Lotta Finstorp lämnar posten som ordförande för dressyrkommittén för politiken.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Lotta lämnar ordförandeposten efter OS

2016-02-23

Lotta Finstorp, riksdagsledamot för Moderaterna, har varit Svenska Ridsportförbundets dressyrkommittés ordförande sedan 2012. Hon tog över ordförandeklubban från Per Lundberg som lämnade uppdraget efter OS i London.

- Jag har den uppfattningen att en kommittéordförande ska sitta under en olympiad, alltså från ett spel till nästa OS, säger Lotta Finstorp under tävlingskonferensen i Arlanda stad i början på året. Så hon lämnar uppdraget efter OS i Rio de Janeiro i slutet av augusti.

Lotta Finstorp är själv dressyrryttare och domare och kommer definitivt att finnas med i sporten även efter OS i Rio de Janeiro.
Hon har en tung arbetslastning i riksdagen och vill ge allt inför nästkommande riksdagsval 2018.
Lotta sitter i socialförsäkringsutskottet och har motionerat ofta om ridsportens hjärtefråga, att godkänna ridning som friskvård.

- Det är något jag kommer att fortsätta arbeta med, säger hon med eftertryck.
Under fyra år som ordförande i dressyrkommittén har hon följt och varit delaktig i en otrolig utveckling.
- Det finns så många kompetenta eldsjälar inom sporten som verkligen brinner för dressyren. Det är så stimulerande att möta dem. Det ger energi. Vi är också på god väg att få en transparens i kommittéarbetet som jag hoppas ska fortsätta.

Intresset för dressyr ökar år från år. Antalet tävlingsstarter ökar. 2014 gjordes 410 000 starter inom Svenska Ridsportförbundets ram. Utav dessa svarade dressyren för 23 procent, vilket är en rejäl ökning.

- Varje gång våra landslagsstjärnor lyfter sporten ger det mig en fantastisk känsla och jag blir lika glad varje gång. Men jag ser mig själv även som en samverkansperson som kan hålla ihop alla delar och dressyr är en sport för alla.
Lotta Finstorp har haft en stor förmån av kunskaperna kring de politiska turerna.
- Det är klart att det har varit en fördel, konstaterar hon.

Hon kan sociala frågor och har även stort intresse för infrastrukturfrågor.
Så blir det aktuellt kan hon tänka sig en ministerpost inom något av dessa områden om valet går i alliansens favör.
Hon sitter på Sörmlandsbänken i riksdagen och är i grud och botten socionom.
- Jag kommer att fortsätta arbeta för fler hästar i vården. Vi ser ju vilka effekter hästarna har som hälsofrämjare.
Att vara kommittéordförande för dressyren är inte bara en dans på rosor.
- Om vi hade pengar så finns det så mycket som jag skulle velat genomföra. Idéerna finns och är fantastiska. Men mycket handlar om ekonomi och det är tungt ibland, anser Lotta.

-  Det är bra om den som tar över efter mig kan samverka, ha ett bra kontaktnät och hålla uppe arbetsglädjen genom bra ledaregenskaper.

Fortfarande kommer Lotta Finstorp att finnas med på tävlingsbanorna i rollen som domare. Så hon är inte förlorad för svensk dressyr. Även om hon lämnar uppdraget som kommittéordförande efter OS i höst och tänker driva frågan om ridning som friskvårdsförmån.

Läs om dressyrkommittén och rapporterna om arbetet.

Dressyrkommittén

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons