FOTO: Mikael Sjöberg

Hållbar ridsport

Kan hästen bidra till miljöarbetet och vad kan alla vi som håller på med hästar på olika sätt göra för att skapa förutsättningar för en hållbar framtid, miljömässigt, socialt och ekonomiskt?

Hästar och miljö är mer än bara gödsel, skottkärror och sopkvastar. Hästen kan till och med få den fina titeln planetskötare, om vi människor bidrar på rätt sätt. Att vara planetskötare innebär att skapa ett hållbart samhälle med hänsyn till planeten, människor och djur. Och vi och våra hästar kan vara en del i detta.

Hästen och hållbar utvecklingRapporten ”Hästen och hållbar utveckling” (2016-03-24) ger en översikt kring de utmaningar som finns, och funderar över vilka lösningar som kan vara möjliga. Rapporten är ett konkret exempel på vad det samarbete och samverkan kring miljö- och hållbarhetsarbete som inletts mellan Svenska Ridsportförbundet, Got Event, Lövsta Stuteri, Det Naturliga Steget och Zero Mission kan leda till.

English versionHorses and
sustainable development

An overview of the sustainability challenges connected with keeping horses for recreation and professional sport.

Under Hästföretagarforum i Göteborg 2016 hölls ett seminarium kring hållbarhetsarbete inom hästsporten. Larmrapporterna duggar tätt om att jordens resurser är på väg att ta slut.
- Det är inte för sent än men vi måste börja nu och det finns inte tid till att göra fel, säger Camilla Välimaa från organisationen Det Naturliga Steget.

Hästar mår vanligtvis bäst av att få leva så naturligt som möjligt vilket också bidrar till en bättre miljö. Som exempel kan nämnas att vistas tillsammans i stora hagar och att äta mycket grovfoder. Hästar behöver heller inte alla tillbehör och prylar som vi gärna köper åt dom.
- Gissningsvis finns det i Sverige kanske en miljon täcken som inte alltid framställs så miljövänligt, säger Camilla Välimaa.

Miljö- och hållbarhetsutskott
Det viktiga Miljö- och hållbarhetsarbetet har fått fokus från flera håll. Svenska Ridsportförbundet  har inrättat ett Miljö- och hållbarhetsutskott med Gabriella Bragée som ordförande
- Miljöfrågorna har funnits med sedan länge men nu har förbundsstyrelsen tagit det viktiga beslutet att lyfta arbetet mer konkret, säger Gabriella Bragée.

Lövsta stuteri är sedan några år miljöcertiferat och arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna.
- Vi tar med hållbarhet i alla delar av verksamheten, säger Tinne Vilhemson Silfvén, som förutom att rida världscupdressyr också är verksamhetsansvarig.
- Vi ser till att gödseln återanvänds, byter till LED-belysning, använder miljöklassad diesel och  har en elbil på gården, berättar Tinne.

Gabriella Bragée lyfter vikten av att se miljö och hållbarhet ur ett bredare perspektiv men betonar att alla kan bidra där man är.
- Börja i det lilla hemma i stallet och fundera på belysning, foder och utrustning, säger Gabriella.

Hur går jag vidare i hållbarhetsarbetet?
Här hittar du konkreta tips på hur du kan gå vidare i hållbarhetsarbetet.

_____________________________________________________________

Got Event är Göteborgs stads evenemangs- och arenabolag och ett av bolagets mål är att minimera miljöpåverkan på arenorna och evenemangen. Gothenburg Horse Show är extra betydelsefullt eftersom Got Event är arrangör och därför vill visa att det går att påverka miljön i positiv riktning. Det är viktigt att ha ett miljö- och hållbarhetstänkande i alla led – alltifrån all mat som serveras till transporter, stallar, medverkande och besökare.

Svenska Ridsportförbundet verkar för att främja ridning, körning och voltige som motion, folksport och tävlingsidrott samt att sprida kunskap om god hästhållning och säker hantering av hästar under mottot; Ridsport för alla – hela livet.

Lövsta Stuteri och Seminstation, Lövsta Gård i Upplands Väsby, har mycket gamla anor som boplats, säteri och jordbruksfastighet. Hållbarhetsfrågor har varit en naturlig del i familjen Ax:son Johnsons företagande i flera decennier och därför var det ett självklart steg att även ISO-certifiera Lövsta Stuteri och Seminstation. 2011 blev man som första stuteri och träningsanläggning i världen miljöcertifierade enligt ISO-standarden 14001. 

Det Naturliga Steget är en ideell organisation med målet att bidra till att fler verksamheter blir helt hållbara. Organisationen arbetar med rådgivning och kompetensutveckling med siktet inställt på förändring på individ-, organisations- och systemnivå. Sedan starten 1989 har Det Naturliga Steget (The Natural Step) utvecklats till en global nätverksorganisation med gedigen erfarenhet från hållbar utveckling i större bolag i Sverige och internationellt.

ZeroMission är klimatstrateger och har funnits sedan 2006. De mäter klimatpåverkan, analyserar och hjälper företag att klimatkompensera för de utsläpp som är svåra att komma åt. När klimatpåverkan blir en synlig kostnad så går arbetet för att minska den fortare. Klimatkompensationen har en stark förankring hos lokala samhällen och med fokus på människor.   


Senast uppdaterad: 2017-08-24

Ladda ner mer information

  1. Miljö- och hållbarhetsstrategi
StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons