Vänj er vid hästkrafterna!

2012-01-19

Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset, framröstad av svenska folket och vi är fantastiskt stolta över det. Rolf-Göran Bengtsson är en oerhört bra förebild både för ridsporten och för svensk idrott. Men alla är inte lika glada. Hur kan en ryttare vara mest populär?

Svaret är enkelt. En miljon svenskar, 1 000 000, är intresserade av hästar och ridsport i en eller annan form. 500 000 svenskar rider för motion eller tävling, 165 000 är medlemmar i Svenska Ridsportförbundet.
Här finns hästkrafter som hittills fått hålla sig mycket i bakgrunden. I måndags fick ridsporten möjlighet att stiga fram och visa sin styrka och storlek.

Många har uppmanat och tipsat varandra på sociala medier. Kom igen, det är klart att vi gör det! Vem gör det inte? Det är så modern kommunikation fungerar.
Men är det en kupp när många visar att ridsporten är en stor idrott och att vi är trötta på att sporten inte får den uppmärksamhet som den förtjänar? Vi är många, vi är starka och vi har en framgångsrik sport, både internationellt och nationellt.
Så grabbar och tjejer, vänj er vid hästkrafterna!

När prestationen i ridsport är riktigt bra ser det svåra lekande lätt ut. Det är precis som det ska vara.  Men vi som själva håller på vet att det tar åratal att träna fram en häst till toppnivå, att det behövs både kondition, styrka och fokus hos ryttaren och att det är kommunikationen mellan ryttare och häst som ger den extra svåra dimensionen i vår sport. Att bara ”åka häst”, det fungerar inte i vår sport.

Varför känner en del sportjournalister inte till oss? Ja, det kan bero på dem, deras bristande kunskap eller den snäva rekryteringsbasen till sportredaktionerna. Men ärligt talat är det klart att det beror på oss också. Vi har inte sett till att göra vår sport tillräckligt dramaturgisk eller lättillgänglig för media, tittarna och/eller läsarna. Men vi är beredda och förstår att det har betydelse.

Vi vill öppna för en diskussion om hur vi gör ridsportbevakningen bättre tillsammans och vi vet att ni skulle ha stor glädje av att möta våra medlemmar. Vi kommer att höra av oss.

Svenska Ridsportförbundet är tack vare sin stora bredd- och ungdomsverksamhet en vital 100-åring. Vi har en lång och brokig historia med en utveckling från en sport med militär prägel vid bildandet i samband med OS i Stockholm 1912 till dagens stora folkrörelse och toppidrott på lika villkor.
Vi var en stormakt tävlingsmässigt 1912 och  är det  återigen. Under 100 år har vi bärgat inte mindre än 40 OS-medaljer och vi hoppas kunna bjuda på framgångar i år igen.

Slutligen, är det så att Lasse Anrell antar utmaningen: att rida i Stockholm International Horse Shows kändishoppning, så lovar vi att ridsportpubliken kommer att applådera in honom i Ericsson Globe. För ridsportpubliken uppmuntrar människors idrottsprestationer, oavsett nivå.

Helena Carlsson, ordförande Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion och ledamot i förbundstyrelsen

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons