Fälttävlanslaget fick ta emot priset Årets Bragd, för silvermedajen i EM på hemmaplan. Fr v Niklas Lindbäck, Sara Algotsson Ostholt, Frida Andersén och Ludwig Svennerstål.
FOTO: Roland Thunholm

Ungdomarna kvällens vinnare

2013-11-27

Bo Helander, Svenska Ridsportförbundets förre ordförande med en lång internationell karriär bakom sig, tilldelades juryns Hederspris på Svenska Ridsportförbundets Ryttargala på onsdagskvällen.
Men de stora vinnarna på galan var ungdomarna med fälttävlansryttaren Frida Andersén i spetsen.

Tillsammans med övriga EM-silverlaget fick hon utmärkelsen Årets Bragd, hennes Herta blev årets häst och Frida Andersén är enligt tidningen Ridsports läsare Årets Komet.
Ludwig Svennerstål, också han i silverlaget, delade ut Ryttargalans första utmärkelser till Morgondagens Stjärnor, de ryttare som juryn tror kommer att står för kommande framgångar. Han fick även ta emot årets Championatstecken i fälttävlan.

Ryttargalan hölls på Berns i Stockholm och under kvällen delade Svenska Ridsportförbundet ut det nyinstiftade priset Årets Eldsjäl till Ingela Axelsson från Hagfors-Uddeholms Ridklubb.

Svenska Ridsportförbundets ordförande Anders Mellberg hälsade välkommen och tackade alla för det engagemang under åren som lett till att Svenska Ridsportförbundet utsetts till Årets Idrottsförbund av Centralföreningen för Idrottens Främjande.
- Vi belönas för våra stora och små dagliga bragder av en mängd eldsjälar som vill åstadkomma något! Några bragder leder också hela vägen till medaljer eller andra utmärkelser. Vi kommer senare i kväll att få se fina exempel också på detta, sa Anders Mellberg.

Bo Helander fick Årets Hederspris, en utmärkelse från Ryttargalans jury, som är hemlig även för mottagaren själv fram till utdelningen.

Bo Helander har ett haft ett stort internationellt engagemang och har också varit ordförande för Svenska Ridsportförbundet under en fyraårsperiod.

"Bo Helanders kunnande är en mycket stor tillgång för svensk ridsport, han har ett stort outsinligt engagemang för sporten och är idag ansvarig för förbundets internationella frågor", säger juryn bland annat i sin motivering.

RyttargalanBo Helander fick ta emot Årets Hederspris

Under kvällen delades också ut utmärkelser till Årets Uppfödare, Årets Hästskötare, Morgondagens Häst, Årets Ryttare/Kusk, Årets Ridskola, Årets Ridlärare samt till Årets Komet.

Allt om galan HÄR

Se fler bilder på Svenska Ridsportförbundets Facebooksida

Se film från välkomstmingel, prisutdelningar och showen


Vinnare Ryttargalan 2013

Årets Bragd/Prestation: Fälttävlanslandslaget
PRESENTERAS AV VOLKSWAGEN
Niklas Lindbäck, Sara Algotsson Ostholt, Frida Andersén, Ludwig Svennerstål.
Förbundskapten: Staffan Lidbeck.
Fyra ryttare fick uppdraget att leverera i EM i Malmö och visa upp sporten för en bred hemmapublik. De tackade för förtroendet och gick som tåget från början till slut. I terrängprovet var det svenska laget bäst av alla. En imponerande jämnhet och nervstyrka kryddad med stor tävlingsglädje gav ett tungt silver.

årets-häst-hertaFamiljen Andersén fick ta emot pris för Årets Häst, fälttävlanshästen Herta. Priset delades ut av Jens Fredricson.

Årets häst: Herta
Brun, sto, född 2002, e Cortus, u Herica, ue Krius xx. Uppfödare: Andersén Fälttävlanscentrum. Ägare: Andersén Fälttävlanscentrum. Ryttare: Frida Andersén.
Ute på EM-terrängbanan i Malmö gav stoet Herta uttrycket ”happy athlete” ett ansikte. Denna svenska urkraft från Hofors gav allt för sin unga ryttare och bidrog starkt till det blågula lagsilvret. Individuellt blev paret nia. På familjens egen uppfödning Herta var Frida Andersén även SM-tvåa och såg i sin Aachen-debut till att Sverige tog brons i Nations Cup.

Årets-komet-Frida-AndersénTidningen Ridsports läsare utsåg Frida Andersén till Årets komet.Priset delades ut av Annelie Frank.

Årets Komet - Frida Andersén, fälttävlan
PRESENTERAS AV TIDNINGEN RIDSPORT
Frida Andersén, 23, tände sin stjärna på fälttävlanshimlen redan när hon gjorde tävlingens bästa terräng i Aachen i somras. När hon sedan gick ut som stigfinnare för det svenska EM-silverlaget på Ribersborg tillsammans med familjeuppfödningen Herta, blev stjärnan till en komet. Trots sina unga år har hon en lång karriär bakom sig och denna fick ordentlig fart när hon baserade sig i tyska Warendorf hos familjen Algotsson-Ostholt tidigare i år.

Morgondagens-stjärnaLouise Svensson Jähde, Marina Mattsson och Nicole Persson fick ta emot pris som Morgondagens Stjärnor.

Morgondagens Stjärnor
Dressyr: Marina Mattsson, 19 år, Heberg
Endast 19 år gammal har hon en meritlista som få. Flera SM-guld på ponny och häst, seger i Nordiska Mästerskapen och framskjutna placeringar på EM för YR. Hon ligger ohotad etta i Young Rider-rankingen. Hon är redan etablerad i Grand Prix och framgångsrik i svår klass på ytterligare två hästar. Marina leder Lövsta Future Challenge för ungdomar upp till 25 år inför finalen nu i Ericsson Globe med hästen Mainau och är regerande SM- och NM-vinnare med framtidslöftet Cassio.
Hoppning: Nicole Persson, 25 år, Anderslöv
25-åriga Nicole har arbetat som beridare hos de tyska toppryttarna Marcus och Johannes Ehning i fem år och tagit till vara på alla möjligheter där. Hon jobbar målmedvetet och hårt och har utvecklats fantastiskt i sin ridning. Nicole har drivet som krävs för att nå riktigt
långt. Under 2013 har hon varit placerad i internationella Grand Prix i Donaueschingen, Nörten-Hardenberg, Spangenberg och Valkenswaard och vann i oktober Grand Prix 1,50m i Odense.
Fälttävlan: Louise Svensson Jähde, 23 år, Dösjebro
Louise har i år tävlat ett stort antal hästar i internationell klass med fina framgångar. Hon är sen några år tillbaka baserad i Tyskland och satsar heltid på fälttävlan, hon ingår också i talangsatsningen ”Ride to Rio”.

Morgondagens-hästVinnare Morgondagens häst: Toulouse 66 (hoppning, Henrik von Eckermann), Cassio (dressyr, Marina Mattsson) och Fairnando (fälttävlan, Linda Algotsson)

Morgondagens Häst
Hoppning: Toulouse 66
Brun sto, född 2005, e Toulon u Galatee, ue. Ganymed. Uppfödare: Gestuet Lewitz. Ägare: Åsa Björklund, Håkan Björklund, AC Carlsson och Thore Gustafsson. Ryttare: Henrik von Eckermann.
Toulouse kommer från Ludger Beerbaums stall där Henrik von Eckermann har ridit Toulouse sedan hon var fyra år. Som sexåring vann ekipaget tyska Bundeschampionat och förra året var de trea i Falsterbos sjuårsårsfinal. I år har de flera placeringar 1.50-hoppning på stora
tävlingar som Göteborg Horse Show, Bordeaux och Rom.
Dressyr: Cassio
Skimmel, valack, född 2005, e Conteur, u Jacoma, ue Calato. Uppfödare:Helmut Wingenroth. Ägare: Hannell Dressage Stable AB. Ryttare: MarinaMattsson.
Åttaårige hoppstammade Cassio har tillsammans med Marina Mattssonhaft en fantastisk säsong med seger i såväl SM som NM liksom framskjutnaplaceringar vid Young Ridernas EM. Cassio har därutöver ett antalsegrar och placeringar i Medelsvår A och Prix S:t Georges på hemmaplan.Cassio och Marina Mattsson har hittills varit en vinnande kombination och förväntningarna inför kommande år är välgrundade.
Fälttävlan: Fairnando 
Brun, hingst, född 2005, e Cardento u Fairlisia ue Dalby Jaguar xx. Uppfödare och ägare: Margareta Algotsson. Ryttare: Linda Algotsson.
Framgångsrika Team Algotsson har gjort det igen, tagit upp ännu en egen uppfödning som börjar visa framhovarna på tävlingsbanorna. I åttaårige Fairnando har Linda Algotsson en lovande häst för framtiden, han leder dessutom rankingen för 6-8 åriga hästar.

Magnus-Dyrendahl

Årets Uppfödare: Magnus Dyrendahl, Lunatic, hoppning
PRESENTERAS AV EQUITOURS
Familjen Dyrendahl från Sprottorp Slöinge i Halland, har fött upp hästar i flera generationer. Magnus Dyrendahl är en entusiastisk och intresserad uppfödare som följer sina hästar på tävlingar. I grund är han själv ryttare precis som sonen Carl. Förutom Lunatic har de bland annat fött upp hästen Ursula som gått YR EM med Emelie von Essen.

My-Almqvist-hästskötare

Årets Hästskötare: My Almqvist Jens Fredricson, hoppning
PRESENTERAS AV ATG
My Almqvist har jobbat hos Jens Fredricson i fyra år. My är otroligt ansvarstagande och sköter allt med hästar och alla planering i stallet så att Jens kan koncentrera sig på sin ridning. Hon har koll på allt på en tävlingsplats och är en stor tillgång för svenska laget på tävlingar. Hon bidrar till god laganda och tar ansvar för alla som ingår i teamet. My bidrar även starkt till att Lunatic presterar på högsta nivå, han blir behandlad som en prins.

Cicki-SibbernÅrets ridlärare Cicki Sibbern gratulerades av Robert Fritz och ordförande Anders Mellberg från Svenska Ridsportförbundet.

Årets Ridlärare - Catarina Sibbern, Stora Ekeby Ridklubb
I samarbete SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RIDSKOLE- OCH
ANLÄGGNINGSSEKTION
Ett pris för att lyfta det goda ledarskapet och för att ridlärare är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället.

Catarina tar emot utmärkelsen för sitt djupa engagemang och sin förståelse för ridskolans olika aktiviteter på alla nivåer. Catarina har en stor klokhet, omsorg och kunskap om och för sina kollegor hästarna.
Hon är grundare till och har ett stort engagemang i föreningens sektion för ryttare med funktionsnedsättning. Catarina har också ett stort intresse och engagemang för flyktingbarn och samarbetar med integrationsenheten i Västerås med syftet att öka integrationen i samhället och låta flyktingbarnen ta del av det ridklubben står för.

Södertälje-RKSödertälje Ridklubbs ordförande Emma Olsson Björs och verksamhetschef Andrea Barth intervjuas av Jessica Almenäs.

Årets ridskola – Södertälje Ridklubb
PRESENTERAS AV AGRIA DJURFÖRSÄKRING
Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Anläggningssektion och Agria Djurförsäkring Årets Ridskola.

Södertälje Ridklubb har en bra och gedigen verksamhet som man ständigt utvecklar och förbättrar. Klubbens kreativitet när det gäller att nå nya målgrupper och medlemmar sticker ut. Ett exempel är den upplysta joggingslingan där föräldrar kan ta en tur medan barnen rider. Hos Södertälje RK finns en mix av tävlings- och ridskoleverksamhet. 450 elever rider lektion på någon av ridskolans 38 hästar och ponnyer varje vecka. Klubben har också varit arrangör för både Volkswagen Grand Prix och serietävlingen Swedish Riders Trophy.

Årets-eldsjäl-ingelaIngela Axelsson fick ta emot pris av Resias VD Eva Moen och Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Carina Sjöberg.

Årets eldsjäl - Ingela Axelsson Hagfors-Uddeholm RK
PRESENTERAS AV RESIA och Svenska Ridsportförbundet
Ideell person som genom osjälviska handlingar, ett brinnande engagemang och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra.
Ingela Axelsson har ett hjärta av guld och håller i tre av fyra hörn i värmländska Hagfors-Uddeholm Ridklubb. Hon är sekreterare, hemsidesansvarig, tävlingsansvarig och personalansvarig och tvekar aldrig att hjälpa och peppa andra när det behövs. När Sandra Karphammar kom till Sverige från Serbien stod dörrarna hos den lilla ridklubben i norra Värmland på vid gavel och Ingela är hennes stora förebild.
– Ingela har lärt mig massor om det fantastiska svenska föreningslivet, skriver Sandra i nomineringen av Ingela till Årets eldsjäl.

ChampionatsteckenMaria Hagman Eriksson, Tomas Eriksson, Tinne Vilhelson Silfvén och Ludwig Svennerstål.

Årets ryttare/kusk
PRESENTERAS AV SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET
Årets Championatstecken. Vinnare av championatstecken är den person som har fått flest rankingpoäng i sin gren under året.
Hoppning: Rolf-Göran Bengtsson
Dressyr: Tinne Vilhelmson Silfvén
Fälttävlan: Ludwig Svennerstål
Distans: Maria Hagman Eriksson
Körning: Tomas Eriksson

Årets Hederspris – Bo Helander
Bo Helander är en av Sveriges mest kunniga inom ridsportens värld.
Under sitt yrkesverksamma liv var Bo professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Hästarna har trots det tagit största delen i hans liv. Hoppryttare, hoppdomare, hästuppfödare och ett stort intresse för galopp är en bit av hans bakgrund. Bo fick snabbt internationella uppdrag under sin tid som vice ordförande i dåvarande Svenska Ridsportens Centralförbund, SRC.

Bo tillsammans med PG Gyllenhammar och Ulf Rosengren kämpade och lyckades få det första samlade VM till Sverige och Stockholm 1990. Vilket blev en succé.  Inför VM i Stockholm lyckades även trion att införa en nollgräns vad gäller Butazolidin som gällde from 1990 och att genomföra sammanslagningen av Svenska Ridsportens Centralförbund, Ridfrämjandet, Svenska Ponnyryttarförbundet och  de Svenska Lantliga Ryttarföreningarnas Centralförbund.

Bo´s internationella uppdrag har varit många, han har bla varit ordförande i FEIs Legal Committee, har varit ledamot i FEIs hoppkommittee, internationell hoppdomare och varit Generals Sekreterare i FEI, det internationella Ridsportförbundet. Under en svår tid i FEI, ledde han organisationens kansli och lyfte FEI till nya framgångar.
Efter att ha bott i Schweiz under en längre tid valdes Bo vid hemkomsten till Sverige att vara ordförande för Svenska Ridsportförbundets 2007.  Den posten hade Bo fram till 2011 då han trädde tillbaka för att vara vice ordförande under en mandatperiod.

Några av Bos stora intressen förutom hästarna är orkidéer och vilda djur, och då framförallt fåglar… 
Bos kunnande är en mycket stor tillgång för svensk ridsport, han har ett stort outsinligt engagemang för sporten och är idag ansvarig för förbundets internationella frågor.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons