Maria bloggar om sin elitsatsning

Följ fälttävlanstalangen Maria Bredberg och hennes tankar kring elitsatsning, träningsupplägg, mål och möjligheter. Bloggen har sin utgångspunkt i utbildningsmaterialet ”Talang till topp – tips från coachen, tankar från dig” (se länk här intill) som vänder sig till tävlingsryttare på alla nivåer. Blogg 26/4 2010

Vecka 20 Jag älskar att tävlingssäsongen är igång.
Nu har det varit tävlingar varje helg och det har gått både bra och lite mindre bra. På Waxholms tävlingar var dressyren på alla hästarna otroligt bra. Sedan var resultaten blandade. Det sköna var att det flöt på bra med mina tre och Annas två hästar med alla tider och hästskötare. Malin Åkerström var med som hästskötare och fick rida fram mína hästar eftersom det blev så tajt om tid annars men det funkade super. Det var den härlig tävling med underbart väder.

Ange alt-text här.
Jag övningskör med lastbilen, Fara för alla andra!

 I helgen var det debutant i Uppsala med Calida och Skrållan. Skrållan är en jätte fin hopphäst som jag rider åt ägaren Liv för att hon ska få lära sig att hoppa lite terräng. Hon tyckte dock att det blev läskigt när det började regna och alla paraplyer kom fram så det gick inte så bra i terrängen. Calida däremot fick sin första felfria runda. Tjohoo att man kan bli så nöjd över en felfri debutant.


Jag bor mest i stan nu. Jag har ju i princip bott i stallet hela mitt liv men det är kul att prova på något nytt. Allt har sina för och nackdelar. I går gick jag och Jacob ut och satte oss vid vattnet vid Brunnsviken. Det var jätte varmt och soligt och hur mysigt som helst. Jag längtar tills det blir sommar på riktigt.

Ange alt-text här.


Det är mycket kassor att köra ut just nu. Det är mitt nya jobb.. Det är bra för det är kul att träffa så mycket olika människor. Jag är jätte glad över min bil som jag har fått sponsrad av en mäklarfirma, Widerlöv. De vill att jag åker mycket och att bilen ska synas och det kan man verkligen säga att den gör när jag åker runt och levererar kassor i hela Storstockholm. Så ser ni en Honda som det står Widerlöv  på så är det säkert jag som susar förbi.

Malin som hjälpte mig och var så bra headgroom i helgen,Candy är vild som vanligtAnge alt-text här.
Malin som hjälpte mig och var så bra headgroom i helgen,Candy är vild som vanligt

Vecka 19 och en rolig helg
I helgen tävlade jag Calida både lördag och söndag. I lördags var det dressyr på ryttarstadion. Jag och min kompis Rosanna hade pratat om att göra något på lördagskvällen men hon skulle bara tävla lite dressyr klockan 5…
-Om jag ändå ska hänga med dit kan jag ju också tävla, sa jag och ringde till Victor Victor på pappas jobb för att efteranmäla mig så att jag startade efter Rosanna.
Det var bara det att jag inte visste att hon skulle tävla medelsvår på fredagen. De ringde från k1 och frågade om jag också skulle tävla medelsvår.
 -Det ska jag nog inte för jag har aldrig tävlat dressyr på den här hästen, svarade jag.  De flyttade mig så att jag startade efter Rosanna i Lätt A:3 istället, vilket kändes lite bättre.

När jag berättade detta för mamma sa hon:
-Men Calida kan väl knappt gå lätt C, hon går ju inte på tygeln, ta Rutan istället. Men mamma har inte sett Calida så mycket så för att bevisa hur fin hon blivit (jag var lite sur på henne för att hon inte trodde på calida) gick vi ut och red programmet. Jag red Calida och mamma red Rutan. Calida hade först lite problem med balansen i förvända galoppen men efter några gånger gick det i alla fall hyfsat. Rutan gjorde alla rörelser stadigt men eftersom Calida har mer gång så trodde jag ändå att OM Calida skulle klara galoppen så skulle hon vara bättre.  Mamma var helt förvånad över hur fin hon blivit. På lördagen regnade det massor och jag som blivit lite nervös ångrade mitt ryck att tävla dressyr. När vi väl var på tävlingen skötte hon sig utmärkt och fick 64,5% och var placerad. Dessutom fick hon 7:or på båda galoppserpentinerna
På söndagen åkte jag och min syster Anna till Runsten med Pyttan och Calida. Anna red fort och felfritt men missade en sväng. Haha, tänkte jag nu kan jag slå henne.  Jag red fort och hann svänga innanför till sista men då fick jag ett nedslag där. Vinna eller försvinna så är det ibland. Anna var tvåa och jag som hade snabbast tid blev 6a och sista placerad. Klassen efter var sista omgången i Div2. Vi har vunnit två omgångar men den härgången kom laget femma. Vi vann finalen i alla fall och hade alltså fyra rosetter med oss hem! Det var en rolig helg

Måndag 26 april

Nu har jag precis kommit hem från helgens tävlingar i Mantorp. Jag hade med mig Calida och Rutan. Calida gick sin första fälttävlan i livet och Rutan gick en enstjärnig. Det gick över förväntan i dressyren där Rutan gick bra och fick 46 straff och Calida fick 40,5straff.

Den enstjärniga hoppningen var svår att klara tiden på men Rutan hoppade fort och felfritt och ledde då klassen inför terrängen. Calida var också felfri och låg mycket bra till inför terrängen. Att rida fälttävlan är så himla mysigt inte bara för att det är roligt att åka ut på meeting med sin häst utan för att man träffar så mysiga människor. ”Fälttävlan är som en enda stor familj” sägs det ofta och så är det. Man behöver aldrig vara rädd för att fråga vem som helst om vad som helst. Man äter tillsammans, går banorna tillsammans, hejar på varandra och har allmänt trevligt. Det är många som åker på fälttävlan mer för det mysiga runtomkring än för själva tävlingen.

Rutan startade terrängen 8.20 på söndagen. Tidigt men jag är morgonpigg så det gjorde inget. Hon var super fin och galopperade lätt både på stigarna i skogen och på fältet. I och med att hon var felfri både på tid och hinder så vann hon. Hennes första vinst i CNC*.  Calida förstod ingenting på framridningen. Jag var mycket mer nervös när jag red henne än när jag red Rutan. Jag vet ju hur Rutan reagerar och vad hon tycker är svårt men med Calida hade jag ju absolut ingen aning om hur hon skulle bete sig på terrängbanan. Jag har aldrig suttit på någon som vinglar så mycket. Jag fick ett stopp på första hindret där hon kollade mer på ambulansen än på hindret. I skogen hoppade hon alla hinder bra men vi vinglade värre än värsta fyllot. Hon stannade till och trampade lite vid vattnet men när vi tog ny sats hoppade hon i. I målgången sa speakern Nina Lilja något om att Calida kom in i mål efter att ha tyckt att vissa hinder var lite ruskiga. Jag tycker att hon var duktig. 

Fredagen den 9 april
”Just nu är jag på träningsläger i Luhmülen. Detta är starten på årets fälttävlanssäsong. Meningen är att få lite dressyr träning men framför allt terräng träning innan tävlingarna börjar eftersom vi har haft så mycket snö hemma och inte kunnat börja träna där än.
Vi är 52 personer från Sverige här i Tyskland. Pernilla och Ted Velander har ordnat ett jätteroligt träningsläger. Här är folk i alla åldrar från Martin 1 år till Louise Svenssons morfar Sven. Det finns ekipage från alla nivåer. Det finns små c-ponnyer med Ted och Peernillas dotter Ella Filippa och även Em ryttare som Sandra Gustafsson och Louise Svensson Jähde.. Dessutom rider en del gamla uvar som Ted, mamma, Jonas Hugosson (Pontus, stackarn, är magsjuk), Pernilla och Johan Hwasser.
Många duktiga unga ryttare är här. Vi har tränat för en otroligt engagerad och rolig  tysk dressyrtränare och domare som heter Kurt. Han fick tom fram lite gång i Cinnamon. Bra gjort! Jag ska fokusera mer på gången än formen tyckte han.
I terrängen gick det verkligen bra för alla. Janne Jönsson kom från Skåne och stod 2 långa dagar på Luhmühlens fantastiska träningsbana. Här fanns alla typhinder man kan önska sig och Janne tränade hästar från ponnyer och unghästar till de som tävlar på 2 stjärnig nivå.

Ange alt-text här.

Anna red min älskade Bonito. Han är 19 år och har precis kommit tillbaka från ett benbrott som han fick i maj. Han gick strålande med spetsade öron och man såg hur kul han tyckte att det var att få gå terräng igen. En annan som tyckte att livet var toppen var Cinnamon. Terräng är hennes grej. Hon hade huvudet högt,(favoritformen) öronen spetsade och det lyste ur hennes ögon dessutom högg hon i bettet ordentligt. Mamma red Rutan. Det är ju hennes häst och hon njöt av att vara på ridläger och bara rida umgås med trevliga människor, bo på fint hotell och äta gott.
Ridlägret slutar med att vi tävlar i Bad Segerberg. Jag ska rida motsvarande lätt klass på Rutan och enstjärnig på Cinnamon. Det blir en mjuk och bra start på säsongen.

Senast uppdaterad: 2010-09-22

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons