Louise Nathhorst och Kjell Enhager.
FOTO: SvRF

Bli bättre ryttare genom tanken

2013-11-29

Kjell Enhager, mental tränare och coach, tillsammans med Louise Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén höll på fredagen clinic om betydelsen av hur ryttaren tänker, såväl under träniing som inför och under tävling.

- Om ryttaren eller hästen verkar nervös går vi tillbaka till enkla övningar som att räkna steg eller galoppsprång för att kunna fokusera på rätt sätt, säger Louise "Lussan" Nathhorst.

Kjell Enhager tipsade om övningen "7-3-1", spänn alla muskler du kan i sju sekunder, slappna av och ta tre djupa andetag och slutligen ett - par glada ögon!

TinneBenettonDreamTinne Vilhelmson Silfvén på nyförvärvet Benetton Dreams.

Tinne red hingsten Benetton Dreams, som stått på Lövsta i ungefär två månader. Hon provade att göra "7-3-1" med synbart resultat.
- Man ser att hästen blir spänd när Tinne spänner sig och att han blir mer avspänd när hon slappnar av, konstaterade Lussan.

- Ryttaren påverkar hästen otroligt mycket med sin andning, säger Lussan och berättar om sin förra tävlingshäst Dante som hon kunde lugna genom att andas med lugna djupa andetag.


Kjell berättade om betydelsen av att se sina prestationer i bilder, innan tävling.
- Jag brukar fokusera och se mig själv rida programmet både kvällen innan tävlingen och på morgonen och jag rider alltid perfekt, säger Tinne.

Enligt Kjell kan man antingen se sig själv "utifrån", som på en film, eller "inifrån", som du sitter på hästen och ser ridbanan framför dig. Båda sätten är bra, var för sig eller båda efter varandra, det är olika på olika personer vad som fungerar bäst.

Det är också viktigt att fokusera på det du kan påverka, dig själv och din egen ridning. Om du lägger energi på vad andra gör, eller till exempel vädret, har du inte kontroll och självförtroendet sjunker.

Kjell Enhager avslutar med en lite provocerande fråga:
- Om du visste att du inte kunde misslyckas, hur skulle du rida då?

förstasidan

VM Tryon 2018

Till vår VM-sida
SvRF_Ridunderlag_framsida-2-liten

Unik guide om ridunderlag

Läs mer

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons