Ridning som friskvård - en rättighet?
FOTO: Mikael Sjöberg

Friskvårdsfrågan i debatten - igen

2017-02-02

Det blåste friskt i Riksdagen under torsdagens interpellationsdebatt. Ridning som skattebefriad friskvårdsförmån var i hetluften igen. Alexandra Anstrell (M) ställde frågan till finansminister Magdalena Andersson:

 - Vad har finansministern för ambitioner när det gäller att driva igenom att även folksporter som golf och ridning blir avdragsgilla?

Med i debatten fanns även Åsa Coenraads (M) och partikamraten Mats Green (M).
Så här argumenterade Moderaterna för ridning som avdragsgill friskvård:

”Hästar och ridning kan användas såväl inom socialt som pedagogiskt arbete. Även inom habilitering, neurologi och psykiatri använder man sig av ridning. Det finns studier som visar att där ridning har ingått som behandling har det gett en förbättrad kroppskännedom, balans, ökad förmåga till muskelavspänning, smärtlindring, sänkt ångest och förbättrad självkänsla.

Under ett ridpass tränar man nästan hela kroppen, och väldigt många människor mår även psykiskt bättre av att vara med hästar. Hästen i sig är en stark motivator till fysisk aktivitet utöver själva ridningen.

Regeringen har under sin mandatperiod också uttalat sig om att vara en feministisk regering och hårt drivit kvoteringsfrågan. Ridsporten är en sport som är känd för att fostra kvinnligt ledarskap; många av de framstående kvinnliga chefer som är aktiva i Sverige i dag kommer från ridsporten. Att få fler flickor till sporten och med kvinnliga chefer som mentorer vore ett ypperligt sätt att få fram fler kvinnor till bolagsstyrelser och till chefspositioner i vårt samhälle. Därmed vore också skattesubvention på ridning en del i att nå jämställdhet på sikt.”

Den moderata trion frågade vad regeringen gjort för att infria sitt vallöfte.
Finansminister Magdalena Andersson svarade bland annat:
- Mandatperioden är inte över än. Det är en komplicerad fråga och vi kommer att utreda och göra en analys för kunna göra en ny formulering i lagtexten.

De tre moderaterna påpekade att hälso- och idrottsminister Gabriel Wikström också lovat att infria vallöftet.

Mats Green lovade efter debatten:
- Jag ska väcka frågan om ridning som friskvård minst en gång i månaden.
Magdalena Andersson försvarade och bollade tillbaka:
- Alliansen kunde inte uträtta något under sina åtta år i regeringsställning.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons