Säker i stallet

Stökiga stallgångar är både otrevligt och farligt och du tänker väl på att binda din häst på rätt sätt när du borstar och ryktar. Ordning, reda och noggrannhet är nyckelord i det vardagliga umgänget med hästen.

Att var sak ska ha sin plats är inte bara en klassisk klyscha. I stallet är det en förutsättning för en säker miljö. Stallgången ska inte blockeras av vare sig utrustning eller slarvigt uppbundna hästar. Här ska passagen vara fri och säker. Gör stallgången fri från hinkar, redskap, lös utrustning, foder och andra lösa föremål.

När hästen ska skötas finns det bara två alternativ: korrekt bunden i box eller vid en särskild skötselplats eller spolspilta. Om det är vackert väder som lockar till skötsel utomhus - låt en annan person hålla i hästen. Ute finns det mycket som kan överraska och få en uppbunden häst att gripas av panik.

Tänk på att:
Det i varje box ska finnas en bindring i hästens mankhöjd, cirka 160 cm. Grimskaftet ska vara cirka 30 cm kort så att hästen inte kan fastna med huvudet eller ett ben. Säkra också bindningen så att hästen inte kan ta sig loss själv.

Sätt aldrig en skottkärra framför en öppen box. Rätt som det är hoppar hästen i eller över och skadar sig på de vassa kanterna.

Hästar med utrustning ska alltid vara uppbundna och under uppsikt och att okända hästar ska bindas med en ögla av balsnöre eller motsvarande mellan grimma och grimskaft.

På en särskild avsedd skötselplats ska hästen bindas med korrekt avpassade kedjor eller grimskaft på varje sida.

Stallgången alltid ska vara fri. Utrustning, redskap, täcken, hjälmar etc ska ha möjlighet att hängas upp. Foder hör inte heller hemma i stallgången.

Tänk på att fri tillgång till kraftfoder kan innebära livsfara för löshästen.

 • Säker hästhantering till hagen (pdf)
 •  

 • Att rida ut på vintern (pdf) 

 • Senast uppdaterad: 2018-06-23
  070128 Ny hjälm1 låg

  Aktuell forskning

  om säkerhet

  Huvudsponsor

  Förbundssponsorer

  Sponsorer

  Annons