Petrus Kastenman och Illuster vid prisutdelning i OS 1956.

Stor ridsportprofil ur tiden

2013-06-12

Petrus Kastenman, OS-guldmedaljör i fälttävlan 1956, har avlidit 88 år gammal.

Petrus Kastenman var en stor profil inom svensk ridsport vars person och insatser var banbrytande för ridsportens förvandling från militär- och överklassport till folksport. Som tränare hade Petrus Kastenman del i många nu framgångsrika ryttare och tränares karriärer.

Det var inte många som trodde att underofficeraren Petrus Kastenman från K3 i Skövde, skulle ta OS-guld i fälttävlan på hemmaplan 1956. Och knappast på den blott 157 cm höga tjänstehästen Illuster, som var den som var kvar när kollegor med högre militär rang hade gjort sina val. Petrus och Illusters gemensamma karriär kom att kantas av bland annat ett historiskt OS-guld vid Ryttar-olympiaden i Stockholm 1956, EM-brons i lag och SM-guld.

Petrus var känd för att ha bra hand med hästar, berättar sonen Björn Kastenman. Han fick ofta ta sig an problemhästar och skola de värsta bråkstakarna. Men vägen in i ridsporten var inte självklar. Som son till en handelsman fanns varken gård eller hästar under uppväxten.
- Som liten satt han ofta och tittade ut genom fönstret på hästarna som drog timmervagnar utanför. Redan vid 13 års ålder började han jobba som dräng och det var då han kom i kontakt med hästarna på allvar, berättar Björn.

Vid den tiden betraktades ridsport som en överklassport och när Petrus började på K1 1942 fick han ingen egen tjänstehäst. Han red olika hästar och fick ofta byta. Det var först efter OS-guldet 1956 som Kronan, efter en kampanj i Svenska Dagbladet, bestämde sig för att Petrus skulle få behålla Illuster som sin egen tjänstehäst. Så här skrev Svenska Dagbladet 1956:

"Jag blev nästan lika glad över den här presenten som över guldet, sade Kastenman. Nu behöver jag och Illuster aldrig skiljas åt. Vart jag än flyttar eller förflyttas så följer Illuster med. Jag får ha honom både i och utom tjänst. Jag kan träna hur mycket som helst." (Svenska Dagbladet 1956-06-16, 12)

Petrus sågs som en man av folket och Aftonbladet uppmärksammade honom bland annat så här:

"För 8 år sedan hade Petrus inte fått ställa upp i fälttävlan – han betraktades enligt gamla reglementet som 'icke gentleman'. Nu lägger generaler bort titlar med honom på löpande band." (Aftonbladet 1956-06-15)

Även när det i första hand inte var Petrus idrottsinsatser som beskrevs framhölls att han var som "alla andra".

Ett exempel på att det inte bara var kvinnornas familjer som nämndes är att Petrus son Björn var med på bild framför Petrus i sadeln i Dagens Nyheter den 15 juni 1956. Av texten framgår att Kastenman nu ska ta bilen hem med familjen och att sonen är trött, men att han ska få glass. Guldmedaljören hade en helt vanlig familj, åkte bil och åt glass som andra människor. (Saxat ur Svenska Ridsportförbundets Jubileumsbok som kommer i höst)

Även sedan han slutat på kavalleriet fortsatte Petrus att jobba med hästar. Han var en nyckelperson i bevarandet av svensk fälttävlan, som var i kris på grund av olyckor under 1960-talet. Han var också en av de första att jobba med ponnyer och var under en period tränare för 5-6 landslag samtidigt.
- Han är på något sätt inblandad i de flesta som är aktiva inom svensk fälttävlan idag. Staffan Lidbeck, Erik Duvander, Gunilla Fredriksson och Bo Österlund har alla tränat för honom, berättar Björn.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons