Landslagsveterinär Jonas Tornell och equiterapeut Katarina Skarestad med pappren som sedan följer VM-hästarna.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Inte bara boardingpass när hästarna flyger...

2010-08-06

För hästarna som ska till VM är det inte bara att checka in on-line och ta pass och boarding pass med sig till flygplatsen.

När hästarna reser, framför allt mellan kontinenter, är det mycket papper som ska vara stämplade och många prover som ska vara analyserade innan hästarna får stiga ombord på planet.

I hästarnas basutrustning finns FEI-passet, en internationell tävlingslicens. Från och med i år ska alla hästar som tävlar internationellt också ha en Medical Loggbook där alla behandlingar och all medicinering ska föras in.
Hästar och ryttare som tävlar internationellt ska också ha en FEI-licens som förnyas årligen.

Så här långt är det inga problem, det här finns klart hos alla hästar som tävlar internationellt.

För att slippa långa karantänsvistelser för tävlingshästar som reser över världen gör man speciella arrangemang i förväg för att förhindra att smitta sprids eller att sjukdomar förs in i ett land där de inte finns tidigare.

Landslagsveterinär Jonas Tornell är huvudansvarig för att prover tas och papper stämplas för de hästar som kommer att åka till VM och Lexington. Det är en rejäl hög med papper som hamnar framför veterinären och många paragrafer att sätta sig in i.
Eftersom reglerna för VM-hästarna börjar gälla 60 dagar innan ankomst till USA så är det fler hästar än dem som verkligen kommer att ingå i VM-truppen som ska finnas med på programmet.

Stämpel
De hästar som resa till USA får inte lämna EU från och med 60 dagar innan avresa. Varje häst får ett papper där uppehållsort per 60 dagar före avresa noteras och intygas av en veterinär som stämplar pappret. Dokumentet ska sedan följa hästen och varje förflyttning från hemmastallet ska noteras, intygas av veterinär och stämplas. Den sista stämpeln på pappret sätts dit av veterinären på flygplatsen i Liege innan planet lyfter mot VM.

Blodprov
30-60 dagar innan avresa ska blodprov tas på hästarna. Det är fyra sjukdomar man tittar efter.
Piroplasmosis – en fästingburen infektion. Hästar som är positiva för piroplasmosis får komma till tävlingen men stå i ett separat karantänsstall.
De andra tre är Dorin, Glanders samt Coggins, hästsjukdomar som inte finns i Sverige, den sistnämnda en smittsam blodbrist. Skulle en häst lämna positivt prov för någon av de tre sjukdomarna blir det totalstopp för inresa i USA.
Blodproven ska analyseras på ett speciellt laboratorium i USA. Proven ska vara fria från röda blodkroppar så de tas på klinik, separeras, och skickas sedan i förslutna försändningar med till exempel FedEx till USA.

För hästinfluensa gäller sedvanliga vaccinationsregler.

14-30 dagar före avresa ska hästarna avmaskas och kontrolleras så att de inte har fästingar eller några andra smådjur på kroppen.

Då är det dags att checka in. Hästarna flyger i omgångar från Liege, Belgien.
Hästarna reser i mobila boxar som lastas ombord på planet.
- Jag har funnit under åren att det bästa är att låta hästarna vara i fred, låta dem stå och tugga på lite hö och ta det lugnt, säger Jonas Tornell.
- Topphästar är resvana hästar och brukar inte reagera alltför mycket. De kan tycka start och landning är lite obehagligt.
Det viktiga är att se till att de dricker ordenligt. Hönät läggs i vatten kvällen innan för att vara riktigt genomdränkta och hästarna bjuds betfor samt vatten i hink med morötter i. Hinkarna går att hänga inne i de mobila boxarna.
Hittills har Jonas Tornell inte varit med om något tillbud på en flygresa men skulle det vara så att en häst blir dålig finns allt förberett för att klara det med dropp eller lugnande.
- Vi flög med 56 hästar på ett plan till Sydney och OS. Det var en resa på 26 timmar och ingen blev sjuk, berättar Jonas.

På planet följer Jonas Tornell och en hästskötare med, två personer på fyra hästar är kvoten.

Flygresan till USA tar 8-10 timmar. Planen både lyfter och landar i en mindre brant vinkel än vid vanligt passagerarflyg. Cincinatti är ankomstflygplats för hästarna.

Här blir det karantän. Och då tycker man ju att allt ska vara frid och fröjd. Mne då ska alla blodprov som nämnts ovan tas om en gång till och hästarna ”avlusas” för att de inte ska ha fått några fästingar eller ha andra kryp någonstans på kroppen.
Efter två dagar på flygplatsen är det äntligen dags att ta transfer, dvs säga häststransport, till Lexington och Kentucky Horse Park.
VM kan börja…

 

 

ALLTECH-FEI-WEG-2010

Startlistor och resultat

Resultat Online

FEI TV sänder live från VM

fei_tv_large

Se ridsport live online!

FEI TV

Läs mer om VM

Tidsprogram med mera hittar Du på

Arrangörens hemsida

Våra VM-sponsorer

Volkswagen

GPA

Stort Tack!
EquiTours

Equi Tours -ridsportens resebyrå till VM

Equitours arrangerar resor tillridsportens evenemang! Läs mer på

Equi Tours hemsida

VM i media

Se fler nyheter

Annons