Hästen är bra för hälsan. Fr v Per Lodenius, , Marianne Tuuva, Kicki Ronnerberg Bäckman, Malin Johansson och Anna Gunstad Bäckman
FOTO: Centerpartiet

Hästen i centrum för Centerpartiet

2018-06-13

Budskapet är klart. Hästen är en hälsofrämjare.
Svenska Ridsportförbundets Kicki Ronnerberg Bäckman, verksamhetschef förbund&samhälle var med i panelen i Centerpartiets valtält i slottsparken på Strömsholm.

Ridsporten är äntligen klassad för att vara berättigad som friskvård och därmed kunna subventioneras arbetsgivaren.
- Det betyder mycket för svensk ridsport. Men vi måste vara rustade för att ta emot fler till anläggningar som är tillgängliga, menade Kicki Ronnerberg.
Här är en het valfråga. Många ridhus behöver rustas och de kommunala politikerna måste ta frågan på allvar.
- Det är också en jämställdhetsfråga. Ridsporten är näst största ungdomsidrott och lockar så många tjejer. Men också ett livslångt intresse. Ridsport hela livet - det är möjligt genom att våra ridklubbar ger människor möjlighet att utvecklas både fysiskt och psykiskt.
Per Lodenius riskdagsledamot lyssnade och frågade.
- Vi måste få våra barn och ungdomar att röra på sig. Svenska ungdomar rör sig för lite. Men hästen och stallet kan sätta fart på ungdomarna. Det har ett stort värde.
Malin Johansson ridskolechef hos Hallsta Ridklubb berättade om ridklubben och kommunens samarbete. Marianne Tuuvas driver Stall Xena som är ett behandlingshem för flickor i åldern 13-20 år. Där är hästarna en viktig del av behandlingen.
Kicki Ronnerberg Bäckman citerade Winston Churchill.
"Det är något med utsidan av hästen som är bra för insidan av  människan."
Att klappa en mule är ibland världens bästa terapi.

Tema utbildning och häst

Centern och hästen

Det är valår. Det märks även under Strömsholmsdagarna. Partierna kraftsamlar på väg mot slottet och tävlingsplatsen. Centerpartiet bjöd in till frågestund med Svenska Ridsportförbundet på temat utbildning och häst.

Från Svenska Ridsportförbundet kom Ridklubb/Ridskolas verksamhetschef Gisela Löfstrand och Hästsportens Folkhögskolas rektor Eva Lundkvist för att svara på partiets frågor.Moderator var Anna Gunstad Bäckman, själv mycket aktiv ryttare och kommunal politiker i Hallstahammar.  Ann-Christin Larsson Frickner samordnare för partiets hästnätverk frågade ut rektor Lundkvist och Gisela Löfstrand.

-Vi håller på med en översyn av alla våra utbildningar för att både göra mer tillgängligt och mer flexibelt - allt för att skapa förutsättningar för fler att utvecklas i ridsporten, berättade Gisela Löfstrand och förklarade vilka behov Svenska Ridsportförbundet har och var politikerna kan stötta.
Ann-Christin frågade hur beslutet att erkänna ridningen som friskvård kommer att påverka ridsporten.
Hon sa också:
- Det gör kanske att fler hästföretag kan vara lönsamma, menade hon.
Ridning som friskvård ställer krav på ridsportens anläggningar. Här kan kommunerna betyda mycket för att göra anläggningarna säkra, tillgängliga och arbetsmiljötillvända.
- För att få fler till våra utbildningar måste vi också hitta vägar där du kan kombinera ridning och studier, menade Gisela Löfstrand.
Efterfrågan på Svenska Ridsportförbundets utbildningar är stor och på arbetsmarknaden är behovet stort av inte minst hästskötare.
- Vi försöker möta behoven och utbildar både ridlärare, hästskötare och vidareutbildar ridlärare i ridunderstödd terapi, berättade Eva Lundkvist.

media tidning

Ridsporten och valet i media

Följ vad som skrivs i media
Kap4-Vi_och_omv-rlden-1

Vi och omvärlden

Vi och omvärlden
Checklistor_kommunikation-1

Verktygslåda för kommunikation

Håll kontakt med omvärlden
rim2015_ovanifr-n1

Idrottsvalet 2018

Riksidrottsförbundet

Annons