I stallet formas framtidens ledare

2008-07-27

- Stallet är en gemenskap där tjejer vågar stå emot förväntningar om hur flickor traditionellt ska vara, säger forskaren Lena Forsberg.

I stallet får stallflickorna en utmärkt ledarskapsutbildning. Det är ett ställe där de kan utvecklas friare.

Lena Forsberg, från Luleå tekniska universitet, har studerat ridskolan som arena för identitetsskapande processer hos flickor.
- I stallet värderas handling mer än yta och utseende.

Lena Forsbergs studie, som har pågått sedan 2003, gjordes för att rikta uppmärksamheten mot människorna som rör sig i stallkulturen. Med egen bakgrund som ridskolechef, unghästberidare och ponnymamma ville Lena Forsberg fokusera på flickorna som lägger ner all sin fritid i stallet. De två stora frågeställningarna i studien blev

  • vad är det som är unikt i den fritidsmiljö som en ridskola erbjuder
  • vad betyder det för de människor som vistas i stallet?

- I Sverige är stallet en kodad kvinnlig miljö, men det ser inte likadant ut i alla länder. Samtidigt får tjejidrott inte så mycket uppmärksamhet i media och det bedrivs ingen större forskning kring det, säger Lena Forsberg.

Stallet tillhandahåller utmaningar, man blir ofta tvungen att ta risker och sätta upp mål. Mål som sedan ska uppnås, vilket gör tjejerna drivna. Stallet är ett ställe där de kan utvecklas friare och där stallflickorna får en utmärkt ledarskapsutbildning.

- Hästen blir en kamrat och ett redskap. Det är stora djur som inte är helt ofarliga, tjejerna måste tidigt lära sig att ta kommandot och kommunicera med hästen. Hela agerandet mot hästen handlar om ledarskap. Det förväntas och krävs att man ska ta ansvar, vilket har stor betydelse för tonåringars identitet, säger Lena Forsberg.

Ridskolor och stall blir ofta inte bara en fritidsgård, utan även en skola. Stalltjejer formar en egen livsstil, där man lever för hästarna och stallet. Och i stallet bryr man sig inte så mycket om hur man ser ut.
- Där kvittar det om man kommer i en ny, rosa t-shirt. Den är ändå skitig och solkig efter tio minuter. I stallet värderas det man gör och kan mer än yta och utseende, säger forskaren Lena Forsberg.

 

Här kan du ladda ner en sammanfattning av Lenas forskning.
Stallet en jordnära ledarskola  (pdf, 418 kB)

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons