Voltige - Så här går det till


- Gymnastik på hästryggen

Voltige tillhör en av de äldsta sporterna alla kategorier och utövades redan under antiken. Det ingick i utbildningsprogrammet för de unga romarna för överklassen.
Namnet kommer från franskans "la voltige" som betyder - luftsprång.

Olympisk gren
Första och enda gången voltige varit olympisk gren var i Antwerpen1920. Både lag och individuella deltog.
-" De voro oklanderligt klädda i vita byxor och skjortor, blå halsdukar, blågult skärp samt vita strumpor och skor", rapporterade närvarande press.
Programmets lättare del gick oklanderligt förutom att furir Kristoffersson vrickade foten i det första enkla sidsprånget, frivolt över fyra hästar. Furir Mårtensson klarade en frivolt över 8 hästar. Det svenska laget slutade på en hedrande bronsplats.

Sporten utvecklas
I slutet av 40-talet började sporten likna dagens voltige. 1958 hade man de första riktlinjerna klara och 1964 kom det första officiella tävlingsreglementet. Ett internationellt reglemente trädde i kraft 1983. Första EM: et  gick i Ebreichsdorf utanför Wien 1984 och första VM i Bulle, Schweiz 1986.

Voltige är sporten - eller balansövningen - som föddes inom kavalleriet. Som publik- och tävlingsgren är den relativt ny. Voltigen har som mål att "vara en lagsport för ungdomar där man genom träning och tävling uppnår en fin gemenskaps- och samhörighetskänsla".

Åldersgränser
För seniorlag, internationellt och nationellt, finns en undre åldersgräns på 7 år i svår klass. För juniorlag ligger åldersgränsen på 7-18 år. Individuella voltigörer får tävla i ordinarie individuell klass från och med det år de fyller 14. Uppåt finns ingen åldersgräns. Det finns en juniorklass för de individuella mellan 14 och 18 år. I miniorklass är åldersgränsen 7-14 år.
Hästen måste vara minst 6 år.

Svår klass: Laget har sex medlemmar. Denna klass delas in i A-, B- och C-lag beroende på vilken poäng laget uppnått vid tidigare tävlingar. Det som skiljer lagen åt är att C-lag endast får vara två på hästen samtidigt medan A- och B-lag får vara tre. Hästen ska röra sig på en volt med minst 15 meters diameter och alla rörelser måste utföras i galopp.

Voltige tävlas i en obligatorisk och en fri avdelning (kür) med egen vald musik. Samtliga voltigörer måste visa alla de obligatoriska övningarna och minst en övning ur det fria programmet.

De åtta obligatoriska övningarna ska genomföras i bestämd ordning och i ett block:

Upphopp
Grundsits
Fana
Kvarn
Sax del 1
Sax del 2
Stående
Avhopp inåt

Varje övning bedöms från 0 till 10 poäng och avdrag görs bland annat om voltigören glömmer att stå på knä före fana och stående eller om han/hon faller i avhoppet.

Det fria programmet bedöms ur sin svårighetsgrad, sin sammansättning och sitt utförande (mekanik, smidighet, höjd och schvung), och programmet ska vara omväxlande.

Bedömning av hästen
I både lag och individuellt har hästens galopp sin egen bedömning, stor vikt läggs vid takt, lösgjordhet och framåtbjudning, där inbegrips även linförarens longering av hästens. Lagets helhetsintryck räknas med i hästpoängen i form av ett avdrag upp till 1,0 p, där man tittar på inspringet, uppställning och hälsning mm.

Det finns även lätt klass, för nybörjare med förenklade grundövningar och med chans att få hjälp med upphoppet antingen i skritt eller galopp, samt en mellanklass.

För fullständiga regler se TR VII Voltige


Senast uppdaterad: 2014-07-22
telefon-kontakt

Presskontakt

Så når du oss
mynewsdesk logga

Pressmeddelanden

Besök vårt pressrum på MyNewsDesk för att läsa pressmeddelanden, hitta bilder, kontaktuppgifter mm.

Svenska Ridsportförbundet på MyNewsdesk
logo GHS

Gothenburg Horse Show

Besök Pressrummet på MyNewsdesk

3-7 april 2019
Malin Baryard Johnsson1 161123 RT

Sweden Int Horse Show

Besök Pressrummet på MyNewsdesk

28 november-1 december 2019

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Annons