Johan Törnblom årets innovatör
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Säkerhet i sikte för årets innovatör

2018-12-04

Johan Törnblom från Lund är årets innovatör inom ridsporten. Han har tagit fram ett nytänkande gångjärn som gör sargdörren i ridhuset mycket säkrare och enklare att använda än dagens tunga, lutande dörrar.

Denna form av lösning kommer göra det enklare för alla att ta sig in i ett ridhus, framförallt för barn och personer med funktionsnedsättning.

– Dörren till ridhuset kommer att kunna öppnas med en fjärils vikt, det är faktiskt lite revolutionerande. Tänk er, när ett barn med sin ponny så lite som snuddar dörren så kommer den att öppnas!

Juryns motivering:

”Med en innovativ och intelligent idé som ligger i tiden, har det vinnande bidraget hittat en intressant lösning på ett stort vardagsproblem. En säkerhetsfråga för såväl häst som ryttare, till stor nytta för ridhusens alla aktiva – från barn till vuxna och från hobbyutövare till yrkesaktiva.

Årets innovatör visar på en stor drivkraft med en nytänkande och väl genomarbetad lösning. En kreativitet som personifierar hela andemeningen i tävlingen. I hård konkurrens med närmare 100 bidrag i årets tävling har juryn utsett en värdig vinnare.”

– Jag har hängt mycket i ridhus och vet hur det är. Sargdörrarna är stora och tunga, de kan väga hundra kilo och små barn passerar in och ut – dessutom tillsammans med hästar. Det blir farligt när dörren smäller igen, en sådan här lösning kan minimera olycksrisken, berättar han.

Enligt Johan är det inte idén i sig som är grejen utan utformningen. Man kan tycka att ett gångjärn är en enkel sak, men hans variant har en hög grad av ingenjörskonst bakom sig.

Under en festlig ceremoni i Saabs loge i Friends Arena på lördagseftermiddagen, presenterade juryn att Johan Törnblom har utsetts till Årets Innovatör inom ridsporten.

Vid sidan av ära och berömmelse får Johan stöd av Ridsportens Innovationer till ett värde av 50 000 kronor, samt marknadsföring via Hippson för ytterligare 50 000.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons