Stallvisning Skålltorp Louise Albansson-Brohede, Marina Bengtsson och Anna Johansson gick i täten när Skaraortens Ryttarförenings nya anläggning visades upp.
FOTO: Anna Nyberg

Skaraortens RF har fått ny anläggning

2018-03-21

Stallar och ridhus är byggda. Nu ska inredningen på plats och sedan är den nya anläggningen hos Skaraortens Ryttarförening klar att tas i bruk.
Skara kommun valde att satsa rejält på ridsporten och har bidragit med 30 miljoner.

−Att kommunen går in så stort är ett viktigt signalvärde gentemot andra aktörer inom Axevalla Hästcentrum, däribland Västra Götalandsregionen, som nu gör en storsatsning på närliggande Axevalla travbana, sade Fredrik Nordström (S), kommunalråd i Skara, som gjorde sitt första besök på nybygget sedan byggstarten i augusti.
Skara kommun har bidragit med 30 miljoner kronor till bygget av anläggningen. En annan stor bidragsgivare är Sparbanksstiftelsen Skaraborg som gett ett bidrag på 6,5 miljoner kronor.
En resa som pågått i snart tio år närmar sig sitt slut. På gården Skålltorp öster om Skara har en helt ny anläggning rests.

−En viktig skillnad från många andra ridklubbars byggen, är att allt har byggts samtidigt och i en helhet. På andra håll blir det bygge av nytt stall vid ett tillfälle, och bygge av nytt ridhus vid ett helt annat tillfälle, sade Louise Albansson-Brohede från Skara kommun när den nästan färdiga anläggningen visades upp.
Ridskolan har under byggtiden hyrt in sig på annat håll, och Skaraortens Ryttarförening har stora förhoppningar när verksamheten under våren kan komma in på den nya anläggningen.
−Vi vill utveckla verksamheten dagtid, inte bara genom de utbildningar inom häst som vi samarbetar med, utan vi vill också tänka rehab och erbjuda samvaro med hästar. Det finns väldigt många studier som visar hur hälsofrämjande det är att umgås med hästar och andra djur, sade Marina Bengtsson, ordförande i Skaraortens Ryttarförening.

Skaraortens Ryttarförenings behov av en ny anläggning var en av orsakerna till att samarbetsorganisationen Skara Hästland bildades. Sedan dess har Västra Götalandsregionen beslutat om en storsatsning på hästutbildningar och bygget av ett utbildningscentrum för häst på grannen Axevalla travbana.
−Kan vi sy ihop verksamheten på Skålltorp med det som byggs på Axevalla finns det ingen annan anläggning i Sverige som kan erbjuda liknande förutsättningar, sade Peter Johansson från PNP, som har totalentreprenad på bygget.

I vår flyttar ridskolan tillbaka till Skålltorp, och i sommar blir det ombyggnad och tillgänglighetsanpassning av det kvarvarande ridhuset. Sedan väntar en pampig invigning.
−Vad bra, då hinner jag träna ordentligt, sade kommunalrådet Fredrik Nordström, som trots att han inte är ryttare har lovat att bjuda på en riduppvisning vid invigningen.

Fakta

Så här blir bygget:
Ett stall för 33 hästar, med 21 hästplatser för ridskolan, och 12 platser till uthyrning för medlemmar med egen häst. Stallbyggnaden kommer även att innehålla personalutrymmen, sadelkammare, tvättstuga och förråd för foder och stallutrustning.

Ett fristående isolerat ridhus med måtten 20x60 m, samt en entrébyggnad med plats för kontor och samlingslokal.
Ett gäststall med 14 boxplatser, som kan hyras ut till kurs- och träningsverksamhet samt användas vid tävlingar.
I sommar ska det kvarvarande ridhuset, som byggdes 2004, tillgänglighetsanpassas. Lokaler i anslutning till ridhuset ska göras om till övernattningsrum.

media tidning

Ridsporten och valet i media

Följ vad som skrivs i media
Kap4-Vi_och_omv-rlden-1

Vi och omvärlden

Vi och omvärlden
Checklistor_kommunikation-1

Verktygslåda för kommunikation

Håll kontakt med omvärlden
rim2015_ovanifr-n1

Idrottsvalet 2018

Riksidrottsförbundet

Annons