Elve från Salaortens, en hyllad eldsjäl!
FOTO: Anna Lööv

Elve hyllas med hederspris

2015-12-20

Han är 77 och rider varje vecka. Och varje dag åker han till sin klubb och jobbar med det som behöver göras. Elve Nordström är en av två eldsjälar som får ta emot hederspris för sitt engagemang. För utan eldsjälar stannar ridsportssverige!

 – Jag är inte gammal ryttare, jag är bara gammal, säger Elve Nordström som gillar att skoja.
Han red ett tag på 1950-talet men sedan skulle det dröja till mitten av 90-talet innan han satt upp igen. Det var när hans företag sponsrat Salaortens Ryttarförening och fått tio ridbiljetter.

– Och på den vägen är det. Jag har varit aktiv i styrelsen men jag tyckte att det behövdes yngre förmågor när jag fyllde 75.
Numera är det några ”pensionärsgubbar” – som Elve uttrycker det – som åker till stallet varje morgon. De handlar vad som behövs till kafeterian och gör små reparationer.
– Vi mockar inte eller borstar, de har anställd personal i stallet men ingen i kafeterian.
Att utföra ideellt arbete varje dag låter väldigt ädelt – men Elve avslöjar att det är lite själviskt också. 
– Är man pensionär är det väldigt skönt att ha någonting att göra. Tänk dig att vakna varje morgon och undra ”vad ska jag göra i dag?”. Jag åker dit vid åtta och kommer hem vid halv tolv och är ledig resten av dagen. Så ser vi det alla pensionärer som är där, att det är en social grej. Tänk dig att gnata med frun hela dygnet.

När det är tävling är Elve självskrivet på plats. Numera jobbar han inne i kafeterian, men under många år var han den som grillade hamburgare utomhus.

Ridningen sker varje måndagskväll i en grupp där deltagarna är mellan 25 och 77 år gamla. Det är dressyr eller Working Equitation som gäller.
– Det är ganska roligt. Även om bron vi går över är 27 centimeter hög känns det väldigt högt när man är på toppen av den. Och att öppna och stänga en grind med en hand är lite trevligt.
Hoppningen har Elve slutat med.
– Numera hoppar jag definitivt inte för ramlar man av bryter man sig. Jag ramlade av för fyra år sen gjorde illa axeln, gick på sjukgymnastik men det blev inte bra. Efter två år ramlade av igen och axeln blev perfekt – den hoppade tillbaka till ursprungsläget. Jag är lite mer av dressyrtypen. Passar det mig inte ställer jag mig i mitten och tittar på de andra.

Ambitionerna är inte så höga, utan Elve rider för att det är roligt, socialt och bra motion.
– Jag tänker inte bli någon os-ryttare, det har jag slutat jobba för.

När Årets eldsjäl röstades fram i samband med Ryttargalan i november var Elve och paradressyrryttaren och eldsjälen, Carolin Rutberg, en hårsmån från seger.  Utan eldsjälar stannar ridsportsverige och därför vill Svenska Ridsportförbundet passa på att hylla både Elve och Carolin med en bok och diplom. Ungdomsledaren Stephanie Brandelius från Djurgårdens RK vann årets omröstning och fick ta emot resechecken från Resia på hela 20 000 kr vid Ryttargalan. Här kan du läsa mer om Stephanie och hennes brinnande engagemang för barn- och unga.

Nästa eldsjäl som vi har den äran att presentera blir Carolin Rutberg.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons