Ebba Adnervik har redan fina framgångar i internationell fälttävlan.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Ebba utmanare i fälttävlanslandslaget

2017-12-19

Att det är ett stort steg att gå från young rider till senior är ingen hemlighet. Det gäller alla grenar, inte minst fälttävlan. Det är dock inget som avskräcker Ebba Adnervik, med i YR-laget vid årets EM och uttagen till seniorlandslaget 2018.

-Det är tack vare pappa det har gått bra och så här fort framåt, säger Ebba anspråkslöst och antyder att det handlar om mer än föräldrar som ”bär och betalar”, om än nog så viktiga för alla ungdomar som satsar på sin sport

Pappa Henrik red fälttävlan i yngre dagar och har också internationell erfarenhet som groom men slutade så småningom helt med ridningen. När dottern Ebba ville börja rida var det blankt nej. Ridning tar mycket tid och pengar och kräver stort engagemang. Ebba gav sig inte och som åttaåring började hon på ridskola.

Efter fem år insåg föräldrarna att hästintresset nog inte skulle gå över och Ebba fick en ponny. Pappa Henrik blev inspirerad, köpte häst igen och tog upp fälttävlansridningen så det vara aldrig någon tvekan om vilken gren Ebba skulle ägna sig åt.
- Det blev fälttävlan från första början, konstaterar hon.
Ebba har två systrar, en yngre och en äldre. Båda har ridit men slutade efter några år.

Idag har far och dotter gemensam verksamhet hemma på gården som ligger på Hallandsåsen utanför Båstad. Ebba och Henrik hjälps åt med hästarna och Ebba rider vanligtvis tre-fyra hästar om dagen. Hur är det att jobba ihop med sin pappa?
- Det funkar jättebra, vi hjälper och sporrar varandra, säger Ebba.

Ebba, som fyller 22 i februari nästa år, har tävlat i landslag både som ponnyryttare, junior och young rider. Nu ingår hon i satsningen Ryttarutveckling nivå 4, ATG Hopp & Talang.

Ebba Adnervik CostelloEbba Adnervik och Costello (arkivbild). Foto: Equisport Media

15 hästar finns i stallet, varav åtta är i träning. Störst framgång har Ebba haft med Carlos som faktiskt är den hästen Henrik köpte då 2009, när allt började. Carlos är 15 år liksom senaste nytillskottet Chippie, meriterad valack som gick London-OS med självaste Pippa Funnell. Ägaren Sara Sjöborg-Wik har gett Ebba chansen att rida den framöver.
- Det är en fantastisk möjlighet Sara ger mig och jag så glad för det, säger Ebba.

I stallet finns också några yngre hästar och familjen har även en liten uppfödning.

Ebba har höga ambitioner med sin ridning men inser att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. Hon är halvvägs genom utbildningen till civilingenjör och planen är att jobba parallellt med ridningen. Som om inte det räcker så tränar hon sig själv också och gillar maratonlöpning.
- Jag springer fem dagar i veckan varav en gång lite längre, det brukar bli mellan 20 och 30 kilometer, berättar hon.

Man kan undra om Ebbas dygn har fler timmar än andras men det är inget problem.
- Jag springer på morgonen, sedan är jag pigg hela dagen, förklarar hon.

Att vara ny i landslagets utmanartrupp skulle kunna kännas tufft för många men Ebba vill ta vara på möjligheten och sätter målet högt.
- Jag vill absolut vara med och slåss om en plats till VM nästa år och första delmålet är att kvala i en lång trestjärnig tävling under våren, säger hon.

Två rutinerade hästar och en talangfull och ambitiös ryttare, håll ögonen på den här tjejen. Hon kommer alldeles säkert att stå på prispallen i framtiden.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons