Motivation och målsättning

2010-04-22

”Siktar du mot trädtopparna kommer du i alla fall kanske till första grenen”. Det är svårt att komma någonstans utan drömmar och mål.

Så är det med allt i livet. Jag har alltid haft svårt för att sätta upp tillräckligt höga mål. Jag har varit lite rädd för att misslyckas och att inte klara målen men i ridningen har jag än så länge alltid nått upp till mina mål. Vi får hoppas att det fortsätter så.

Det målet som jag minst trodde på var nog att Rutan skulle gå unghäst VM. Jag trodde verkligen inte att det var möjligt. Målet fanns där enda sen jag fick henne när hon var fyra, så planen var väl egentligen upplagd som så att om allt skulle gå bra så kanske det skulle funka. När jag var tvungen att övertala andra som mamma och pappa, tränare, sponsorer, förbundskapten Gunilla Fredriksson med flera, om att det skulle gå, började jag mer och mer tro på det själv. Det visade sig att planen fungerade för hon var ju en av de två svenska sexåringar som startade i Lion d’Angers förra året.


Det finns så mycket man kan säga när det handlar om mål och målsättningar. Jag har fått hjälp av skolan, Louise Haaga och Johan Fyrberg, med detta under lång tid. Men mål är ju till för att motivera sig inför. 

Ett bra sätt för att motivera sig själv på, är att tänka på de frågor som Johan skriver om i boken  "Talang till topp". Att försöka identifiera två saker som du vill utveckla och en sak som du är nöjd med i : -ridningen, -med hästarna/min häst – och mentalt.

Två saker jag bör utveckla  i ridningen är min sits och min handställning .
En sak som är bra är min säkerhet i terrängen. Jag vet hur jag ska rida på olika typer av hinder.
Cinnamon behöver bli mer lösgjord och Rutan måste bli mer mellan hand och skänkel. Båda de två behöver också tränas så att de utvecklar sina gångarter.  Deras styrkor är Rutans ridbarhet och Cinnamons inställning i terrängen där hon aldrig har haft ett enda hinder fel med mig.

Mentalt behöver jag träna på att inte bli stressad över när saker går långsamt eller när det är oordning bland mina grejer. Jag tycker själv att jag är bra på att rida med press och bryr mig inte om ifall det har hänt något på banan innan jag ska starta.

Två saker som får mig att må bättre. Jag tycker att det är jätte viktigt att man har kul ihop och att det är bra sammanhållning när man är ute och tävlar. Jag mår också bättre när jag har lite mer koll på läget och mina saker. Jag kan tillexempel bli irriterad när någon annan har packat och sakerna inte är med eller är på fel plats.

En sak jag gör för att må bra är att jag alltid försöker se något positivt i saker. Har det inte gått bra för mig finns det alltid någon liten del eller något språng som var bra. Ramlade man av på första hindret kanske det i alla fall gick bra för någon annan i klubben eller av ens vänner. Då får man glädjas med den.

/Maria

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons