

Clinic Helsingborg (1)

 

 

FÖRHANDSARTIKEL
Rolf-Göran sprider kunskap om säkeret

- Det är superviktigt att unga tidigt lär sig grunderna i hur man hanterar hästen på ett klokt och säkert sätt. Då minskar också riskerna för att man skadar sig själv eller att hästen blir skadad, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Säkerhet och skadeförebyggande arbete är grundbultar både Folksams och Svenska Ridsportförbundets verksamheter. Nu ökar vi tillsammans takten för att sprida kunskap om säker ridsport på hästarnas villkor, framförallt till unga. ”Säker med häst On Tour” är en del i det projektet och en serie kostnadsfria clinics och föreläsningar på temat.

Första stoppet blir en höstlovsclinic inför SM i hoppning för ponny och children den 31 oktober hos Helsingborgs FRK med start klockan 17.00.
Där tar vi hjälp av en världens bästa ryttare för att sprida ”klokskap” till unga och andra.
- Även föräldrarna behöver lära sig mer om detta eftersom det är de som oftast hjälper till ute på tävling, understryker Rolf-Göran Bengtsson.
Clinicen är fulltecknad till sista plats, gratisbiljetterna tog slut på ett par timmar.

Medverkar gör även hoppryttare och bloggaren Cornelia Rylén, 24, som redan har stor erfarenhet av att utbilda hopphästar.
Bra rutiner är en av hennes käpphästar för att jobbet ska vara säkert.
- Jag  har väldigt starka rutiner i det dagliga jobbet. Hästarna vet vad som ska göras, säger hon. Läs mer om Cornelia här.

Temat för kvällen är smart och säker ridning och vikten av att bygga en hållbar relation med sin häst.
- Att bygga en stark relation till sin häst är viktigt och det tar tid. Man måste lära sig att lyssna in sin häst och tyda dess signaler, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Ulrika Bidegård, landslagsledare i hoppning   för ponny och children, välkomnar konceptet:
- Det är oerhört viktigt att lyfta de här frågorna och unga ryttare måste få med sig säkerhetstänket i början av sin karriär. Då blir de tryggare och lär sig tänka efter innan någonting händer. 
- Att ha bra tränare i ryggen som lär dig både kunskaper i hoppning och säkra grepp är A och O.
Ulrika brinner också för att sprida gemenskap och laganda ponnysporten.
- Vi vill sprida en bra gemenskap där man stöttar varandra mot framgångarna. Det ska vara kul att tävla!

För att så många möjligt ska få del av Rolf-Görans och Cornelias kunskap kommer clinicen att sändas live på Svenska Ridsportförbundets facebook och på Equisport.

Arrangemanget görs i samarbete med ”Young Rider Lounge", ett populärt koncept för samtal och möten tillsammans med Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion.
Kvällen inleds med mingel och lättare tilltugg klockan 17.00, clinicen börjar 18.00 och pågår i en dryg timma.

Säker med häst är en långsiktig satsning på säkerhet och skadeförebyggande arbete inom ridsporten och ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och ridsportens huvudsponsor Folksam. Målet är att öka kunskapen om säkerhet och hästvälfärd bland unga ryttare/kuskar. Utgångspunkten är Svenska Ridsportförbundets säkerhetsanvisningar ”Säker med häst”. ”Säker med häst on Tour är en kunskapsserie med clinics och föreläsningar på temat.
070128 Ny hjälm1 låg

Aktuell forskning

om säkerhet

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Annons