En av hästnäringens mest inflytelserika män har avlidit, Stefan Johanson vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse.
FOTO: Häst&Ryttare

Till minne av Stefan Johanson

2019-01-02

Beskedet om Stefan Johansons alltför tidiga och tragiska bortgång kom som en chock för hela den svenska hästnäringen. Vid endast 62 års ålder, full av energi och framåtanda, rycktes han bort på ett för oss alla ofattbart sätt.

Stefan Johanson inledde sin yrkesverksamma karriär som bankman, fortsatte till Axevalla travbana där han var dess chef fram till mitten av 1990-talet då han rekryterades till VD-posten på Åby. På Åby fick Stefans energi och handlingskraft blomma ut, vilket i kombination med sin starka känsla för travsporten och hästen som han fått med sig från uppväxten på Skaraslätten, gjorde honom mycket uppskattad hos travfolket på Åby. Hans stora kapacitet uppmärksammades långt utanför Åby travbana och år 2001 rekryterades Stefan till Svenska Spel där han framgångsrikt byggde upp casinoverksamheten i Göteborg. Stefan återbördades till hästnäringen 2007 då han utsågs till VD för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), en position han hade intill sin bortgång.

I sin dagliga gärning som VD för hästnäringens ”paraply” HNS hade Stefan en stor spelplan. Starkt förankrad i uppdraget att främja hästens plats i samhället. Att alltid uppträda sakligt och med väl underbyggda argument, byggde han ett stort förtroende hos såväl myndigheter som politiker runt hela landet. Det har varit till oerhört stor nytta, särskilt under de senaste åren då grunderna lades för den nu omreglerade spellagstiftningen.

Arbetet att medverka till utvecklingen av Hästnäringens riksanläggningar var under senare år starkt prioriterat. Stefan hade tunga styrelseposter i såväl Flyinge/Strömsholm som i Wången, där han var ordförande. I Stiftelsen Hästforskning, som också involverar ett omfattande samarbete med Norge, var Stefan sedan flera år en uppskattad ordförande. 2009 tog HNS initiativet att skapa ett europeiskt hästnätverk (European Horse Network). Stefan ledde som dess förste ordförande under sex år detta till en väletablerad verksamhet som vunnit stor respekt i såväl EUs Brysselinstitutioner som i flera av Europas tunga hästländer.

Parallellt med uppdraget som chef för HNS var Stefan Johanson ordförande i Travrondens moderbolag TR Media AB. Under Stefans beslutsamma och konsekventa ordförandeskap har bolaget genomgått en remarkabel reformering, från en produkt – papperstidningen - till ett modernt digitalt mediahus med ett stort utbud av tjänster kopplade till travsporten. Den finansiella situationen har stärkts och bolaget lämnar idag utdelning till sina ägare, den svenska travsporten.

Mycket mer kunde sägas, men orden vill inte bita riktigt. De blir för små, för tunna. Framförallt när våra tankar går till hans livskamrat Eva, barn och bonusbarn. Det vi kan lova dem i deras stora sorg är att vi i Stefans anda ska fortsätta vårt arbete för Hästen och Hästens roll i samhället.       

Marjaana Alaviuhkola, ordförande Svensk Travsport
Ulf Brömster, ordförande Ridsportförbundet
Mats Denninger, ordförande HNS
Hans Ljungkvist, f.d. ordförande Svensk Travsport

 

2019 01-02

Stefan Johanson har avlidit

Stefan Johanson avled hastigt under nyårsaftonen. Han var vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse, styrelseordförande för Wången och Stiftelsen Svensk Hästforskning och vice ordförande i de båda Riksanläggningarna Flyinge och Ridskolan Strömsholm.  

Han blev 62 år.
Stefan Johanson var en av de mest betydelsefulla personerna för Svenska Ridsportförbundet och hästsportens utveckling i Sverige.
Svenska Ridsportförbundet generalsekreterare Annika Tjernström hade ett nära samarbete med Stefan Johanson i en rad frågor.
- Han var så oerhört kunnig inom alla områden i hästsektorn. Han var respekterad av alla och inte minst inom den politiska sektorn, säger Annika Tjernström, som även sitter i styrelsen för Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Stefan Johanson samlade hästkraften till gemensamma insatser. Bland annat arbetade Hästnäringens Nationella Stiftelse och Svenska Ridsportförbundet nära i politiska frågor.
Tillsammans gjorde Svenska Ridsportförbundet och HNS riktade valturnéer för att träffa riksdagsledamöter och kommunala politiker och sprida hästnäringens frågor och inte minst driva på i ridning som friskvård.
Dessutom arbetade Svenska Ridsportförbundet och HNS nära i innovationsfrågor.
- Stefan fanns alltid tillgänglig. Jag uppskattade honom så mycket och saknaden är stor, fortsätter Annika Tjernström.
Han kom ursprungligen från travsporten men hade alltid hela hästsektorn för ögonen och inte minst ridsporten.

Han drev på för att få en gemensam hästnäring för att bygga ett bättre samhälle där hästnäringen bland annat ska vara en brygga mellan stad och land.
Svenska Ridsportförbundet har också tillsammans med Saab och riksanläggningarna Flyinge samt Ridskolan Strömsholm, startat ett långsiktigt projekt för att öka innovationskraften i svensk ridsport.
Där deltog Stefan med stor energi och som pådrivare.
Dessutom såg han till att få fram ny statistik för hästnäringen som kan vara mycket användbar.
- Han lämnar ett stort tomrum efter sig, avslutar Annika Tjernström som skickar sina tankar till Stefans närmaste i denna svåra stund.

StrömsholmsHästmuseum

500 år av historia

Öppet varje dag i din mobil

Bilda en förening

Funderar Ni på att bilda en ridklubb? Så här kommer ni igång!

Läs mer
kastenman-iluster5

Jubileumsgalleri

1912-2012

Besök vårt galleri

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons