Anneli Ohlén på FF Lawrence.
FOTO: Eva Oskarsson

Svenska ekipagen godkända i unghäst-VM

2018-09-29

Båda svenska ryttarna Helena Wikström och Anneli Ohlén genomförde unghäst-VM över distansen 120 km med godkänt resultat i Slovakien under lördagen. En prestation för de båda 7-åriga hästarna i ett startfält där världsledande nationer i distansritt gjorde upp.

Gladast efter ritten var nog Helena Wikström som gjorde mästerskapsdebut. För både hingsten MM Zcapa och henne var det mesta nytt.
- Vi testade ju både honom och mig egentligen, Den här gången gick det hela vägen, jag är verkligen supernöjd, sa Helena Wikström direkt efter ritten.

Den 120 km långa banan i Samorín i södra Slovakien rids mestadels längs Donaus flodbank. Långa raksträckor, inte några utmanande stigningar och på ett något hårt underlag. Under dagen var det strålande sol, mycket blåst, men behagliga temperaturer runt 15 grader. Det passade de båda svenska hästarna perfekt.

- Jag har legat i ett stadigt tempo i galopp hela loppet och min häst har inte påverkats speciellt mycket av det som hänt runt omkring honom. Han har gått lika bra ensam som i grupp under dagen, berättade Anneli Ohlén.

Redan vid den tidiga morgonstarten satte täthästarna, från distansrittens världsledande nationer, Förenade arabemiraten, Qatar och Frankrike upp tempot, med svenskarna avvaktande i mitten av det nära 50 ekipage stora startfältet. En taktik som visade sig vara framgångsrik. Svenskarna red till slut in som nummer 18 och 23 i startfältet där 33 ryttare genomförde loppet godkända.

Helena Wikstrom2_EvaOHelena Wikström på MM Zcapa. Foto: Eva Oskarsson

- Min häst var trött på sista slingan, och när han blev ensam på banan i slutet så tappade han lite motivation. Men det är så det kan bli, menade Helena. Sen fick han också en anmärkning på rörelse efter andra slingan. Det avhjälptes dock snabbt.

- Det berodde helt enkelt på att han var kissnödig, så det klarade vi av snabbt, berättar Helena Wikström.

För Anneli Ohlén och hästen FF Lawrence tog det en del tid vid varje veterinärkontroll att få ner pulsen på hästen till den tillåtna gränsen 64 slag i minuten.

- Det handlar om det mentala, han måste vänja sig vid allt på tävlingsplatsen, som högtalare och publik, så kommer det också. Det är ju en ung häst i sammanhanget, menade hon.

Även om det inte var tal om någon medaljkänning för svenskarna, vinnaren gick i mål över en timme före svenskarna, så måste dagens godkända resultat ses som en prestation. Sverige och distansritten är inte bortskämda med framgångar på ett unghäst-VM.

Nu ska de båda svenska hästarna vila och sen börjar planeringen framåt igen.
- Min häst kommer att träna under vintern för att göra debut på 160 km någon gång under våren.Tanken är att han ska kunna gå mästerskap nästa år också, berättar Anneli Ohlén.

- Jag vet inte riktigt vad nästa mål ska bli för MM Zcapa, jag planerar bara för en sak i taget, så när jag kommer hem får jag och min tränare diskutera nya mål och utmaningar för oss, avslutar Helena Wikström.

Startklart för unghäst-VM i distansritt

I Slovakien förbereder sig nu de två svenska ryttarna, Anneli Ohlén och Helena Wikström för start. Världsmästerskapet för 7 år unga hästar avgörs över distansen 120 km. Mästerskapet är litet denna gång, men till start kommer ett 50-tal ryttare från 15 länder.

Helena Wikström, från Uppsala, till vardags fastighetsmäklare, är debutant i mästerskapssammanhang men stänger ändå inte dörren för att det kan bli en medalj.
- Jag är här för att ha roligt i första hand och många här är såklart väldigt mycket mer erfarna än mig. Men min häst är i fin form, banan passar honom och man vet aldrig hur långt det kan räcka.

Helena Wikstrom_EvaO_900Helena Wikström visar upp MM Zcapa vid hästbesiktningen. Foto: Eva Oskarsson

Hingsten MM Zcapa kommer från Moell Arabians i Simrishamn och har använts i avel tidigare, men vilar nu från det arbetet. I somras på Nordiskt baltiskt mästerskap i Finland genomförde han sin första godkända 120 km och placerade sig.
-Han är definitivt en mästerskapshäst och nästa år ska han gå 160 km, är det tänkt menar hon.

För den mer rutinerade Anneli Ohlen, från Mullsjö är det fjärde gången på plats på den spektakulära arenan X-bionic@sphere i Samorín i södra Slovakien. Tidigare har hon varit här som landslagsledare, nu är det första gången som ryttare.
-Det gör ju såklart att jag vet hur allt fungerar och hur banan ser ut här. Mitt team har varit här förut också och det är ju en trygghet för mig och min häst.

FF Lawrence kommer från Oppreva Araber i Skåne och var tänkt att användas för att tävla i arabhästarnas showgrenar.
-Men han var helt enkelt för ful för det, skrattar Anneli. Han kom till mig och ungefär vid fem års ålder förstod jag att det skulle bli en bra distanshäst av honom. Hans rörelser är energisparande och han vill framåt. Unghäst-VM här i Samorín blir ett steg på vägen för honom mot de stora mästerskapen.

Starten gå kl 07.00 i morgon bitti och de 12 milen ska avverkas mestadels längs Donaus flodbank. Det är många och långa raksträckor och inte alls kuperat. En oteknisk bana, inte många svängar eller passager, vilket kan göra att farten ökar.
- Svårigheten är att inte rida för fort och att ta hänsyn till underlaget som är lite hårdare än det ser ut, avslutar Anneli Ohlén.

Loppet rids över fyra slingor med veterinärbesiktning och vilopaus emellan. Under tidig eftermiddag väntas de första ryttarna gå i mål.

Länkar och resultat i Kalendern

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons