Svensk fälttävlan bygger för framgång

2018-11-17

Gästföreläsare på årets fälttävlansträff var Marcin Konarski, Polen – mannen bakom Strzegom Horse Trials, som arrangerade EM för seniorer förra året och är nästa års arrangör för ponny-EM i fälttävlan, hoppning och dressyr.

Fälttävlanskommitténs ordförande Margareta Röhdén inledde året fälttävlansträff i Linköping med att hälsa välkommen och presenterar kommitténs ledamöter och uppdrag. Kommittén gör bland annat ett omfattande arbete kring säkerhet inom banbyggnad och djurskydd samt inte minst med den nyligen presenterade hjärntrappan.

Marcin Konarski
Marcin Konarski delade med sig av sina erfarenheter av att arrangera internationella tävlingar.

De av åhörarna som själva har erfarenhet av att arrangera fälttävlan nickade igenkännande när Marcin Konarski berättade om glädjeämnen och utmaningar som arrangör. Utöver allt praktiskt som självklart måste fungera betonade Marcis Konarski vikten av att ha en vision på kort och lång sikt för att tävlingarna ska fortsätta utvecklas, för såväl ryttare, som publik och sponsorer.

Marcin var själv framgångsrik fälttävlansryttare som fick ge upp karriären på grund av en skada. Han har utvecklat tävlingarna i Strzegom till dagens framgångsrika evenemang, med fem internationella tävlingar per år upp till trestjärnig nivå.

För andra året föreläste Jon Pitts – Human Performance Coach till Seniorlandslaget, om vad som krävs för att kunna prestera på topp. Jon jobbar med aktiva i flera idrotter, bland annat med internationella Formula I-förare. Jon pratade om hur vår hjärna fungerar och hur den agerar utan att vi ens är medvetna om det. För att kunna göra vårt bästa behöver vi bli medvetna om hur vi fungerar och agerar i olika situationer, inte minst under stor press.

Inom Formula I har de provat att sätta sensorer på teamet som tar hand om bil och förare vid korta servicestopp för att kunna mäta vad som händer i hjärnan och hur den reagerar i olika situationer. En slutsats var bland annat vikten av att sköta sina rutiner, som sömn, mat och träning

Förutom det måste man göra kompromisser när det gäller prioriteringar i livet och i träning och förberedelser. Det handlar om att göra rätt val och ibland våga försöka att göra saker på ett annorlunda sätt.

Jon har genom mätningar med sensorer kommit fram till att ryttare har låg medvetenhet om hur de påverkar hästen när de inte är i god fysisk form och mental balans. Ett exempel är att hästen reagerar på om ryttarens andning ändras på grund av stress och ryttaren kanske dessutom ändrar sin position i sadeln.

En stel, otränad ryttare påverkar hästen negativt och skapar spänning i hästens kropp. Ryttare behöver bli mer medvetna om sig själva för att förstå hur de påverkar hästen.

Bland åhörarna fanns landslagsryttare från ponny upp till seniorer. Ett ledord som Jon skickade med var #tillsammans, med tonvikt på att göra saker tillsammans med andra och samtidigt våga utmana varandra för att alla ska bli bättre.

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons