Peder Fredricson är en av profilerna i Barnens Spelregler
FOTO: från RF/Bris film

Alla måste lira utifrån barnens spelregler

2018-07-16

I vintras kom Barnens spelregler, som tagits fram av Riksidrottsförbundet och Bris. Det är en bok med sju regler som fungerar som stöd till både barn och idrottsledare och vänder sig till alla, vem de än är och oavsett vilken idrott de ägnar sig åt.

Sju idrottsstjärnor från lika många idrotter delar med sig av sina egna erfarenheter kring varsitt ämne. Musse Hasselvall, jujitsu, Johanna Ojala, längdskidor, Stefan Holm, höjdhopp, Linnéa Claeson, handboll, Anders Eriksson, enduro, Noha Berhan, basket och Peder Fredricson, ridsport.

Peder Fredricson är en av idrottsprofilerna som delar med sig av sina erfarenheter i Barnens Spelregler.
- Kom ihåg att vem du än är, var du än kommer ifrån och hur du än ser ut, så har du rätt att bli lyssnad på, är budskapet från Peder Fredricson. Det är Barnen spelregler som gäller.    

Barnens spelregler blir ett mycket bra komplement till Svenska Ridsportförbundets Trygga idrottare, där en revidering av den gröna ”verktygslådan” just nu är i full gång.

- Övergrepp och trakasserier är inte en del av vår kultur och ska heller inte bli det. Det är vi som tillsammans gör det tryggt i stallet, och i hela idrotten, det måste vi se till att det är, säger Annika Tjernström, Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare, och välkomnar Barnens Spelregler som ytterligare ett verktyg i arbetet för en trygg idrott. 

– I en gemensam satsning vill vi göra det enklare att göra rätt och öppna upp för samtal om hur vi tillsammans skapar en trygg idrott – utifrån barnets rättigheter. Vi hoppas att Barnens spelregler kan hjälpa till att ge liv åt sådana samtal, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Trygg idrott handlar också om att barn har rätt till information och verktyg så att de känner sig trygga med vart de kan vända sig, och att det finns vuxna som lyssnar när något känns fel.
– Det är tydligt i barnens samtal till Bris hur viktig idrotten är i mångas liv. Men deras vittnesmål visar också att idrotten behöver göra mer i trygghetsfrågor. Vår förhoppning är att Barnens spelregler kan bli ett viktigt redskap i arbetet för en trygg idrott för alla barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Barnens spelregler är:
1. Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
2. Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.
3. Alla barn har rätt till stöttande vuxna.
4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp.
5. Inget barn ska bli utsatt för våld.
6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier.
7. Alla barn har rätt att känna sig delaktig i sin förening

Varje dag, året runt går 145 000 barn till träningen eller tävlingen för att få uppleva koncentrationen, utmaningen, gemenskapen och glädjen. Undersökningar visar att 93 procent av alla barn tycker att det är bra eller mycket bra gemenskap i laget eller träningsgruppen och 96 procent av alla barn tycker det är ganska eller mycket roligt med sin idrott. Alla barn har också rätt att vara med och påverka hur saker och ting går till. Barnens spelregler ska bidra till en trygg idrott där alla barn längtar till sin idrott.

Här kan du läsa mer: www.barnensspelregler.com

MedlemsombudsmanBox

Om du vill ha kontakt

Telefon eller e-post
skapa-trygga-idrottsmiljoerpuff

Reagera och agera

Skapa trygga idrottsmiljöer
Trygg i stallet

Trygga idrottare

Trygg i stallet

Annons