Loading images...
 • Allt om Ryttargalan 2018

  Allt om Ryttargalan 2018

  2018 blev ännu ett magiskt ridsportår och det var många prestationer som uppmärksammades. Ryttargalan hölls på Grand Hotel i Stockholm.

  >> Läs ett reportage från galan HÄR 

 • En kväll av glädje!

  En kväll av glädje!

  Eva Lindström fick utmärkselsen Årets Hjälte som är instiftat av Patrik Kittel - Läs mer HÄR

 • Årets hederspris

  Årets hederspris

  Astrid Ohlin fick ta emot Årets hederspris 2018. Läs mer HÄR

 • Årets Ridskola 2018

  Årets Ridskola 2018

  Skogslottens Ryttarförening är Årets Ridskola 2018 - Läs mer HÄR

 • Årets medaljörer

  Årets medaljörer

  Årets medaljörer hyllades på Ryttargalan.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Årets eldsjäl 2014

Svensk ridsport är full av brinnande eldsjälar och för andra året strömmade nomineringarna till ”prestigekategorin” Årets eldsjäl in. Efter en svår urvalsprocess och en omröstning med sex finalister här på ridsport.se, kan vi nu presentera Årets eldsjäl 2014: Carolina Mörk från Gripens RF.
Priset delas på Ryttargalan på Berns i Stockholm den 26 november i samarbete med Resia.

CAROLINA MÖRK ÄR ÅRETS ELDSJÄL
Hon är motorn i klubben och tävlingsmänniskan som går igång på nysladdade banor. Men framförallt brinner Caroline Mörk, 26, från Gripens Ryttarförening i Strängnäs för att få andra att må bra. Nu har hon utsetts till Årets eldsjäl inom ridsporten och är den som får ta emot prestigepriset på Ryttargalan. Årets eldsjäl presenteras i samarbete med Resia.

- Oj vad roligt, man blir som ett barn på julafton, säger Carolina Mörk med ett glatt skratt när hon får veta att hon vann Svenska Ridsportförbundets omröstning ”Årets eldsjäl” i konkurrens med fem finalister på ridsport.se.

Det är andra året som Årets eldsjäl är ett pris på Ryttargalan för att lyfta det ideella engagemanget som gör svensk ridsport rikare.
Läs mer om förra årets eldsjäl här

Carolinas engagemang smittar av sig. Det var klubbkompisarna som lyfte henne till segern, och som även stod bakom framgången när hon nyligen utsågs nyligen till Årets eldsjäl inom ridsporten av lokaltidningen Eskilstuna Kurirens läsare. Priset delades ut på Sörmlandsgalan arrangerad av Sörmlandsidrotten, och där segerchecken på 5 000 kronor utan tvekan gick rakt in i klubbkassan hos Gripens RF.

- Hade jag kunnat hade jag ordnat tävlingar jämt, säger hon.
- När det är full fart, då trivs jag!
Det är i snart tioårsjubilerande tävlingsklubben Gripens RF som Carolina har sitt engagemang.
Hos Gripen finns varken ridskola eller egen anläggning, men där emot ett glödande engagemang hos cirka hundra ridsportare som fixar runt fjorton tävlingsdagar om året, proppfullla läktare, träningar, programridningar, föreläsningar med mera och har ponnylag i alla divisioner.
- Med hjälp av sponsorer fixar vi till exempel medlemshelger med föreläsningar och flera ridpass till bra pris och där alla funktionärer och ryttare är med. Hos oss finns liksom ingen prestige. Det spelar ingen roll om du rider L:B eller medelsvår, vi värderar inte.

Ur motiveringen:

”Hon är den som kliver upp först av alla för att se till att banorna är i bästa skick inför tävling, hon är tävlingsledare för klubbens stora dressyrmeetings och lyckas på något sätt både coacha, starta, vara prisutdelare, sladda banor, räkna protokoll och mycket mer. Men det kanske viktigaste av allt är att hon gör allt detta med ett leende. Carolina är väldigt mån om att alla ska trivas på Gripens tävlingar och vilja komma tillbaka. Hon är lagledare för ponnylaget och är alltid en föredömlig representant för de värderingar som finns inom Gripens RF och en inspiration för de ungdomar som finns i klubben. Kort och gott är Carolina en person som alla borde få ha glädjen att ha i sin klubb. Utan henne hade Gripens RF inte varit vad det är idag.”

Carolina Mörk
En sann tävlingstyp. Carolina älskar att tävla och framförallt i dressyr.

- Carolina har många roller i klubben, bland annat styrelsemedlem, tävlingsledare och lagledare.
Hon beskriver sig som envis och uthållig men också lite otålig.
- Jag är en riktig tävlingsmänniska som älskar att tävla, tillägger hon.
Men största segern är att få alla i klubben att jobba tillsammans mot samma mål.
- Jag går igång på att fixa för andra men man får ju så mycket tillbaka också!

Stämningen i stallet klockan fem i ottan en tävlingsdag när hon är först för att fixa med 80 uppstallade hästar är obetalbar menar Carolina.
- Det ger sådan energi, och jag njuter av att gå där och se på de nysladdade banorna, säger hon och skrattar.

Carolina har ridit så länge hon kan minnas, mycket tack vare mamma och moster.  Hon fick sin första ponny när hon var tre. Idag är hon ”dressyrnörd” och har egna elever och utbildningshästar och snart börjar hon även sin bana sin dressyrdomare. 
Till våren siktar hon på debut i Msv B med egna hästen Don David (Don Primero-Flamingo) sju år.
- Han är vild men snäll och en sån där häst man får bara en gång i livet, förklarar Carolina som vill rida Grand Prix.
Men närmast tar hon sig an sina mest högtflygande planer någonsin.
-Jag ska bli flygvärdinna, det är väl lite av en flickdröm, säger Carolina Mörk som aldrig släpper taget om Gripens RF för det.

 

Årets eldsjäl FINALISTERNA 2014

Svenåke Berglie, Kongahälla Ridsällskap
Eldsjälen Svenåke är numera pensionär, men lugn och ro är inte att tala om! Hans engagemang finner inga gränser och utan hans kunskap, ordningssinne och ärlighet finns det risk för att Kongahälla RS och Kungälvs enda ideella ridskola med en nästan 45-årig historia, hade varit ett minne blott. Men själv har Svenåke aldrig suttit på en häst. Det är tack vare hans familj som klubben har fått förmånen att få ta del av hans fantastiska ledarskap. Med Svenåke vid rodret är klubben trots tuffa ekonomiska tider nu på väg på rätt kurs, och efter hans elva år i styrelsen och långa förhandlingar med kommunen, finns förhoppningar om att Kongahälla RS i framtiden får flytta till en ny modern kommunal anläggning med ett lösdriftsstall.


Carolina Mörk, Gripens Ryttarförening
Hon är den som kliver upp först av alla för att se till att banorna är i bästa skick inför tävling, hon är tävlingsledare för klubbens stora dressyrmeetings och lyckas på något sätt både coacha, starta, vara prisutdelare, sladda banor, räkna protokoll och mycket mer. Men det kanske viktigaste av allt är att hon gör allt detta med ett leende. Carolina är väldigt mån om att alla ska trivas på Gripens tävlingar och vilja komma tillbaka. Hon är lagledare för ponnylaget och är alltid en föredömlig representant för de värderingar som finns inom Gripens RF och en inspiration för de ungdomar som finns i klubben. Kort och gott är Carolina en person som alla borde få ha glädjen att ha i sin klubb. Utan henne hade Gripens RF inte varit vad det är idag.

Ulrika Nilsson, Mellanbygdens Ryttarförening
Ulrika Nilsson från Robertsfors har varit en eldsjäl, ledare, ryttare, kusk, styrelseledamot och ponnymamma inom rid- och körsporten i över 20 år. Hennes brinnande engagemang i såväl Kusmarks RF, Kågedalens Ryttarförening och Mellanbygdens RF har smittat av sig på många sätt och framförallt resulterat i två ridhusbyggen!
Ulrika har varit både motor och mentor i ungdomssektionen. Hon har varit ordförande, kassör och instruktör men också som lägerledare, hästansvarig och web master för hemsidan. Som grenledare i körning, och ledamot i tävlingssektionen har hon även tagit ett ansvar för distriktets tävlingsverksamhet. Nu siktar Ulrika även själv, sviktande hälsa till trots, mot högre klasser i körning för kuskar med funktionsnedsättning.

Agneta Wallin, Svegs Ryttarförening
Hon var med när klubben startade och har alltid funnits i främsta ledet. Det är Agneta som söker bidragen som utvecklar anläggningen, hjälper till i stallet och med goda råd och tillridning av hästarna. Hon är en klippa i styrelsearbetet och den som ofta anmäler sig frivillig att ordna med aktiviteter; ungdomsträningar i hoppning och dressyr, programridning och träning inför tävling fixar hon också. Hon är en sann eldsjäl som fixar detta och samtidigt alltid har ett leende på läpparna. Dessutom hinner hon med en egen dressyrkarriär. Svegs RF är en liten förening med drygt 100 medlemmar utspridda över hela Härjedalen och där varje eldsjäl är viktig, men där Agneta är någonting utöver det vanliga!
 
Lena Niklasson, Botkyrka Ridsällskap
Lena Niklasson är eleven, hoppdomaren, överdomaren och eldsjälen som lägger hela sin själ i Botkyrka RS. Det innebar bland annat att hon under de senaste cirka 15 åren varje år har engagerat sig i cirka 21 externa tävlingar, tio interna dressyr- och hopptävlingar och varit domare vid samtliga hemmamatcher i ponny/Stockholmscuper. Lena har järnkoll på hela tävlingsbiten och agerar alltid i enlighet med TR, vilket hon i princip kan utantill!

Lena tar utöver detta även ett stort ansvar för anläggningen. Hon deltar i alla ”städdagar”, arrangerar grillkvällar och hjälper till med förberedelser för aktiviteter arrangerade av Ungdomssektionen och ridskolan. Lena är en stor tillgång för verksamheten hos Botkyrka RS och ett föredöme för alla ideella föreningar.

Nina Rasmusson, Stenungsunds Hoppryttarförening
Stenungsunds Hoppryttarförening har funnits i fem år och i kraften bakom klubben finns en stor ledare och eldsjäl; Nina Rasmusson. Det är Nina som ser till att Stenungsunds HRF arrangerar bra, säkra, välplanerade och roliga tävlingsdagar för medlemmar och gästande ekipage i Västra Götaland. Nina har även en stor del av alla lag i olika divisioner och håller i allt från anmälan till lagledarrollen på tävlingsplatserna. Och det är tack vare henne som funktionärslistorna fylls i. Under klubbens fem år har Nina varit vice ordförande och även ordförande i tävlingssektionen. Om alla klubbar runt om i Sverige hade haft en Nina Rasmusson, hade det varit lättare att arrangera tävlingar och att jobba i styrelsen. Hon ger så mycket glädje och energi!

Logga in