FOTO: Granngården

-Är man schysst är folk schyssta tillbaka

2018-12-02

Taskiga typer går bort för bloggaren och dressyrryttaren Nina Rademaekers som själv sätter tonen i sociala medier. - Det kanske låter klyschigt men man ska bemöta andra som man själv vill bli bemött. Jag vill att man ska bli glad av att följa mig.

En ”projekthäst” för några år sedan blev starten för Nina Rademaekers succé i sociala medier.
- Jag ville dokumentera vår utveckling och folk tyckte det var kul att följa mig och sen rullade det  liksom bara på.

Hon började blogga 2012, sen kom Instagramkontot och så småningom Youtube. Det är många som följer Nina i stallet, hemma i Stockholm och på träning och tävling.
Sedan flera år är kanalerna hennes jobb. Hon är också en uppskattad föreläsare med sociala medier som specialité och möter många unga både ridskole- och tävlingsryttare. 
- Jag jobbar med hästar fast på ett litet annat sätt och har samarbeten med företag och produkter som jag gillar och står för, säger hon.
- I mina kanaler det ska vara bra bilder och lättsamt och roligt innehåll. Jag vill att man ska bli glad av att följa mig.

nina-rademaker-produktbild4-13_retuschFoto: Granngården

Nina delar generöst med sig av allt från smörjtips och träningsupplägg till råd om tävlingsmoment.
­– Jag älskar att dela med mig av mitt liv som satsande dressyrryttare och hoppas på att kunna inspirera andra till att våga följa sina drömmar och mål, säger hon.
- Det är kul om någon kan lära sig av något av mina kanaler.

Dialogen med följarna är en viktig del jobbet. De flesta följare är schyssta.
- Är man schysst är folk schyssta tillbaka. Ett bra tips är att man ska vara på nätet som man själv vill bli bemött.
- Jag vill ha bra stämning i mina sociala medier och är inte mycket för drama och diskussioner. Visst händer det att jag får taskiga kommentarer men jag försöker att inte lägga så mycket energi på dem. De riktigt dumma plockar jag bara bort och de som är taskiga blockar jag.
- För om jag bjuder in dem i mitt liv och i mitt hem och så känns det så himla konstigt att någon som är taskig ska få ta del av det som jag lägger upp.  Men jag tror det är viktigt att inse att man inte kan ”pleasa” alla. Vad jag än skriver så finns det de som tycker det är jättebra och andra som inte alls håller med. Och så finns det dom som tycker något om allt, alltid.

Ett av Ninas råd är att inte ge sig in för djupt i diskussioner på sociala medier. Kastar man bensin på elden flammar oftast nya lågor bara upp.
- Ibland får man helt enkelt sätta stopp och vara överens om att man inte är överens.

Nina är ung men hör inte till urinvånarna i sociala medier. Det var först när hon gick på mellanstadiet som Facebook kom och på högstadiet som hon skaffade ett eget konto. När hon började blogga på allvar var hon 19 år.
- Jag slapp det där när jag var liten och det är jag faktiskt tacksam för. Det är ju en jätteskillnad att blogga när man är 19 mot när man är nio.  När man är äldre har man ofta en annan trygghet och vågar lita på sin magkänsla, och att det man gör blir rätt.

I sociala medier färdas rykten snabbt och små saker får lätt stora proportioner.
- Det kan vara rätt hårt och rått där ute idag, funderar Nina.
- Innan sociala medier fanns så höll sig ju mobbare till skolan eller kanske ridskolan men när man kom hem så var man i alla fall fri från dem en stund Men med sociala medier följer mobbarna med hem också. Det är hårdare på det viset. Sociala medier är med en nästan hela tiden.

Svenska ungdomar är superuppkopplade och flitiga sociala medier-användare. Idag finns till exempel 87 % av alla mellan 12-25 år på Instagram, ännu fler på Snapchat och alla under 26 år tittar på Youtube*. En av baksidorna med sociala medier är att man jämför sig mycket med varandra och får kanske uppfattningen att andra har mer spännande liv och finare prylar än man själv har. 
- Där är ju jag en bidragande faktor. Folk kollar ju vad jag har på mig och vilka benskydd jag använder och jämför sig med det.
- Men det är viktigt att inte jämföra med andra utan bara med sig själv.

Håll ögonen öppna!
På ridskolan strax norr om Stockholm där Nina började sin ridsportkarriär var stämningen bra och ungdomssektionen fixade kul grejer.

- Spökkvällarna var riktigt roliga, minns hon och skrattar.
- Men jag har förstått att det på en del håll inte är så schysst alla gånger och det måste man ta tag i.  Håll ögonen öppna och ser du någon som beter sig dåligt så stå upp för den som blir utsatt, det gäller både på nätet och i stallet.
- Tveka inte heller  att ta tag i det direkt och våga berätta för en förälder eller en annan vuxen!

Nina Rademakers-Dorano1 181130 RTFoto: Roland Thunholm

Ninas liv har alltid handlat om hästar.  Som ponnyryttare började hon tävla framgångsrikt och det har hon fortsatt med och har ridit på landslagsnivå både som ponny-, junior, Young rider och nu som U25-ryttare.  

Extra kul är det att representera Sverige i lag och det blir bara roligare med åren.
- Ju högre man tävlar desto bättre tycker jag det fungerar i lagen. Det hänger väl ihop med att man blir mer ödmjuk för att det kanske inte alltid går bra. Alla har vi ju våra toppar och dalar.

2018 gör Nina sitt sista år som ungdomsryttare. Och hon satte nyss punkt på topp genom att vinna Lövsta Future Challenge-finalen för unga ryttare under Sweden International Horse Show 2018.
-Det var en dröm som gick i uppfyllelse, helt fantastiskt. Jag är så tacksam, säger Nina.
- Nästa år blir jag senior. Då ska jag upp och slåss med ”gamlingarna”. Det blir svårt men himla kul!

Ninas tre trygga tips 
1. Håll ögonen öppna! Ser du att någon som beter sig illa, stå upp för den som blir utsatt.
2. Håll ingenting för dig själv. Våga berätta för en förälder eller en lärare. 
3. Man behöver inte skriva allting som man känner och tycker i sociala medier.

OM NINA
Nina Rademaekers, 25, är hästälskare och dressyrryttare som har tävlat på landslagsnivå både som ponnyryttare, junior, Young Rider och nu i Grand Prix under sitt sista år som U25-ryttare med hästen Dorano.

Nina är också populär bloggare som delar med sig av sin dressyrsatsning i sociala medier och är bland annat Svenska Ridsportförbundets partner Granngårdens ambassadör och husbloggare.

Hon är också en del av ryttarutvecklingsprogrammet ATG Hopp- och Talang.

Här hittar du Nina
Blogg hos Grannliv:  ninasrader.se
Instagram: ninasrader
Youtube: ninasrader

*Svenskarna och internet 2018.

MedlemsombudsmanBox

Om du vill ha kontakt

Telefon eller e-post
skapa-trygga-idrottsmiljoerpuff

Reagera och agera

Skapa trygga idrottsmiljöer
Trygg i stallet

Trygga idrottare

Trygg i stallet

Annons