Wega fick ta emot hyllningar av den svenska publiken.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Silverhästen Wega tackar för sig

2018-11-29

Wega är silverhäst i dubbel bemärkelse, skimmelstoet som tillsammans med Sara Algotsson Ostholt tog individuellt silver vid OS i London 2012. Under torsdagskvällens föreställning mötte  hon publiken i Friends Arena och tog farväl av tävlingsbanorna.

-Jag har funderat på det ett tag, säger Sara.
-Det här sista året känns som ett bonusår för oss, vi har haft en bra säsong och ett par internationella segrar.

Wega och Sara har haft en lång tävlingskarriär tillsammans med en rad internationella segrar och placeringar. Wega är uppfödd och ägs av Sara Algotsson Ostholts mamma Margareta Algotsson. Hon är avkomma till La Fair, den häst som systern Linda Algotsson deltog med på OS 2012. Wegas pappa är hopphingsten Irco Mena, som har en lång rad meriterade avkommor.

-Som unghäst visste hon vad hon ville och hade en tuff attityd, säger Sara och berättar att Wega på väg ut i hagen stannade för att äta upp hö i de andra hästarnas boxar.
- Om man sa till henne eller försökte komma nära måttade hon en spark, inte bara hotade.

Wega hittade på flera hyss.
-Hon jagade ut mamma ur longervolten en gång också, minns Sara.

Margareta brukade ta föl på ungstona men det blev inget för Wega
- Vi tyckte inte att vi ville ha föl efter ett sto som hade sådant humör.

Wega vann Breeders Trophy som femåring och kom nia i unghäst-VM som sjuåring.
-Annars var hon lite sen i utvecklingen och jag avstod från att försöka kvala till VM i Kentucky när hon var nio eftersom jag inte tyckte att hon var färdig för det, säger Sara
- Som tioåring blommade hon verkligen ut och sedan var hon elva när hon tog silvret i OS.

28f4-14Wega lämnar de internationella tävlingsbanorna för gott.

Stoet matchades mot OS i Rio 2016 men i maj samma år konstaterades en senskada som grusade OS-drömmen. Wega blev konvalescent och det var osäkert om hon skulle kunna komma tillbaka till tävlingsbanorna.

Under viloperioden genomfördes embryotransfer till ett par surrogatston och två föl föddes 2017, efter egna hingsten Chacco Crack.

Ett år efter skadan började en försiktig igångsättning och i september 2017 blev det en tvåstjärnig tredjeplats i tyska Langenhagen. I maj 2018 startade Sara och Wega i trestjärnig klass i polska Baborowko. De var felfria på hinder med en åttondeplats som resultat.

Sara och Wega blev uttagna till VM och startade som individuellt ekipage. De inledde med ett fint resultat och en femteplats i dressyren men på grund av att rutinmässigt tagna blodprov visade onormala värden ströks sedan Wega.
- Hon drack inte på flyget eller i karantänen, säger Sara och man hör på henne att det är jobbiga minnen.
- Vi har inte haft problem med det tidigare men vattnet där både smakade och luktade unket, även för oss människor.

Att Wega har en speciell plats i Saras hjärta är inte så konstigt.
- Hon är känslig och speciell och har verkligen gjort allt för mig känns det som.
- Hon är väldigt ambitiös men blir lätt osäker så i början av säsongen har jag ridit några lägre klasser för att hon ska få självförtroende, säger Sara och jämför med exempelvis Reality som kan hoppa trestjärnigt direkt.

Sara menar att Wega är den kompletta fälttävlanshästen.
- Det är en fantastisk häst i alla grenar, hon hoppar otroligt bra hade säkert blivit framgångsrik hopphäst om hon hamnat hos någon annan.

Wega kommer att betäckas till våren och i väntan på nedkomst kommer hon att få nytt jobb.
- Min dotter Wilma, hon fyller nio i början av nästa år, har ridit henne litegrann redan och jag har tänkt att hon kan få lära sig en del av Wega, säger Sara som ser fram mot avtackningen på Friends Arena med blandade känslor.
- Det är klart att det känns vemodigt men jag tycker det är dags. Publiken i Friends är speciell och Wega gillar uppmärksamhet så jag tycker verkligen att hon är värd det.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons