Jonna Britse och Ebba Adnervik med förbundskapten Fredrik Bergendorff och JOnnas hästskötare Sofia.
FOTO: Svenska Ridsportförbundet

Talanger på pallen i Polen

2019-06-30

Jonna Britse och Ebba Adnervik, nuvarande och tidigare ATG Hopp & Talangryttare, var tvåa och trea i fyrstjärnig fälttävlan i Polen i helgen.

Ebba Adnervik på Chippie låg sjua efter dressyren och Jonna Britse med Quattrino tolva. Med varsin utmärkt terräng, där Ebba var en av fem ryttare inom tiden, avancerade de till fjärde respektive sjätte plats.
-  De har verkligen gjort det bra det är väldigt kul att se, berömmer förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Ebba fick fyra fel i banhoppningen men kunde ändå bärga tredjeplatsen. Jonna var felfri på hinder och avancerade igen, till andra plats. Vann klassen gjorde rutinerade japanen Yoshiaki Oiwa.

Svensk fälttävlan visar framhovarna vilket lovar gott inför årets EM som också är OS-kval. Fredrik Bergendorff funderar över EM-ryttare och Nations Cup är en viktig avstämning. I dagsläget har Sverige inget lag i tyska Aachen, nästa svenska insats blir på Irland sista helgen i juli.
- Just nu har vi två ryttare med men får vi in en till kan vi rida som lag, säger Fredrik förhoppningsfullt.

Mellan Nations Cup-tävlingarna funderar Fredrik Bergendorff över vilka svenska ryttare som ska åka till EM i tyska Luhmühlen i månadsskiftet augusti-september.  Planen nu är att presentera EM-laget efter tävlingen på Irland.
- Känns det som det behövs en sista avstämning åker vi till Frankrike också men troligtvis är vi klara innan dess, säger Fredrik och syftar på sista Nations Cup-tävlingen innan EM som går i Frankrike 7-11 augusti.

På EM finns också möjlighet att kvala till nästa års OS i Tokyo. Det gäller att bli bland de två bästa borträknat redan klara Storbritannien, Irland, Frankrike och Tyskland. Konkurrenter om de återstående OS-platserna är bland annat Italien, Nederländerna och Belgien.

Sista chansen till OS-kval är att bli bästa nation i Nations Cup, också här borträknat de lag som redan är klara.. Efter EM återstår två deltävlingar, Waregem i Belgien 19-22 september och Boekolo, Nederländerna 10-13 oktober.

Resultat  

LÖRDAG

Inte Sveriges dag i terrängen

Det var inte Sveriges dag i terrängen i polska Stzegom på lördagen. An lagryttarna var det bara Anna Nilsson som kom i mål.  

Anna och Candy Girl fick ett stopp.
- Vi får ta det som en erfarenhet och lärde oss mycket, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

För Katrin Norling och Fernando-Ukato tog det stopp vid ett av många smalihinder.
- Lite oväntat faktiskt men det är en väldigt fin häst som jag verkligen tror på framöver, säger Fredrik Bergendorff.

Malin Josefsson och Allan V hade ett fall på en spets.
- Det är ingen fara, både Malin och hästen mår bra, säger Fredrik.

Sandra Gustafsson startade inte terrängen.
- Koordinat såg inte helt jämn ut imorse så Sandra ska kolla upp honom, säger Fredrik.

Bäst av svenskarna, och utanför laget, ligger nu Philippa Magnusson med Cesar på en tiondeplats, med 38,90 straffpoäng. Leder gör, som så många gånger förr, Tysklands Michael Jung med 25,20 straffpoäng.

I den långa fyrstjärniga klassen går det bra för Ebba Adnervik och Jonna Britse. Inför morgondagens banhoppning ligger Ebba fyra och Jonna sexa.

I dagsläget har Sverige inget lag i Aachen, nästa svenska insats i Nations Cup blir på Irland sista helgen i juli. 

Resultat

FREDAG

Efter dressyren ligger Sverige på tredje plats i lagtävlingen. Tyskland leder före Nederländerna.Lagtävlingen leds av Tyskland, före Nederländerna.

Individuellt ligger Anna Nilsson med Candy Girl på sjätte plats med 29,40 straff och Katrin Norling med Fernando-Ukato ligger på tionde plats med 30,40 straffpoäng. Leder gör holländaren Tim Lips på 23,00.

Lördag avgörs terrängen, lagklassen startar 11.45.

TORSDAG

Sverige leder nationstävlingen och Anna Nilsson leder individuellt efter att halva startfältet genomfört dressyren vid nationstävlingen fälttävlan i Strzegom.

Anna Nilsson med Candy Girl, och Katrin Norling med Fernando-Ukato på en tredjeplats, har gett det svenska laget en kanonstart på FEI Eventing Nations Cup.

Dressyren fortsätter på fredagen med första start 11:30. De två återstående lagryttarna rider på eftermiddagen, och Malin Josefsson avslutar som sista ryttare i startfältet.

13:42 Sandra Gustafsson/Koordinat
15:28 Malin Josefsson/Allan V

FEI sänder dressyren på Youtube

Fortsatt ledning målet för fälttävlan

Sverige har ledningen i den internationella nationsserien i fälttävlan, och med nästa deltävling i sikte är målet för dagen att behålla förstaplatsen.  

Sista helgen i juni är det dags för FEI Eventing Nations Cup i Strzegom, Polen, och det är en stor trupp svenska fälttävlansryttare som reser till den polska tävlingsplatsen.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff har tagit ut fyra ryttare till laget som rider Nations Cup. Det är Malin Josefsson med Allan V, Anna Nilsson med Candy Girl, Sandra Gustafsson med Koordinat och Katrin Norling med Fernando-Ukato.

Tävlingen i Strzegom är tredje omgången av FEI Eventing Nations Cup. Sverige leder serien före Schweiz, och Frankrike och Italien delar på tredjeplatsen.
I Pratoni del Vivaro, Italien, blev det en tredjeplats för laget och Niklas Lindbäck vann individuellt, i säsongspremiären i engelska Houghton Hall blev det en andraplats för laget och för Louise Romeike.

- Vi siktar naturligtvis minst lika högt den här gången, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Seger i FEI Eventing Nations Cup betyder inte bara ära och prispengar, den nation som vinner serien kvalar till OS i Tokyo 2020. Det innebär ytterligare en kvalmöjlighet för de svenska fälttävlansryttarna som också kan kvala till OS på EM senare i sommar.

26-30 juni Strezegom, Polen CCIO4-S-NC, internationell fälttävlan med FEI Eventing Nations Cup.
Svenska ryttare: Malin Josefsson, Anna Nilsson, Sandra Gustafsson, Katrin Norling.
För övriga svenska startande se Kalendern

Arrangörens hemsida:

FEI Eventing Nations Cup

Redan kvalade till OS i Tokyo 2020 är: Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zeeland  , samt värdnationen Japan

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons