FOTO: Roland Thunholm

Distansritt - Så här går det till


- Hästarnas maraton

I distansritt tävlar man från Clear Round 40 km upp till 160 km som är den svåraste klassen. På ett mästerskap eller en stor internationell tävling där ritten är 160-kilometer är ritten uppdelad i slingor med olika längd och varje slinga börjar och slutar vid en veterinärgrind - vetgate. Starten kan gå från en separat plats men veterinärgaten och målgång är oftast förlagd till samma plats.

Kontrolleras av veterinär
Hästen kontrolleras av veterinär under hela ritten. En tävling över 160 kilometer har minst fem stopp vid veterinärstationen med obligatoriska pauser under 30-50 minuter. Här kontrolleras hästens andning, puls och kondition. Visar hästen tecken på överansträngning, utmattning, hälta eller liknande, utesluts ekipaget.

Veterinärgrinden får inte passeras om hästens puls ligger över 64 slag/minut (gäller tävlingar 80 km och över, vid kortare tävlingar är pulsgränsen 60 slag/minut). Ryttaren ska själv kunna bedöma när pulsen ska tas och slår hästens hjärta vid det tillfället fortare än tillåtet får ekipaget bara en extra chans att visa hästen med godkänd puls. Misslyckas ryttaren med detta är han/hon utesluten.

Det här är en regel som ska uppmuntra till taktik och framförallt hästkännedom - ryttarna måste kunna håll rätt tempo, känna sin häst, rycka ifrån fältet vid rätt tillfälle, kanske sitta av och gå sista biten före en kontroll och sedan vänta till exakt rätt ögonblick med att begära att pulsen ska tas.

In- och ut-tid
När ryttaren rider in i veterinärgrinden samlas groomarna runt häst och ryttare. Tiden fortsätter att gå till dess att ryttaren passerar in för pulstagning och veterinärkontroll. Får häst och ryttare klartecken vid pulstagningen får ekipaget en in-tid, klockan stannar och den obligatoriska vilopausen börjar. Innan häst och ryttare får gå till viloplatsen ska veterinärkontrollen passeras.

I de längre pauserna på en 160-kilometersrunda, veterinärgrind 3, 4 och 5, sker en återbesiktning innan ekipaget släpps tillbaka ut på banan. I och med att ekipaget går ut på nästa sträcka startar tiden igen.

Hinknissar
Hästskötarna spelar en mycket stor roll i distansritt. De får assistera längs vägen och servar ryttare och häst med vatten, utrustning som behöver bytas ut, regnkläder eller vad ekipaget nu önskar. Hästskötarna kallas ofta för "hinknissar".

Tiden för ekipaget räknas från start till mål. Snabbast ekipage vinner. Vid lagtävling räknas resultat för tre ryttare. Vid målgång sker en sista veterinärkontroll innan ekipaget kan få sin sluttid och definitivt räknas vara i mål.

Bästa kondition
På mästerskap sker en hästbesiktning dagen efter ritten.

Bland de bäst placerade utses Best Condition, den häst som anses vara i bäst kondition efter kraftprovet på 160 kilometer.

Alla hästar av alla raser och storlekar är välkomna att tävla i distansritt, bara de har fyllt fem år om de ska debutera i Clear Round och sex år för tävlingsklasserna.


Senast uppdaterad: 2014-07-22
telefon-kontakt

Presskontakt

Så når du oss
mynewsdesk logga

Pressmeddelanden

Besök vårt pressrum på MyNewsDesk för att läsa pressmeddelanden, hitta bilder, kontaktuppgifter mm.

Svenska Ridsportförbundet på MyNewsdesk
logo GHS

Gothenburg Horse Show

Besök Pressrummet på MyNewsdesk

3-7 april 2019
Malin Baryard Johnsson1 161123 RT

Sweden Int Horse Show

Besök Pressrummet på MyNewsdesk

28 november-1 december 2019

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Annons