Sommar, sol och torka men samarbete mellan kommuner och ridklubbar gav stöd.
FOTO: Mikael Sjöberg

Ridsportåret 2018

2019-01-01

2018 är ett ridsportår värt att minnas. Det blev klart att ridsporten likställs med andra idrotter och är avdragsgill för friskvårdsbidrag. Beskedet kom redan i januari.
Så kom också alla sportsliga framgångar med ett VM-silver i laghoppning i Tryon, USA, som toppnotering. Här minns vi några av alla höjdpunkterna under det gångna året.

Januari

ÄNTLIGEN! – ridsporten är friskvård

RF-00136 dressyr genre

2018-01-15

Den 15 januari kom äntligen det besked ridsporten väntat på så länge – ridsporten klassas som friskvård. 

Svenska Ridsportförbundet har drivit opinion i frågan i över 20 år och kallat det hela den ”sjukaste friskvårdsfrågan” vid flera tillfällen. Inför valet 2014 kom väldigt positiva signaler i frågan utan att något konkret hände, men äntligen kom beslutet.

- Det här en fråga vi arbetat med så länge, sa Kicki Ronnerberg Bäckman, verksamhetschef Förbund och samhälle på Svenska Ridsportförbundet.
- Dels för att ridsport både är en bra motion men också för att hästen och stallmiljön kan ge ro i vårt stressade samhälle, det är bra både för kroppen och knoppen, men också för att vi ser det som en ren rättvisefråga. Varför ska just vissa idrotter, däribland ridsporten, uteslutas från friskvården.

Februari

SEGER IGEN 

Henrik von Eckermann-Mary Lou7 170226 RT

2018-02-25

Det börjar bli en vana för Henrik von Eckermann att vinna Longines FEI World Cup-kvalet i Göteborg. Nu gjorde han det för andra året i rad. I Scandinavium är han och Mary Lou oslagbara. 

Det var många kramar och ryggdunkar. Henrik visade massor av glädje precis som alla i svenska gänget.
- Vilken söndag. Det här gör vi gärna om, sa elitansvarige för svensk hoppning Annika Ersgård.

Publikens jubel lyfte nära nog taket när Henrik och Mary Lou avslutade Gothenburg Horse Show med seger i världscupen - igen.
Henrik vann också västeuropeiska ligan totalt.

Mars

Ridborgarmärkespremiär för 40-åringen

Ridborgarmärket 2

2018-03-15

15 mars hade en 40-åring premiär igen. Ridborgarmärket fyllde 40 år. Det firades under året hos landets ridklubbar.

Första året red ”alla” upp för märket. Ridsporten stormade fram på bred front. Ridborgarmärket visade att ridsporten var en bred folksport. Över 50 000 ryttare blev ridborgare under 1978. 40 år senare är ridborgarmärket lika populärt som någonsin.

April

Henrik trea igen i en världscupfinal

Henrik von Eckermann-Toveks Mary Lou5 180412 RT

2018-04-15

Historien upprepade sig. Henrik von Eckermann och Mary Lou tog hand om bronsplatsen i Longines FEI World Cup-finalen. Den här gången i Bercy, Paris. I fjol i Omaha. Det med fantastiska hästen Toveks Mary Lou.

Douglas Lindelöw slutade elva med Zacramento.
- Hon har hoppat fantastiskt hela tävlingen. Misstagen har varit mina, sa Henrik både till TV och vid presskonferensen om sin Mary Lou.
Hans kroppsspråk visade att han besviken. Det var ju så nära seger…

Patrik Kittel finalfyra i Paris

2018-04-14

Det blev andra raka fjärdeplatsen i en FEI World Cup-final för Patrik Kittel, i Paris, tillsammans med superfina Deja.
- Deja gjorde allt rätt idag och det finns inget vi kunde gjort bättre, sa Patrik efter nytt personbästa för ekipaget på 83,146 procent i küren.
Mästarnas mästare Isabell Werth, Tyskland försvarade titeln.

Maj

Hästhållningen har högsta prio

_NI59846-häst genre

2013-05-08

Hästhållning är en central fråga för Svenska Ridsportförbundet. Ansvarig tjänsteman för dessa frågor är Marcus Lundholm. En expertgrupp, referensgrupp har utsetts. Första mötet hölls på Svenska Ridsportförbundets kansli, Strömsholm, 6-7 maj.

Bakgrunden är att Svenska Ridsportförbundet har som ansvar att säkerställa och utveckla säkerhets- och djurskyddsarbetet inom svensk ridsport. Arbetet sker i första hand genom besök, rådgivning, utbildning och opinionsbildning.

Inom flera av förbundets verksamhetsområden pågår fortlöpande utvecklingsarbete. Sedan 2009 har ett av de prioriterade fokusområdena varit ridskolornas framtidsfrågor. En viktig del i utvecklingsarbetet är att utveckla förbundets egentillsyn och göra kvalitetsmärkning mer känd och erkänt av medlemmar, beslutsfattare med flera.

Svenska Ridsportförbundet arbetar också hårt med säkerhet. En ny upplaga av Säker med häst har kommit ut. Tillsammans med Folksam tar förbundet ut riktningen för en säkerhetsturné. Säkerhetsutskottet med Margareta Rödén i spetsen utvecklar dessutom ridsportens hjärntrappa.

Juni

100 år med tävlingar på Strömsholm
Patrik Kittel-Deja prisutdelning2 180610 RT

Strömsholmsdagarna firade 100 år med rader av SM.
Inte minst handlade det om final i Folksam Ponnyallsvenska, som Jump Club från Enköping vann.

SM-guldet i dressyr för seniorer red Patrik Kittel hem med Deja.
Ekipaget prickade varje detalj i SM-finalen i kür. Så SM-guldet var stensäkert i Patriks händer. Hans femte.
- Jag tycker det är viktigt att rida SM och komma hem till Sverige, sa han glatt.

I fälttävlan handlade det om Johan Lundin på seniorsidan.

Juli

Final i Folksam Elitallsvenska

Österlen podiet webb

Österlens Ridklubb är bäst i Sverige på laghoppning, svenska mästare och vinnare av finalen i Folksam Elitallsvenska under Falsterbo Horse Show.
- Vi gillar att vara ettor, sa Olof Smith för dagen supporter, tränare och femte ryttare i laget.

Först fram för att gratulera var Lisen Bratt Fredricson, aktiv i klubben som just blivit svenska mästare i laghoppning.
- Jag är bara supporter. Det här sköter våra lagledare Kattis Jönsson och Gitte Lindskog, säger hon.

I finallaget red Andrea Persson, Linnea Ericsson-Carey, Sara Molvidsson Hellström och Shane Carey.

Kattis Jönsson och Gitte Lindskog förklarade vad som behövs för att skapa ett guldlag:
- God stämning och att alla är så go´a mot varandra.

Mer från Falsterbo Horse Show:

Sverige tog ytterligare en seger i Nations Cup-dressyren. I laget red Patrik Kittel, Antonia och Juliette Ramel samt Jeanna Högberg.
I Longines FEI Nations Cup i hoppning var Sverige trea efter en rafflande omhoppning. I laget red Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann.

I Falsterbo presenterade även Folksams forskare doktor Helena Stigson sitt andra hjälmtest.
Folksams test av 15 ridhjälmar för barn och vuxna på den svenska marknaden visar att bara tre av femton testade hjälmar får godkänt. Om olyckan är framme kan rätt val av ridhjälm vara skillnaden mellan att få en hjärnskakning eller inte. Dessutom är inte priset avgörande för hur bra hjälmen är, tvärtom är en av de dyraste hjälmarna bland de sämsta.

Totalt utmärker sig tre hjälmar i testet och får Folksams utmärkelse Bäst i test eller Bra Val. Bäst i test är Back on Track EQ3 Lynx som är 30 procent bättre än medelhjälmen. Back on Track EQ3 och Charles Owen Ayr8 Leather Look fick utmärkelsen Bra val.

Augusti

Stöd till ridklubbarna efter torkan
Betande häst

Augusti blev en månad av oro efter den extremt varma och torra sommaren. Hur skulle fodret räcka till landets hästar? Skördarna var väldigt små på många ställen. Priserna på vallfoder steg kraftigt.

Många kommuner runt om i landet reagerade och ställde upp med extra stöd för att ridpriserna inte skulle skjuta i höjden. Svenska Riidsportförbundet hjälpte till med verktyg för ansökan om bidrag.

September

VM i Tryon, USA - så spännande

Sveriges team på Kissa and Cry2 180921 RT

NÄSTAN medalj i dressyren med toppresultat av all fyra svenska ryttarna Patrik Kittel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Tinne Vilhelmson Silfvén.
Orkanvarning och en del turbulens kring mästerskapet.
Så äntligen svenskt jubel över silvermedaljen i laghoppningen efter omhoppning mot USA.

I slutomgången före omhoppning satte Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson alla felfria ritter.

Fredrik blev bragdmannen och hjälten i gänget som tog sig till final tillsammans med Peder Fredricson. Tillsammans med Cold Play blev han VM-åtta i Tryon efter en otrolig insats.
- Cold Play hoppade fantastiskt och det är skönt att veta att han står pall för ett helt mästerskap med värme och allt runt omkring, sa Fredrik.

Han var lika avspänd och glad efter varje ritt och mötte media med raka svar och humor.
- Jag är mycket nöjd med resultatet - självklart. Jag trodde inte jag skulle stå här som VM-åtta.

Fredrik klev från 313 på världsrankningen till att bli VM-åtta. Vilken resa på en vecka.
Svensk ridsport fick en enorm mediabevakning och som sagt en ny hjälte.

Oktober

Ridsportforum
Ridsportforum2018

Ridsportforum i Göteborg tog sikte på ridsportens fokusområden mot 2025:

  • Ridsportens värderingar och varumärke - Vi lever och leder enligt ridsportens värderingar och samlas runt ett tydligt varumärke för svensk ridsport.
  • Ridsport på hästens villkor - Med utgångspunkt i kunskap, beprövad erfarenhet och aktuell forskning skapa bästa möjliga förutsättningar för hästens välmående.
  • Ridsport på individens villkor - Skapa förutsättningar för att fler väljer att rida och umgås med hästar i våra föreningar, hela livet.
  • Ridsportens prestationsmiljöer - Våra utbildnings- tränings- och tävlingsformer skapar lust, laganda och inspirerar till att lära och prestera. Vi skapar förutsättningar för sportsliga framgångar nationellt och internationellt.
  • Ridsportens förutsättningar - Skapa förutsättningar för en hållbar utveckling av svensk ridsport och öka vårt inflytande inom idrotten och i samhället, i Sverige och i världen.

November

Ryttargalan

 Ryttargalan1 181128 RT
Ryttargalan, ridsportens årliga hyllning till de som gjort insatser och haft stora framgångar arrangerades på Grand Hotel den 28 november. Det blev en kväll full av applåder, hyllningar och priser.
Här kan du läsa mer om galan- festernas fest i svensk ridsport

December

SVENSKT REKORD FÖR PATRIK
Patrik Kittel-Delaunay4 181202 RT

Sweden International Horse Show bjöd på absolut toppklass i dressyren genom Saab Top 10-finalen. Det blev en andraplats och nytt svenskt rekord för Patrik Kittel på 85,875 procent.

Showen glittrade och i hoppning handlade det mycket om Peder Fredricson som red hem tre bilar.

2019 lär bli ett lika spännande år.

Gott Nytt År!

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons