Terese Klintström och Don Sanchez var ett av sex ekipage som fick "lyxlektion" av Patrik Kittel och visade fin form i Vällingby.
FOTO: Roland Thunholm

"Alla kan rida Grand Prix"

2017-02-06

Sno friskt, ha höga ambitioner, åk hem och träna. Att alla kan rida Grand Prix är dressyrprofilen Patrik Kittels paroll när han möter storpublik och nya ekipage på sin Sverigeturné i samarbete med Saab. En dressyrresa i världsklass som i söndags gjorde halt hos Vällingby Ryttarsällskap utanför Stockholm.

Patrik Kittel2 170205 RTFoto: Roland Thunolm
- Jag hade  varken ridsportintresserade föräldrar, hästar eller talang, men däremot ett jäkla driv. Det är det som tagit mig framåt, konstaterar Patrik Kittel.
Själv hämtar han inspiration från sina värsta konkurrenter. Som tyska Isabell Werth till exempel. 

Idag tillhör Patrik Kittel världseliten i dressyr och har otaliga GP-segrar på fickan.
Med Scandic har han ridit hem ett EM-brons. Han rider i landslaget sedan länge, är regerande svensk mästare och har fyra SM-guld totalt.
Men när han kliver in i Vällingby Ridcenters ridhus en söndagseftermiddag i februari är det Patrik själv som blir impad.
- Jag är ”starstrucked”, utbrister han och tittar upp mot de proppfulla läktarna där dressyrälskare samlats för att under tre timmar lära och inspireras av hans positiva och enkla förhållningssätt till dressyr.

Håkan Buske-Patrik Kittel-Ulf Brömster1 170205 RTSaabs dressyrintresserade VD Håkan Buskhe fanns på plats i Vällingby. Här i sällskap med Patrik Kittel och Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm

Fyraårig dressyrresa
Vällingby var andra stoppet på Patrik Kittel Dressagetour. Touren är ett fyraårigt koncept och en dressyrresa som pågår parallellt med hans egen satsning mot Tokyo 2020.
Via interaktiva clinics och en hemsida, dressagetour.se, med tips och inspirerande filmer, är syftet att sprida kunskap om dressyr till fler och ta hjälp av teknik och innovation.
Svårigheterna på touren höjs stegvis.
- I år är det den kanske lite tråkiga men superviktiga grundridningen som är i fokus, förklarar Patrik.
Som sits, takt, balans och lösgjordhet. Smörjmedlet i dressyrmaskineriet och grejerna som måste sitta. 
- Basen är så himla viktig. Ju bredare och mer gedigen bas du har, desto mer har du att bygga på i framtiden.

Patrik Kittel-dressyrryttare1 170205 RTjpg
Dressyrryttare på touren i Vällingby: Monica Sparre, Anna Nordin, Sara Grönvall, Patrik Kittel, "Cissi" Öhrn, Soffi Fleming-Tärnström och Terese Klintström. Foto: Roland Thunholm
Anna Nordin-Zulu1 170205 RT
Pararyttaren Anna och Zulu-A siktar mot EM i Göteborg. Foto: Roland Thunholm

Enastående ekipage 
Med humor, värme, duktiga ekipage och kloka frågor från publiken som visas på stora skärmar, bjöd Patrik Kittel på en grundkurs i världsklass, levererad så att alla förstår.

Anna Nordin och hästen Zulu - A, hör till eleverna som var först ut i manegen i Vällingby.
- Jag har tjatat mig till det här, säger Anna samtidigt som hon rättar till ridstöveln och protesen på sitt ena ben.
- Patrik var här i Vällingby för några år sedan och då sa jag till honom att jag så hemskt gärna ville rida för honom i nästa clinic. Så kunde han få se hur det är att undervisa en pararyttare.
- Han lovade mig det och höll sitt löfte. Nu är det snart dags och det ska bli superkul, säger hon med ett stort leende.

Det var när Anna var 11 år som hon och hennes ponny blev påkörda av en bil i hög hastighet. Anna skadade sitt ben så svårt att det fick amputeras från knät och nedåt.
- Omfattningen av skadan var svår att ta in där och då. Det var som om jag inte riktigt förstod att den skulle hänga med resten av livet, säger hon.
Protesen smärtar och den ena skänkeln är inte att räkna med, men när Anna rider in på clinicen är det svårt att se att hon saknar ett ben.

Parallellt med sin satsning mot Intermediare dressyr siktar hon på en plats i EM-laget när paradressyren avgörs på svensk hemmaplan i Göteborg i sommar.
- Vill man något så får man se till att lösa det, säger hon bestämt.
För att köpa den brune andalusiern Zulu-A fick Anna sälja huset.
- Den är en fantastisk häst som passar mig så bra. Han är så känslig och vill verkligen vara mig till lags.  
Utmaningen är att ta tillvara Zulus energi på rätt sätt och ibland kan han bli lite kort i formen, menar hon.
- Men det var så bra och roligt att rida för Patrik idag. Jag fick med mig massor av bra träningstips.
Soffi Fleming-Tärnström-Schumi1 170205 RT18 år och bättre än någonsin. "Han utvecklas fortfarande och framförallt i piaff och passage" sa rutinerade Sophie Fleming-Ternström om sin fina Schumi, som har flera GP-placeringar på meritlistan. Foto: Roland Thunholm

Terese Klintström från Sorunda, var rätt nervös inför mötet med både Patrik och publiken.
 - Men det släppte direkt när jag träffade Patrik. Nu känns det jättebra, men vi har aldrig ridit för en sådan här stor publik tidigare, berättar Terese, som har haft Don Sanchez sedan han var fölunge.
- Vår styrka är vår glädje och vilja att utvecklas tillsammans men vi vill ha hjälp med allting, säger hon ödmjukt.
Väl inne i manegen öser superlativen över ekipaget. 10-årige Don Sanchez imponerar med massor av tryck och ridbarhet.
- Det här ekipaget kommer vara med på min Grand Prix-clinic om fyra år, kommenterar Patrik Kittel.
- Vi har fått se så duktiga ryttare och jättefina hästar här idag. De har gett mig massor av inspiration och energi.
Sophie Öhrn-Civero4 170205 RT Att hitta formen och fler växlar var utmaningen för "Cissi" och Civero. Foto: Roland Rhunholm

Patrik Kittel4 170205 RTPassion och inlevelse är en del av Patriks dressyrkoncept. Foto: Roland Rhunholm

KITTELS KLOKA!

Här får du ett urval av kloka råd och nyfikna frågor och svar från clinicen, där alltså alla kan ställa frågor via dressagetour.se:

Vad kan ridskoleryttare som rider 1-2 gånger i veckan göra för att utvecklas? I stallet/på gymet?
- Fokusera på hästen! Är man med hästen så är man med hästen. Lägg bort alla mobiltelefoner etc.
- Att gå på gym är superbra men jobba gärna med sådant som gynnar din ridning

Patriks bästa framgångsrecept oavsett nivå: Ha en plan! Hur lägger du upp träning, tävling och vardag för att du och hästen ska prestera optimalt? Se till att ge både dig och hästen bästa möjliga förutsättningar.

Piruett för alla Att rida riktigt skarpa hörnpasseringar är till exempel en utmärkt början till piruett och ett sätt att effektivt få hästen att sätta bakbenen under sig. Alla hästar kan, i alla fall litegrann.

Lek dressyr. Leken är en viktig ingrediens i dressyrträningen."Lek med era hästar! Växla tempo, fram och tillbaka, lägg in några steg öppna och växla tempot i rörelsen. Variera träningen och våga släpp instruktionsboken mellan varven."

Våga växla! Fastna inte i ett tempo, våga växla och utnyttja hästens hela register. 

Träna dressyr är som att träna på gym. Ta inte ut allt på en gång. Gör fem ”armhävningar” istället för 20 till att börja med. Gör alla övningar i små doser så blir slutresultatet bättre på sikt. 

Patrik om ”extrautsrustning” Fråga dig alltid varför du måste använda spö, sporrar eller hjälptyglar. Är det verkligen nödvändigt, och i så fall varför?

Använd rösten. Din häst lyssnar på ditt tonfall. Ödsla med beröm.

Träns eller kandar?  Hästen ska helst acceptera bägge. Själv rider jag helst på träns.

Hur får man en spänd häst att slappna av? Fundera på varför den är spänd och hur du kan förbereda hästen innan ridpasset. Ska den gå i hagen längre tid? Kan du longera den innan passet? Skritta fram länge.

Hur får man fart på hästar utan eget driv? Galoppera på. Upp i fältsits. Ut och galoppera i skogen.

Hur och när lär du hästarna byta galopp? När de är i bra balans och ju förr desto bättre. Det finns många olika sätt.Ofta provar jag bara att ge hjälpen på en diagonal. Eller så tänker jag på Peder (Fredricson) och All In. Hoppryttare har ofta ett mer okomplicerat förhållande till byten. Byt galopp genom att "dressyrhoppa" över en bom. 

Hur tränar du dina hästar före tävling? Det är lite olika men ofta Jag tävlar dem ungefär var fjärde vecka. Efter en tävling låter jag hästen skritta och gå i hage i en vecka (men ställer aldrig av dem helt). Veckan därpå börjar jag jogga igång och tränar rakhet och lösgjordhet. Veckan innan tävling är det peppträning och tid att fila på detaljer.

Hur får man hästen att gå förbi något den skyggar för? Ställ hästen bort från faran och ta det coolt. Rid absolut inte fortare förbi.

Guldgruva för dressyrälskare

Via tourens hemsida kan du i förväg titta på Patriks nya instruktionsfilmer, testa dina kunskaper och ställa frågor.

Deltagande ekipage i Vällingby

Monica Sparre/Rafella Selection (f 2005 e Romanov-Donnerhall, uppfödare: Nanna Nobel, Stutteri Selection, ägare: Monica Sparre

Anna Nordin/Zulu-A (f 2004, e Altivo-Haxixe, uppfödare: Coudelaria Oliviera e Sousa, ägare: Anna Nordin

Sara Grönvall/Robert de Niro (f 2008 e Sandro Hit-De Niro, uppfödare: Wolfhard Schulze, Tyskland, ägare: Sara och Anette Grönvall)

Sophie ”Cissi” Öhrn/Civero (f 2007 e Johnsson-Pelé, uppföddare: J Beuving, ägare: Äppelvikens Ridskola

Sophie Fleming-Tärnström/Schumi (f 1999, e Furore-Investment, uppfödare: E Venstra, Holland, ägare: Sophie Fleming-Tärnström)

Terese Klintström/Don Sanchez (f 2006, e Santino-Don Schufro, uppfödare: J och G Olofsson, ägare: Joakim Dalsgard/Terese Klintström

Senare under våren kommer Patrik Kittel Dressage Tour till Göteborg.
Biljetter: via tickster.com

Patrik Kittel Dressage Tour arrangeras vid tre tillfällen under våren 2017.

21 januari - Umeå - Umeå Ryttarförening, Hippologum

5 februari - Stockholm - Grimsta Ridanläggning - Vällingby Ridsällskap och Vällingby Ridcenter

6 maj Göteborg - Göteborgs Fältrittklubb

Kom ihåg att ladda mobilen eller surfplattan så du kan delta interaktivt och ställa frågor till Patrik på touren.

Vad kan ridskoleryttare som rider 1-2 gånger i veckan göra för att utvecklas? I stallet/på gymet?
- Fokusera på hästen! Är man med hästen så är man med hästen. Lägg bort alla mobiltelefoner etc.
- Att gå på gym är superbra men jobba gärna med sådant som gynnar din ridning

Patriks bästa framgångsrecept oavsett nivå: Ha en plan! Hur lägger du upp träning, tävling och vardag för att du och hästen ska prestera optimalt? Se till att ge både dig och hästen bästa möjliga förutsättningar.

Piruett för alla Att rida riktigt skarpa hörnpasseringar är till exempel en utmärkt början till piruett och ett sätt att effektivt få hästen att sätta bakbenen under sig. Alla hästar kan, i alla fall litegrann.

Leka dressyr. Leken är en viktig ingrediens i dressyrträningen.
- Lek med era hästar! Växla tempo, fram och tillbaka, lägg in några steg öppna och växla tempot i rörelsen. Variera träningen och våga släpp instruktionsboken mellan varven.

Våga växla! Fastna inte i ett tempo, våga växla och utnyttja hästens hela register.

Träna dressyr är som att träna på gym. Ta inte ut allt på en gång. Gör fem ”armhävningar” istället för 20 till att börja med. Gör alla övningar i små doser så blir slutresultatet bättre på sikt.

Patrik om ”extrautsrustning” Fråga dig alltid varför du måste använda spö, sporrar eller hjälptyglar. Är det verkligen nödvändigt, och i så fall varför?

Använd rösten. Din häst lyssnar på ditt tonfall. Ödsla med beröm.

Träns eller kandar?  Hästen ska helst acceptera bägge. Själv rider jag helst på träns.

Hur får man en spänd häst att slappna av? Fundera på varför den är spänd och hur du kan förbereda hästen innan ridpasset. Ska den gå i hagen längre tid? Kan du longera den innan passet? Skritta fram länge.

Hur får man fart på hästar utan eget driv?
Galoppera på. Upp i fältsits. Ut och galoppera i skogen.

Hur och när lär du hästarna byta galopp?
När de är i bra balans och ju förr desto bättre. Det finns många olika sätt.
Ofta provar jag bara att ge hjälpen på en diagonal. Eller så tänker jag på Peder (Fredricson) och All In. Hoppryttare har ofta ett mer okomplicerat förhållande till byten. Dressyrhoppa över en bom och byt galopp.

Hur tränar du dina hästar före tävling?
Det är lite olika men ofta Jag tävlar ungefär var fjärde vecka. Efter en tävling låter jag hästen skritta och gå i hage i en vecka (men ställer aldrig av dem helt). Veckan därpå börjar jag jogga igång och tränar rakhet och lösgjordhet. Veckan innan tävling är det peppträning och tid att fila på detaljer.

Hur får man hästen att gå förbi något den skyggar för?
Ställ hästen bort från faran och ta det coolt. Rid absolut inte fortare.

 

-       

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons