FOTO: FEI/Richard Juilliart

Så går det till

Så här rids EM i dressyr:

Grand Prix, individuell tävling och lag
Tisdag 22 augusti, Grand Prix, halva startfältet
Onsdag 23 augusti, Grand Prix, resten av startfältet – lagmedaljer delas ut, tre främsta resultaten i laget räknas.

Grand Prix Special, individuell tävling
Fredag 25 augusti Grand Prix Special, för de 30 främsta ekipagen efter Grand Prix – medaljutdelning individuellt (om alla fyra lagryttarna från en och samma nation är med bland de 30 främsta får alla starta i Grand Prix Special)

Grand Prix Kür, individuell tävling
Lördag 26 augusti Grand Prix Kür, fria programmet för de 15 främsta individuella ekipagen efter Grand Prix Special, medaljutdelning individuellt (maximalt tre ryttare från en och samma nation. Även om lagets fjärde ryttare är kvalad får denna inte starta).

Henrik von Eckermann-Mary Lou2 170714 RTFoto: Roland Thunholm

Så här rids EM i hoppning:

EM i hoppning avgörs över fyra tävlingsdagar och totalt fem rundor.

Onsdag 23 augusti: Tidshoppning 150 cm – Individuellt kval och lag
Varje rivning kostar 4 sekunders tidstillägg till den totala tiden. Ekipagets tid räknas om till fel. Ekipaget med snabbast tid får noll fel och därefter får ekipagen fel i en stigande skala enligt en speciell beräkningsmodell. Resultatet från tidshoppningen ingår även i lagresultatet.

Torsdag 24 augusti: 160-hoppning, en runda – Individuellt kval och lag
Öppen för alla individuella ryttare som ridit tidshoppningen. Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig efter första dagen, resultatet räknas både individuellt och för laget.

De ryttare som rider enbart individuellt startar först, därefter lag placerade upp till 11 plats, och därefter lag placerade 10-1 plats.

Fredag 25 augusti: 160-hoppning, en runda – Individuellt kval och lagfinal
Öppen för de tio bäst placerade lagen och de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter tävlingsdag 1 och 2. Ryttare som rider i ett lag, men är utanför de 50 bäst placerade får starta, deras resultat räknas enbart för laget.

Fel i denna runda läggs till felen som ryttarna har med sig sedan tidigare. För lagresultatet räknas de tre bästa resultaten i varje runda. Vid en eventuell omhoppning om medaljerna rider alla ryttarna i laget. Medaljutdelning lag

Söndag 27 augusti: 160-hoppning, två rundor (A+B) – Individuell final
Runda A öppen för de 25 bästa individuella ekipagen efter tävlingsdag 1,2 och 3.
Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare.
Runda B öppen för de 12 bästa individuella ekipagen efter tävlingsdag 1,2,3 och 4 runda A.
Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare.
Medaljutdelning individuellt

Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av de tre första platserna sker omhoppning om medaljerna. I omhoppningen räknas fel och tid för att avgöra medaljörerna.

Axel Olin maraton2Foto: Svenska Ridsportförbundet

Så här avgörs EM för fyrspann:

Fredag 25 augusti – dressyr. Spannen kör ett obligatoriskt program i skritt och trav där bland annat volt med enhandsfattning, halt och ryggning ingår. Domarna ger betyg i procent som omvandlas till straff.

Lördag 26 augusti – maraton. I Göteborg kör fyrspannen först sträcka A som går genom centrala Göteborg upp till Slottsskogen där sträcka B körs. Sträcka B avslutas med åtta hinder som det gäller för kusk och spann att ta sig igenom så snabbt och felfritt som möjligt. Varje sekund spannet tillbringar inne i hindret ger 0,25 straff.

Söndag 27 augusti – precision. EM avslutas med konkörning på Heden. Rivningar och eventuella tidsfel i grundomgången läggs till resultatet efter dressyr och maraton. Kusk med lägst straff efter alla de tre momenten blir Europamästare.
Precisionsmomentet avgörs med omkörning om flera kuskar är felfria, men det resultatet räknas inte till totalresultat eller lagresultat.

Felicia Grimmenhag2 170325 RTFoto: Roland Thunholm

Så här rids EM i paradressyr:

Ryttarna som tävlar paradressyr delas in i fem grader, beroende på hur mycket funktionsnedsättningen påverkar ridningen. Ryttaren rider program som är speciellt utformade för att passa de olika graderna.

Måndag 21 augusti - Första omgången för samtliga grader, det individuella programmet. Medaljer delas ut individuellt i alla grader.

Tisdag 22 augusti - Andra omgången är en lagtävling. Ryttarna rider FEI:s lagprogram i respektive grad. Fyra ryttare rider i laget, max två ryttare från samma grad. Minst en av ryttarna måste rida i grad 1, 2 eller 3. De tre bästa resultaten räknas när lagmedaljerna delas ut. 

Onsdag 23 augusti - Kür, öppen för de åtta bästa i respektive grad från första omgången, det individuella programmet. Individuella medaljer delas ut i respektive grad.

Vad innehåller de olika graderna?
I grad 1 innehåller programmen rörelser i skritt.
I grad 2 innehåller programmen rörelser i både skritt och trav.
I grad 3 innehåller programmen rörelser i skritt och en mer sammanhängande travdel. 
I grad 4 innehåller programmen rörelser i skritt, trav och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär LA. 
I grad 5 innehåller programmen rörelser i skritt, trav och galopp och de internationella programmen motsvarar ungefär MSV C.  


Senast uppdaterad: 2017-08-14

Annons