Kicki Ronnerberg Bäckman pratade om ridsport för alla hela livet
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Politikerträff på stallbacken

2018-05-08

Det blev både information, diskussion och nyfikna hästar när hästnäringen bjöd in Sörmlands politiker till en dag om hästsport.

Det var god uppslutning till dagen och ett drygt tjugotal personer samlades i cafeterian i ridhuset hos Eskilstunaortens Ryttarförening på Vilsta Ridskola.

Stallet

Svenska Ridsportförbundet, Hästnäringens Nationella Stiftelse, Svensk Travsport och LRF Häst berättade om vad de respktive organisationerna har att erbjuda av folkhälsa, tillgänglighet och upplevelser, men också vad som saknas för att verksamheterna ska bli på yttersta topp och vad politikerna kan göra från sin sida.

Kicki Ronnerberg Bäckman från Svenska Ridsportförbundet visade på ridsportens storhet i siffror vad gäller antalet aktiva, medlemmar och antal ridtimmar på våra ridskolor. Men om också om anläggningar som nu är i stort behov av upprustning efter många års aktiviteter och också om hur knepigt det ibland kan vara att ta sig till ridskolan utan bil. Av naturliga skäl ligger ju ofta ridskolan utanför tätorter och samhällen.

Barn och ungdomar rör sig allt mindre och blir mer stillasittande. Uppgifter från RF visar att det i dag är endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna som når den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet. Ett av idrottens och ridsportens uppdrag är att främja folkhälsa. Ridsporten erbjuder motion i form av ridning, men också närhet till djur och natur, social samvaro och en idrott man kan ägna sig åt hela livet. Ridsporten är den enda olympiska idrott där män och kvinnor tävlar tillsammans, precis som i vardagen på hemmaplan.

Landets över 450 ridskolor har öppet alla dagar i veckan och erbjuder både själva ridningen, men också samvaro med hästarna. I stallet får unga tidigt lära sig ansvar och  många företagsledare kommer från stallmiljön.

Stallplan

Pia Lusth, ridskolechef på Eskilstunaortens Ryttarförening med ansvar för ridskolorna på Vilsta och Ekeby i Eskilstuna visade runt på anläggningen och gav politikerna en insikt i hur det är att arbeta på en ridskola.
- Ibland glömmer man att det är en arbetsplats också. Det blir till exempel oerhört kallt att stå i ett ouppvärmt ridhus på vintern, även om hästar och elever klarar sig jättebra.
Pia Lusth upplever att Eskilstunaortens Ryttarförening har ett bra samarbete med kommunen, och anläggningen i Vilsta har både ett relativt nytt stall och nytt ridhus.
- Vi fick vara med planeringen av ridhuset från början, berättar hon och det har vi stor glädje av nu i efterhand.

StefanMats
Stefan Johansson och Mats Eriksson

Träffen på Vilsta ridskola var den tredje av fyra där hästnäringen bjuder in och berättar.
Stefan Johansson, Hästnäringens Nationella Stiftelse, berättar om den övergripande delen av hästnäringen, Mats Fransson, Svensk Travsport, om utmaningarna för travsporten med spelutredningen och den proposition som snart ska behandlas i riksdagen, och Kjell Johannson, LRF Häst, om hur viktig hästen blivit för landsbygds företagande.
Nästa vecka är det Västerbotten och Umeå som får besök av hästnäringen.

media tidning

Ridsporten och valet i media

Följ vad som skrivs i media
Kap4-Vi_och_omv-rlden-1

Vi och omvärlden

Vi och omvärlden
Checklistor_kommunikation-1

Verktygslåda för kommunikation

Håll kontakt med omvärlden
rim2015_ovanifr-n1

Idrottsvalet 2018

Riksidrottsförbundet

Annons