Ridsportens stora hyllades på Ryttargalan.
FOTO: Roland Thunholm

Ridsportens stora hyllade på gala

2009-01-10

Ett fullsatt Tyrol i Stockholm hyllade ridsportens största under 2008 på Ryttargalan på lördagskvällen.

2008 såg flera stora ridsportframgångar med Rolf-Göran Bengtssons OS-silver som den absoluta höjdpunkten. Både Rolf-Göran och Ninja La Silla belönades också vederbörligen och utsågs till Årets ryttare hoppning, Årets häst, belönades för Årets Bragd, och Ninja La Silla valdes in i Horse of Fame.

Mr Fälttävlan själv, Jan Jönsson, mångårig förbundskapten i fälttävlan och OS-bronsmedaljör, hyllades med Årets Hederspris, en utmärkelse som delas ut av Ryttargalans jury.

Nu förstår jag varför de höll på och smög med jurysammanträdena, sa en stolt och rörd Jan Jönsson Jan Jönsson efter prisutelning. Jan Jönsson sitter nämligen i Ryttargalans jury men när det här priset skulle bestämmas fick han inte vara med.

HÄR kan du läs mer om Jan Jönsson tid som förbundskapten

Jan Jönsson

Sara Henrietta Bergström Källström är en mycket lovande ryttare i dressyr som har både juryns och åskådarnas förtroende. Hon fick utmärkelsen Morgondagens Ryttare och utses till Årets komet av tidningen Ridsports läsare.

Samtliga pristagare: juryns motiveringar i kursivt


Årets Ryttare – Svenska Ridsportförbundets Championatstecken:
Dressyr – Jan Brink, Fälttävlan – Sara Algotsson, Hoppning – Rolf-Göran Bengtsson, Distansritt – Ingrid Boström, Fyrspann häst – Fredrik Persson, Fyrspann ponny - Fredrik Rahm, Par häst - Jan Olofsson, Par ponny – Rebecca Kristiansen, Enbet häst – Johan Herner, Enbet ponny – Susanne Ankermark

Årets Häst – häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport: Ninja La Silla – hoppning (valack -95 e. Guidam u. Olympia e. Lys de Darmen. Ägare: Alfonso Romo)

Årets häst vann en historisk individuell silvermedalj i Hongkong, som bästa svenska hopphäst i OS på över 75 år. Det är Ninja La Silla

Morgondagens stjärna - hängiven ryttare under 30 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna: Sara Henrietta Bergström Källström – dressyr, Emma Emanuelsson – hoppning, Malin Larsson - fälttävlan

Emma Emanuelsson, hoppning:
En medaljvinnare ända sedan ponnytiden, som de två senaste åren varit bästa svensk i Falsterbo Derbyt. Alltid med och fightas oavsett klass, ofta med hästar som hon själv producerat från unghästtävlingar till internationell nivå. Har under hösten har sökt vidare utveckling utomlands hos Piet Raymakers i Holland.

Malin Larsson, fälttävlan
Har verkat som tävlingsryttare och beridare i Tyskland i många år, en riktig "slitvarg" som tränat och ridit vid sidan om studier, men har nu en egen verksamhet där hon utbildar hästar på ett mycket framgångsrikt sätt. Vann VM för 7 åriga hästar under året och har även flera höga placeringar och segrar i internationell klass under året.

Sara Henrietta Bergström-Källström, dressyr
Har varit fullkomligt överlägsen i championatet bland juniorerna. Har sedan tidigt fått en god utbildning och därför utvecklat sin talang hela tiden. Mycket känsla i sin ridning och visar det tydligt då hon med framgång utbildar och tävlar unga hästar och vunnit Intermediaire mot seniorer på sitt känsliga sto.

Morgondagens Häst – svenskägd häst som är mellan 6 och 8 år och som spås vara en kommande stjärna:
Hoppning: Tornesch 1042, hingst f: 2000 e. Lux Z u. Ninerta e. Libero H. Uppfödare: A Noordhof-Nieborg, ägare: Heliotrop AB

Dressyr: Quite a Miracle, sto f: 2001 e. Quite Easy u. Chalimare e. Irco Marco. Uppfödare: Karin Wallunger, ägare: Gunilla Byström & Eva Fraim
Fälttävlan: Lillipop K, sto f: 2002 e. Le Primeur u. Norma Jean K e. Natiello xx. Uppfödare: Heike Koenncke, ägare: Linda Algotsson

 

Morgondagens häst i hoppning: Tornesch 1042

En häst som under sin unghästtid varit fint matchad och varit framgångsrik i de olika championaten. Nu har den tagit steget upp på den internationella scenen och visade under världscuptävlingarna i Olympia sin klass då han och ryttaren var placerade i en 160-hopppning.

 

Morgondagens häst i fälttävlan: Lillipop K

En riktigt komplett fälttävlanshäst med en bra dressyr, mycket ”gummi” och framförallt kapacitet i hoppningen. Var redan förra året nominerad till priset som hon nu i år visat med ännu bättre resultat att hon är värd.

 

Morgondagens häst i dressyr: Quite a Miracle
En häst som har en imponerande rad ettor i sina resultatlistor, och då menar vi inte poängen från domarna. Stoet vann 7-årschampionatet 2008, har flera andra segrar och vann sin debut i Intermediaire. En modern häst som rör sig lätt och elegant.


Årets Hederspris – delas ut av Ryttargalans jury: Jan Jönsson

Årets Uppfödare – svensk uppfödare som haft betydande framgångar med sina produkter: Brita-Stina Eriksson (Max)

Årets uppfödare är Britta-Stina Eriksson, Mellösa, uppfödare till Max som rids av Kyra Kyrklund

Max var bästa svenskfödda häst totalt vid OS i Hongkong, åtta totalt i dressyren och sexa i kürfinalen tillsammans med sin ryttare. Tillsammans med sin ryttare har Max avancerat till nummer åtta på världsrankingen.

 

Ange alt-text här.

Horse of Fame: Ninja la Silla (röstas fram av Hippsons läsare)

Årets Hästskötare – hästskötare som sätter hästen i första rummet, har bra laganda och är ett bra föredöme för andra.

Eva Marie Svensson, hästskötar hos familjen Carlsson

Har alltid satt hästen i centrum och har det brinnande engagemang som hjälper hästar och ryttare att prestera på topp. I 30 år har hon funnits med bakom kulisserna redo att ta hand om hästar och ryttare. En klippa som stått bakom två generationer SM-ryttare i familjen Carlsson från Värnamo.

 

Årets Komet – Sara Henrietta Bergström Källström (röstas fram av Ridsports läsare)

Årets Bragd – exceptionell prestation i svårt läge: Rolf Göran Bengtsson – visade stålnerver på OS där han ensam av finalisterna drabbades av yttre störningar med avbruten start. Trots det svåra läget gick han till medaljomhoppning och vann historiskt silver, mycket nära guld.


Kvällen började tufft för Rolf-Göran Bengtsson som blev upplockad på scenen av sångerskan Hanna Lindblad.

Ryttargalans jury
Lisen Bratt Fredricson, ordförande
Sylve Söderstrand, Elisabet Lundholm, Eric Lette, Anna Hassö, Jan Jönsson, Cecilia Lönnell, Tomas Torgersen

Alla bilder foto: Roland Thunholm

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons