Louise Svensson Jähde (numera Romeike) på Waikiki var bästa svenska ekipage vid VM i Tryon.
FOTO: ROLAND THUNHOLM

Fälttävlan tar ut riktningen mot Tokyo

2018-11-20

Målet inför nästa år är tydligt, att kvala till OS i Tokyo 2020. Det finns två tillfällen, dels som tidigare i EM och dessutom en nytillkommen chans i Nations Cup. Nio ryttare finns i årets spetstrupp och förbundskapten Fredrik Bergendorff har dessutom tio till i utmanartruppen.

En och annan kanske höjde på ögonbrynen när Fredrik Bergendorff presenterade sina trupper inför 2019. Från en sparsmakad spetstrupp på två ryttare 2017, via årets något större samling till nästa års totalt 19 ryttare starka uppställning kan steget tyckas stort.

Fredrik Bergendorff2 180910 RT- Svensk fälttävlan har haft en fantastisk utveckling, konstaterar Fredrik och syftar på att 19 ryttare med 25 hästar har gjort godkända resultat i internationell trestjärnig klass under året.
- Vi har inte ändrat på landslagskriterierna utan det är ryttarna som har blivit bättre, säger Fredrik inte utan stolthet.
Samtidigt måste det finnas möjlighet och resurser att ta hand om alla ryttare på ett bra sätt.
- Vi kommer att göra en utvärdering efter nästa år så får vi se hur vi går vidare sedan.

2019 består spetstruppen av nio och utmanartruppen av tio ryttare. Anledningen till det stavas Nations Cup och nyheten att vinnande nation av serien nästa år är kvalade till OS 2020.
- Med så många ryttare att välja på har vi möjlighet att göra en riktigt bra säsong, säger Fredrik Bergendorff.

Niklas Lindbäck, Ludwig Svennerstål, Louise Romeike (Jähde) och Sara Algotsson Ostholt ingår i SOK:s Topp och Talangprogram. SOK har dessutom gjort en extra satsning på Therese Viklund, Malin Josefsson, Anna Freskgård, Hanna Berg och Christoffer Forsberg. Därmed har samtliga ryttare i spetstruppen någon typ av stöd från SOK.

Ryttare och landslagsledning håller som bäst på att planera nästa säsong, med individuella upplägg av såväl träning som tävling. Första avstämningen med spetstruppen kommer att ske på Flyinge i slutet av januari.
- Till dess bör hästarna var väl genomridna och lösgjorda för att vara redo inför säsongsstarten, säger Fredrik Bergendorff, som vill att ryttarna noga ska tänka igenom vad de behöver förbättra för att kunna rida dressyrprogram på minst 70 procent, genomföra en terrängritt utan hinderfel och en felfri banhoppning.
- Vill vi ha andra resultat än tidigare kanske vi behöver lägga upp träningen på ett annat sätt, funderar Fredrik.

Alla ryttare gör personliga upplägg utifrån hästar och tävlingstermin. Under årets säsong var det minst tre svensk ryttare på flera av Nations Cup-tävlingarna men med fyra ryttare ökar chanserna ytterligare för bra placeringar och fler poäng.
- Det är lite av ett pussel att få ihop lag och det händer ju alltid saker på vägen men med många ryttare att välja på finns i alla fall goda förutsättningar, säger Fredrik.

Ett syfte med Nations Cup är att ryttarna får träna på att rida i lag.
- Det är ju väldigt värdefullt inför kommande mästerskap, säger Fredrik Bergendorff.
Planen är att det ska finnas landslagsledare och tränare på plats och det gynnar även de svenska ryttare som är på samma tävlingar men rider utanför laget.

Annars är det EM som är det självklara målet nästa år. EM avgörs i Luhmühlen, Tyskland i månadsskiftet augusti-september. Två OS-platser finns det att rida om, borträknat de redan kvalade nationerna Tyskland, Storbritannien, Irland och Frankrike som kvalade på VM.
- Vi har några ryttare som behöver kvala för att kunna rida EM men det ser väldigt bra ut, säger Fredrik.

Lanslag och utmanartrupper 2019

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons