Talang- en kombination av kapacitet och inställning

Många tycker att talang är något man bara är men jag tycker att det är något man blir. Det är inte så att bara för att man är begåvad med bra ryttarkänsla så blir man bäst.  Man måste ha rätt hästar under rätt period av sin inlärning, ha tränare man trivs med och mycket uppbackning. Men även om du har allt detta så behöver det fortfarande inte betyda att det går bra. Det kanske låter lite tjatigt men det viktigaste är viljan och drivkraften. Viljan att vilja lära sig mer. Ryttarkänslan kan som tur är tränas upp.

Min syster har egentligen mer naturlig känsla än vad jag har men jag har tränat och ridit många olika hästar och utvecklat min på det sättet. Att rida många olika typer av hästar lär man sig jätte mycket på. Det var det som jag tyckte var bäst med att jobba hos Louise Haaga att jag fick rida så otroligt många hästar som var olika mina egna små ston. Det är ju så att om man vill ligga kvar i toppen så kan man inte bara ha samma häst hela tiden. Hästarna blir äldre, kan bli skadade och kan tröttna. Ett bra exempel på detta är Hannes Melin. Han har ridit EM på Mustang, Whippen, Helia, två EM på BP och nu verkar det som att det kanske blir Gaston som får gå EM i Tjeckien i år.
Har man drivkraften kan man, om man jobbar hårt, nå toppen ändå. Det krävs mycket mod och motivation men det finns många toppryttare som har lyckats i alla fall. Titta på Malin Baryard eller Rolf-Göran tillexempel. Det som är så unikt och underbart i ridsporten är att de flesta når sin topp runt 30-45 men inget stoppar en om man är yngre eller äldre. Johan Lundin började rida när han gjorde lumpen och fick tycke för den här sporten och har nu ridit både VM och Badminton. Det visar att man inte behöver börja när man är barn. Även om det säkerligen är mycket lättare om man gör det. De bästa unga ryttarna brukar tillhöra andra eller tredje generationen ryttare. Mina föräldrar rider, min mormor red och min mormors far red så jag och Anna är väl bra exempel
Nu låter jag tjatig igen men alla som utövar sporten märker att det inte finns några genvägar. Få helheten att fungera och jobba på och träna hårt. Då kommer du ses som en talang!
 


 


Senast uppdaterad: 2010-05-24

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons