Förbundskapten Fredrik Bergendorff söker framtidens fyrbenta fälttävlansstjärnor.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Nya fälttävlanstalanger via videoselektering

2019-04-08

Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté tillsammans med Swede Horse har inititierat ett nytt projekt med målet att hitta unga talanger till svensk fälttävlan. Ansökan att delta kan ske fram till 31 maj 2019.

Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté, Swede Horse och avelsföreningen SWB vill stimulera uppfödare och hästägare att våga satsa mot fälttävlan.
– Vi vill med det här projektet försöka hitta fler talanger till fälttävlan, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Ansökan är öppen för alla som tror sig ha lämpliga hästar för fälttävlan. Hästar som blir uttagna i projektet får stöttning och mentorskap av en expertjury för vidare satsning. Uttagna hästar kan även lotsas vidare med Breeders Trophy som ett mål i en längre satsning.
– Vi vet att den svenska hopphästen står sig mycket bra i den internationella konkurrensen och vi söker framförallt hoppstammade hästar gärna med fullblodsinslag, säger Fredrik Bergendorff.

Fullblodsinslag i härstamningen är viktig för de allra högsta klasserna men en häst som är lätt i typen med lätta gångarter och bra galopp kan räcka långt. I det senaste numret av tidskriften Breeding News finns en artikel om de 10 högst placerade fälttävlanshästarna i VM i Tryon och sammanfattningsvis var alla dessa hopphärstammade med mer eller mindre inslag av fullblod.

– Inom dagens fälttävlan är det mycket viktigt att hästarna är bra hoppare, hinderkloka med bra kapacitet, och har en lätt elastisk galopp, säger Fredrik Bergendorff, på jakt efter nya, fina, talangfulla fälttävlanshästar.

Upplägg

Uttagningen görs av en expertjury bestående av förbundskapten Fredrik Bergendorff, Göran ”Yogi” Breisner, tidigare mångårig förbundskapten för det engelska fälttävlanslandslaget och Anne Persson, välmeriterad domare i fälttävlan och dressyr och tidigare mångårig ledare för juniorer och unga ryttare.

Hästen skall vara 4-5 år. Hästägaren mejlar in en film som juryn tittar på för att skapa sig en uppfattning om hästen är en talang för fälttävlan. Varje hästägare får tillbaka en skriftlig bedömning.

Protokollet består av 9 bedömningspunkter som bedöms i 3 kategorier:
1. Visar stor talang/förmåga
2. Visar talang/förmåga
3. Behöver utvecklas

Bedömningspunkterna är följande: Typ, skritt, trav, galopp, hoppförmåga, härstamning, temperament, naturlig förmåga/fallenhet för sporten och allmänt intryck.

Hästar som tas ut till projektet ska ha minst 6 av 9 kryss i kolumn1 och 2.

Alla uttagna hästar kommer antingen att bjudas in till gemensamma träningar på Riksanläggningarna, Flyinge och Strömsholm eller få hemmabesök av expertjuryn för vidare framtidsupplägg, där kval och final i Breeders Trophy kan ingå som ett första mål.

Uttagna hästar kommer att presenteras och följas upp via Svenska Ridsportförbundets, SWB:s och Swede Horse hemsidor och sociala medier.

Anmälan med filmlänk

Anmälan är kostnadsfri och öppen för 4- och 5-åriga hästar. Anmälan är öppen till den 31 maj 2019.

Filmen ska innehålla: hästens exteriör från sidan (utan utrustning), ridning i skritt, trav och galopp med minst en långsida galopp i högre tempo i lätt sits.  Uppsutten hoppning 4–5 olika språng, alternativt löshoppning (om hästen inte är hoppad uppsuttet) med minst 3 olika språng.

Filmlänk till You Tube mejlas till lottis.levin@swb.org  tillsammans med nedanstående information om hästen:

  • Hästens namn och registreringsnummer i SWB
  • Härstamning
  • Eventuella meriter på mödernet
  • Mankhöjd
  • Eventuella tävlingsmeriter/starter (5-åriga hästar)

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons