Sprider god stämning. Anita Jonsson är ridskolechef hos Skogslotten, Årets ridskola.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

”Man måste ha ögonen öppna”

2019-06-09

- Att skapa en trygg stallmiljö är ett dagligt jobb och man måste ha ögonen öppna och reagera om något inte är bra.  Det säger Anita Jonsson, erfaren ridlärare och verksamhetschef hos Skogslottens Ryttarförening, Årets ridskola 2018.

Hos Skogslottens RF utanför Norrköping sitter den goda stämningen i stallväggarna. Här finns en rik ridskole- och tävlingsverksamhet och cirka 20 tävlingslag i olika grenar och på olika nivåer. Ridskolechef Anita Jonsson har arbetat som ridlärare i över 30 år och är en viktig kugge i den framgångsrika verksamheten. Vi ställde henne några frågor om trygghet.

Vad krävs för att skapa en trygg och schysst stämning i stallet?
- Bra och lyhörda ledare är viktigt. De skapar förtroende med eleverna och sätter tonen för ett varmt klimat. Inom ridsporten är har vi det bra jämfört med många andra idrotter eftersom vi har så mycket utbildad personal.
-Hos oss finns någon vuxen ur personalen på plats och som ser till att alla trivs, som ser, lyssnar och tar ansvar.  Utbildade ridlärare är också viktigt för säkerheten.

Hur tar trygghetsfrågorna plats på din ridskola?
- Alla här vet vad det är det som gäller; ska du vara här så måste du vara schysst!
- Vi pratar om trygghetsfrågorna det hela tiden, både i personalgruppen och bland stallvärdar, ungdomsledare och till exempel alla som tävlar i våra lag.

Följer alla reglerna?
- Många är delaktiga i att fram riktlinjerna för hur man ska vara i stallet och till exempel  sociala medier och då ökar förutsättningarna för att reglerna de följs.
-Vi har till exempel många olika Facebookgrupper och är noga med att prata om vad man får skriva och inte, säger Anita.

Men om någon är taskig eller bryter mot reglerna i alla fall?
- Man får vara ledsen men aldrig dum. Är det något man inte gillar ska man ta det med exempelvis lagledaren direkt, ”face to face”. Markerar man direkt att något inte är ok så försvinner det ofta lika fort.

Vad är det viktigaste att tänka på som ledare?
- Det gäller att se, lyssna och agera. Man måste ha ögonen öppna och reagera om något inte är bra. Alla ska kunna känna att de kan prata med oss om vad som helst och att vi förvaltar förtroendet väl.  När man är ung kan det ju kännas lättare att prata med en jämnårig stallvärd till exempel. Men då är det viktigt att de i sin tur kan få hjälp och stöd av oss i personalen.

Har klimatet i ridsporten förändrats över åren tycker du?
- När jag var ung kunde det vara rätt hårt klimat ibland. Det fanns skötarsystem och hierarkier. Idag har det absolut blivit bättre. I sociala medier är det trots allt väldigt mycket kärlek som sprids och det har absolut blivit en mer välkomnande stämning i hela ridsporten.

  

MedlemsombudsmanBox

Om du vill ha kontakt

Telefon eller e-post
skapa-trygga-idrottsmiljoerpuff

Reagera och agera

Skapa trygga idrottsmiljöer
Trygg i stallet

Trygga idrottare

Trygg i stallet

Annons